HRVATKI SPORTAŠI SVAKI DAN NA JEDNOM MEĐUNARODNOM NATJECANJU

Glavni ciljevi Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u 2003. godini je što bolja priprema naših sportaša za nastup na Olimpijskim igrama u Ateni iduće godine, borba za što bolji materijalni položaj sporta u Hrvatskoj, donošenje novog Zakona o sportu, te nastojanja da 18. listopada u španjolskoj Almeriji, Rijeka bude izabran za domaćina Mediteranskih igra 2009. godine.

To je danas na 4. sjednici Opće skupštine HOO-a rekao predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, napominjući kako će ove godine hrvatski sportaši nastupiti na 200 svjetskih i 130 europskih prvenstava i kup natjecanja, a to znači da će praktički svakog dana u godini nastupati na nekom međunarodnom natjecanju.

Članovi Skupštine jednoglasno su u HOO-a primili Hrvatski bob i skeleton savez, a uz obrazloženje da je rafting u HOO-u zastupljen preko Hrvatskoj kajakaškog saveza, odbijen je prijedlog o prijemu Hrvatskog rafting saveza u HOO. Sukladno novoj strukturi HOO-a, a na prijedlog Vijeća HOO-a od 26. studenoga prošle godine, Skupština je za predsjednika Skupštine Olimpijskih sportova imenovala dopredsjednika HOO-a Goranka Fižulića, koji je ujedno i predsjednik Odbora za olimpijski program. Za predsjednika Skupštine nacionalnih sportskih saveza imenovan je dopredsjednik HOO-a Ivo Goran Munivrana, koji je time ujedno postao i predsjednikom Odbora nacionalnih sportskih saveza, dok je za predsjednika Skupštine lokalnih sportskih zajednica imenovan treći dopredsjednik HOO-a, Nikola Švigir, koji će obnašati i dužnost predsjednika Odbora za lokalni šport.

Članovi Skupštine jednoglasno su prihvatili programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2001. godinu, koje zbog "krize rukovođenja" u HOO-u nikada formano nije bilo prihvaćeno, kao i programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2002. godinu. Predsjednik Nadzornog odbora HOO-a Ivan Jelenčić rekao je da Nadzorni odbor pozitivno ocijenjuje aktivnosti vezane za financijsko poslovanje HOO-a, koje su poduzete na prijelazu 2002/03 godinu s posebnim osvrtom na trošenje spredstava iz tekuće pričuve državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu 15 milijuna kuna, koje je Vlada RH doznačila HOO na koncu prošle godine.

Predsjednik Mateša najavio je da će pored Nadzornog odbora HOO angažirati i jednu revizorsku kuću koja će kontrolirati poslovanje krovne sportske organizacije u našoj zemlji.

Predsjednik Mateša istaknuo je da HOO u planu prihoda za 2003. godinu računa na 76 milijuna kuna od čega bi 30 dobili iz državnog proračuna, 34 od prihoda igara na sreću, te 11.8 iz vlastitog marketinškog programa. Kao posebno značajno Mateša je naveo plan racionalizacije u HOO-u, gdje su na nekim stavkama troškovi smanjeni za 40 posto.

Izuzetnu pozornost članova Skupštine pobudila je informacija o tijeku usvajanja novog Zakona o sportu, kojeg je podnio doministar prosvjete i sporta Stjepan Puhak. On je najavio da bi novi Zakon o sportu, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, kao konačni prijedlog mogao biti uvršten u saborsku proceduru početkom srpnja, pa se njegovo donošenje realno može očekivati već u srpnju ili kolovozu ove godine. Puhak je naglasio da i po novom Zakonu HOO ostaje vrhovno sportsko tijelo, ali da on pruža i mogućnost vrhunskim sportašima da služe civilni vojni rok u sportskim klubovima.

"O nama ovisi kako ćemo se izboriti za bolji položaj sporta u budućoj reorganizaciji državne Uprave," kazao je Puhak, odgovarajući na pitanja zašto izdvanja za sport višestruko zaostaju za izdvajanjima u kulturi. On je naglasio da se na lokalnoj razini za sport izdvaja gotovo 450 milijuna kuna, ali da s tim sredstvima često lokalne sportske zajednioce nisu mogle samostalno raspolagati. S toga se više članova Skupštine, među kojima i dopredsjednik Ivo Goran Munivrana, založili za sankcioniranje "lokalnih moćnika", koji samovoljno distriburiraju sredstva koja su namjenjena sportu.

Pročitajte više