HRVATSKA DOZNALA SUPARNIKA Poljska nakon penala prošla u četvrtfinale

Montaža: Index, foto: Getty Images / Guliver Image

U susretu osmine finala EURA 2016 u St Etienneu nogometaši Poljske su izbacili Švicarce boljim izvođenjem jedanaesteraca 5-4 (1-1, 1-0), pa u četvrfinalu Poljaci idu na pobjednika susreta Hrvatska-Portugal.

U regularnom dijelu Poljake je u vodstvo doveo Jakub Blaszczykowski (39), a za Švicarce je prekrasnim "škaricama" izjednačio Xherdan Shaqiri (82). "U "lutriji" jedanaesteraca tragičar za Švicarce je bio Granit Xhaka koji je promašio vrata, dok su Poljaci realizirali svih pet penala.

Poljska je bolje otvorila utakmicu

Poljaci su sretno stigli do četvrtfinala EURA u vrlo uzbudljivoj utakmici sa Švicarskom u St Etienneu. Poljaci su vodili od 39. minute i bili su daleko bolja momčad u prvih pola sata dvoboja, a onda su neobjašnjivo stali i dopustili Švicarcima poravnanje sjajnim "škaricama" Shaqirija. Švicarci su dominirali i u završnici dvoboja i produžetku, a Poljaci veliki dio zasluga za prolaz duguju svom sjajnom vrataru Lukašu Fabianskom. 

Već u 24. sekundi susreta Poljaci su mogli povesti nakon velike greške obrane Švicaraca, no Milik je s 18 metara prebacio prazna vrata. U 29. minuti Krychowiak je neometan glavom iz blizine pucao iznad gola, a u 31. minuti u šansi je Grosicki, no i njegov udarac iz izgledne situacije završava daleko iznad okvira. U 33. minuti nova šansa za Poljake, nakon kontre je lopta došla do Milika, koji opet prebacuje vrata Švicaraca. Propuštene prilike skoro su se osvetile Poljacima u 35. minuti kada je nakon kornera branič Švicaraca Schaer ostao sam i glavom pucao ravno u vratara Fabianskog.  U 39. minuti Poljaci su konačno pogodili okvir vrata i zabili. Sjajno izveden protunapad poveo je Grosicki kojeg na desnoj strani čak četvorica Švicaraca nisu uspjeli zaustaviti, a on je pronašao samog Blaszczykowskog koji precizno gađa kroz noge vratara Sommera.

Nastavak pripao Švicarskoj


Švicarci su bolje otvorili drugo poluvrijeme, a u 51. minuti Shaqirijev šut s desetak metara obranio je vratar Fabianski. U 53. minuti Blaszczykowski je bio u dobroj poziciji da postigne i drugi gol na utakmici, ali istakao se vratar Sommer vrhunskom obranom. Švicarski izbornik Petković uveo je u igru dva napadača, a napadačka igra mu se isplatila. U 73. minuti vratar Fabianski vadi iz samih "rašlji" slobodan udarac Rodrigueza s 25 metara, a u 78. minuti je nakon gužve Seferović iskosa s desetak metara zatresao gredu. U 82. minuti Švicarska je izjednačila najljepšim pogotkom dosadašnjeg dijela EURA čiji je autor bio Xherdan Shaqiri. Na odbijenu loptu točno na 18 metara Shaqiri je izveo čudesne "škarice" i poslao loptu od vratnice u u sami desni kut poljskih vrata. Bio je to i prvi pogodak u mreži Poljaka na EURU, kojima se "osvetila" iznimno defanzivna igra u zadnjih pola sata susreta. Dokraja regularnog dijela bilo je uzbuđenja, ali ne i prilika, pa je utakmica otišla u produžetke.


Blijedo u produžetku

U prvih 15 minuta dodatnih vremena se nije događalo gotovo ništa, da bi u 113. minuti šansu utakmice promašio Švicarac Derdiyok. Shaqiri je uputio precizan centaršut, a udarac glavom Derdiyoka sa šest metara fantastično brani poljski vratar. Nakon što su produžeci završili bez golova pristupilo se izvođenju kaznenih udaraca. Jedini penal u raspucavanju promašio je Granit Xhaka, a Krychowiak je zabio posljednji i doveo Poljake u prvo četvrtfinale Eura u svojoj povijesti.



