Hrvatska ide u goste svojoj najvećoj nogometnoj koloniji?

NIZOZEMAC Guus Hiddink uspio je Australce konačno odvesti na najveću svjetsku nogometnu smotru. Ono što njegovim prethodnicima nije uspjelo u zadnje 32 godine, Hiddnik je u srijedu ostvario u triler utakmici, koja je po prvi puta u povijesti neku reprezentaciju odvela na Mundijal nakon izvođenja jedanaesteraca.

No, predstava u Sydneyu ponovo nije prošla bez hrvatskog štiha. Iako je od čak sedam australskih reprezentativaca s hrvatskim korijenima samo jedan pucao jedanaesterce (i promašio), to nije umanjilo završno australsko slavlje.

Ono što bi našu nogometnu javnost moglo zanimati više od drame u Sydneyu svakako je vijest koju je plasirao australski nogometni savez. Naime, čelnici Saveza Frank Lowy i John ONeil već su počeli s organizacijom pripremnih prijateljskih susreta uoči puta za Njemačku, a na listi njihovih želja našla se i druga domovina velikog dijela "Socceroosa".

Jason Čulina, Mark Viduka, Marco Bresciano, Tony Popović, Josip Skoko, Željko Kalac, Ljubo Miličević i treći vratar Ante Čović prema najavama trebali bi vrlo brzo odmjeriti snage s pulenima Zlatka Kranjčara. Na put za Australiju svakako će i Vlatko Marković, jer neće propustiti priliku za pretraživanje nogometnog tržišta koje obiluje "mješancima", koje Marković obožava. 

Kako nam je u razgovoru kazao glasnogovornik HNS-a Ivan Rotim, želja za prijateljskim susretom postoji još od kad je delegacija na čelu s izbronikom Kranjčarom i Tomom Ivkovićem prije nekoliko mjeseci bila u posjeti hrvatskoj koloniji u Australiji.

"Postoji obostrana želja za organizacijom prijateljskog susreta između Hrvatske i Australije, koja je još više oživjela nakon njihovog plasmana u Njemačku. Nije tajna da o tome razmišljamo još od posjeta našoj koloniji, no još uvijek nismo poduzeli konkretne korake. Termin je upitan, a mjesto susreta svakako će biti Australija." - kazao je Rotim za Index.

Pročitajte više