ŠVICARSKA - POLJSKA 5:6 (1:1)

Strijelci: 0:1 Blaszczykowski (39), 1:1 Shaqiri (82)

Jedanaesterci: 0:1 Liechsteiner, 1:1 Lewandoski,  Xhaka promašio, 2:1 Milik, 2:2 Shaqiri, 3:2 Glik, 3:3 Schaer, 4:3 Blaszczykowski, Rodriguez 4:4, 5:4 Krychowiak 

Pred 41.500 gledatelja na stadionu Geoffroy Guichard sudio je Englez Mark Clattenburg.

ŠVICARSKA : Sommer - Lichsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami (Fernandes, 77), Xaka - Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58), Mehmedi (Derdiyok, 70)- Seferović

POLJSKA : Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101), Grosicki (Peszko, 103)- Milik, Lewandowski


Tijek utakmice:

Jednaesterci:

5:6
Krychowiak je zabio i odveo Poljsku prvi put u četvrtfinale Eura.

5:5
Rodriguez je zadržao Švicarsku u igri.

4:5
Blaszczykowski nije pogriješio.

4:4
Poravnao je Shaer.

3:4
Kamil Glik vratio Poljsku u prednost.

3:3
Shaqiri siguran!

2:3 Milik uz puno sreće zabija za prednost Poljaka.

2:2Granit Xhaka pucao je pokraj gola.

2:2 Robert Lewandowski silovito u rašlje!

2:1 
Stephane Lichtsteiner sigurno je zabio prvi jedanaesterac.

120'
Sudac je označio kraj, Hrvatska će saznati protivnika u četvrtfinalu nakon izvođenja jedanaesteraca.

117'
Ponovno Derdiyok u sjajnoj prilici, ali ovaj put se sapleo i pao u šesnaestercu, nije stigao ni zapucati prema Fabianskom.

112. minuta: Velika prilika za Derdiyoka.
Xherdan Shaqiri ubacio je pred gol poljske reprezentacije, Derdiyok je ostao potpuno sam pred Fabianskim pa pucao glavom, ali Poljak je fantastično obranio.

 

 

109. minuta: Prisjetite se fantastične golčine Xherdana Saqirija. Pogledajte ga ovdje. Jeli vam gol švicarskog reprezentativca najbolji na Euru dosad?

106'
Reprezentativci Švicarske i Poljske odmarali su se samo minutu, pa započeli drugi produžetak.

 



106' Nakon minute nadoknade engleski sudac označio je kraj prvog produžetka.

103'
Minutu kasnije i druga reakcija s klupe poljske reprezentacije. Slawomir Peszko zamijenio je Kamila Grosickija.

102' Poljski izbornik napravio je prvu izmjenu. Tomasz Jodlowiec u igri je umjesto Krzysztofa Maczynskija.


96'
Xherdan Shawiri pun je samopouzdanja nakon golčine u završnici regularnog dijela, prošao je igrača i ušao u šesnaesterac pa pokušao prebaciti Fabianskog, ali nije dobro zahvatio loptu.

91'
Počeo je prvi produžetak u Saint Etiennu, pobjednik ove utakmice igrat će u četvrtfinalu protiv Hrvatske ili Portugala.

 

 

94. minuta: Kraj regularnog dijela, utakmica ide u produžetke.

90' Igrat će se još četiri minute u Saint Etienneu.

87'
Legendarni švicarski tenisač Roger Federer nije se mogao načuditi Shaqirijevom golu.

82. minuta: GOOOOOOOOOOOL za Švicarsku! 1:1, strijelac Xherdan Shaqiri. Za konačno svladati poljsku obranu bio je potreban gol turnira. Xherdan Shaqiri probio je Lukasa Fabianskog fantastičnim škaricama s ruba šesnaesterca.

79. minuta: Velika prilika za Švicarsku. Uvukli su se u poljski šesnaesterac pa pucali, ali Johan Djorou pucao je ravno u blok. Lopta se odbila do Harisa Seferovića, ali njegov silovit udarac uzdrmao je stativu.

75'
Poljski zid još nije primio ni gol na ovom Europskom prvenstvu, Gelson Fernandes je ušao umjesto Velona Behramija u švicarskoj reprezentaciji. Hoće li ih on konačno načeti?

72' Fantastičan udarac Ricarda Rodrigueza s 30-ak metara, ali Lukas Fabianski izvukao je loptu iz gornjeg lijevog kuta svog gola. Brilijantna parada.


70'
Samo 20 minuta dijeli Poljsku od četvrtfinala Europskog prvenstva. Nema pravih prilika u drugom dijelu, obje obrane dijeluju vrlo sigurno. Jedna uspješna kontra Poljaka zasad čini razliku na semaforu. Petković je uveo Derdyoka umjesto sterilnog Seferovića.

63' Najbolji poljski igrač, Robert Lewandowski, nakon uklizavanja napravio je salto i tresnuo na leđa. Ovdje pogledajte start švicarskog braniča Fabiana Schära.

58'
Švicarski izbornik, Sarajlija Vladimir Petković, povukao je prvog igrača s klupe, Breel Embolo ušao je umjesto Blerima Džemailija.

53' Sijeva sa svih strana, najprije je Shaqiri odlično opalio sa dvadesetak metara, ali Fabianski brani, potom na drugoj strani puca strijelac Blaszczykowski, također s ruba šesnaesterca, ali Sommer je na mjestu.

49'
Robert Lewandowski prvi put danas pucao je prema golu, ali Yann Sommer bez problema uhvatio je loptu.

46'
Xherdan Shaqiri provukao se po desnom krilu, ali zavukao se suviše u šesnaesterac i Poljaci su ga stigli zatvoriti. Nakon kornera Švicarci su također imali dobru priliku, ali Švicarci su očistili prijetnju.

46. minuta:
Mark Clattenburg dao je znak za početak drugog dijela, nema promjena u momčadima.

45. minuta: Kraj prvog poluvremena.

40' Gol pogledajte ovdje.

39. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOOL za Poljsku! 0:1, strijelac Jakub Blaszczykowski. Sjajan kontranapad Poljaka, Kamil Grosicki obavio je veći dio posla pa dodao Jakubu Blaszczykowskiju, koji je neometan mirno zavukao loptu ispod Lukasa Fabianskog.


38'
Blerim Džemaili sjajno je pucao iz daljine, njogva bomba ljevicom odbila se od braniča, ali  Lukas Fabianski je izbacio preko grede. Dobru priliku Švicarci su imali i nakon kornera, ali gužva u šesnastercu na koncu nije bila opasna.

32'
Centaršut s desne strane preletio je švicarsku obranu, lopta je ponovo pala pred noge Miliku, ali pucao je preko gola.

28'
Obje reprezentacije prijete iz prekida, odlična prilika za Poljsku nakon kornera, Grzegorz Krychowiak dobio je loptu kao na pladnju, ali glavom nije pogodio ni u okvir s nekoliko metara.

25'
Švicarska nije prošla u utakmici nokaut faze na velikom natjecanju od 1938!


20'
Korner za Švicarsku izveo je Ricardo Rodriguez, Blerim Džemaili ponovno je u prilici, no udarac glavom otišao je visoko preko gola.

18' Nakon kornera Poljaci su izveli odličnu akciju, Jakub Blaszczykowski pucao je ljevicom, ali preko gola. Na sličan način zabio je i u prošloj utakmici.

12'
Lewandowski se prvi put javio Yannu Sommeru, ali nije dobro pucao. Lopta je pogodila u reklame iza gola bez veće opasnosti za švicarskog golmana.



10' Dobra lopta Mehmedija s lijeve strane, ali Blerim Džemaili pucao je u vanjsku stranu mreže.


6' Jedino je Švicarac Haris Seferović (4) promašio više izglednih prilika od Arkadiusza Milika (3).

1. minuta: Odmah na početku velika prilika za Poljsku, ali Arkadiusz Milik prebacio je prazan gol.




 

Pročitajte više