MAĐARSKA - HRVATSKA od 18:00

Hrvatska igra na stadionu koji je koštao koliko Bandić želi uložiti u Maksimir

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell, Getty Images/Guliver Image

GOSTOVANJE Hrvatske u Mađarskoj večeras u 18 sati u 2. kolu kvalifikacija za EP bit će još jedno bolno iskustvo za hrvatske navijače.

Ne zbog rezultata, koji će gotovo sigurno biti povoljan za Hrvatsku, nego zbog uvjeta u kojima se utakmica igra. Kamo god hrvatski navijači došli s reprezentacijom dive se - stadionu. Od Rusije do SAD-a, a od nedavno i u Mađarskoj, zemlji koju tako često po birtijama opisujemo kao "bezveznu i dosadnu".

Nacionalna strategija razvoja sporta

Ta "bezvezna i dosadna" zemlja ima detaljno razrađeni nacionalni plan za razvoj sporta na svim razinama, uključujući porezne olakšice, gradnje bazena u svakoj školi, itd. Samo u prošloj godini investirali su milijarde eura u gimnazije i sportske objekte. Ta "bezvezna i dosadna" Mađarska trenutačno ima četiri prekrasna i nova stadiona, a ove godine planira otvoriti i peti, 610 milijuna vrijednu Puskas Arenu koja se upravo završava u Budimpešti. Mađarska liga je u europskim okvirima i u usporedbi s hrvatskom smiješna, ali uvjeti u kojima se tamo nogomet igra su nevjerojatni.

Jeste li čuli za Diosgyori VTK? Ako ne igrate kladionicu ili Football Manager, sigurno niste. No taj Diosgyori VTK je u svibnju prošle godine otvorio novi stadion za 15.325 gledatelja vrijedan 30-ak milijuna eura. Par mjeseci kasnije u Szekesfehervaru otvorena je 35 milijuna eura vrijedna MOL Arena Sosto na koju stane 14.201 gledatelj i dom je MOL Vidija koji je ove sezone igrao Europa ligu. Vlasnik je grad Miskolc.

Sjećate li se Gyora? Dinamo ga je 2010. godine izbacio u pretkolu Europa lige, a taj mali mađarski klub već tada je dvije godine igrao na novom stadionu za ETO Park koji je 2008. izgrađen za 15.600 navijača koji zadnje četiri sezone gledaju kako se njihov klub pati u drugoj ligi. Nema veze, bar imaju krov nad glavom i normalan WC na koji mogu otići u poluvremenu. Uz to, izgrađena su još tri dodatna terena i dva natkrivena te hotel.

Stari, dobri Debrecen također ima novi stadion. Otvorio ga je 2014. godine u vrijeme kad je Debrecen bio najjači mađarski klub. U sezoni 2009./2010. čak je igrao i skupinu Lige prvaka, što je gradu i državi bilo dovoljno da najavi i ostvari planove za gradnju novog stadiona. Nagyerdei Stadion koštao je 40 milijuna eura i bio je gotov za točno 14 mjeseci. U vlasništvu je grada Debrecena.

Mađarska i Hrvatska večeras će igrati na Groupama Areni, prekrasnom malom stadionu otvorenom 2014. godine za 40 milijuna eura. Na njemu igra Ferencvaros koji je 103 godine igrao na starom stadionu Albert Florian. On je neznatno obnovljen sredinom 70-ih godina, a slavni mađarski klub želio je u 21. stoljeću izgraditi novi stadion. Rekonstrukcija starog nije dolazila u obzir. Mudri Mađari zaključili su da nema nikakvog smisla ulagati novac u više od 100 godina stari stadion. Zvuči poznato?

Iza Ferencvarosa je stala i država koja je jamčila da će stadion biti izgrađen na vrijeme. Gradnja je dijelom financirana zanimljivim rješenjem. Okupili su se pametni Mađari i zaključili da je najbolje da stadion izgrade na mjestu staroga, ali ga zarotiraju za 90 stupnjeva. Time su oslobodili atraktivan dio zemljišta koji su prodali privatnim investitorima i tako namaknuli novac za izgradnju stadiona. Vlasništvo je preuzela država koja je postavila ultimatum. Izgradnja počinje u ožujku 2013. godine i mora biti gotov do jeseni 2014. godine. Svaki dan kašnjenja stajat će izvršitelja radova Market Epito Zrt. 200.000 eura.

Završili stadion prije roka

Kad su shvatili da s državom nema šale, dečki iz Market Epita završili su stadion dva mjeseca prije roka pa je isti otvoren 10. kolovoza 2014. godine, 18 mjeseci nakon što je prva lopata zabijena u zemlju. Upravljanje, menadžment i marketing prepušteni su francuskoj osiguravajućoj tvrtki Groupama koja je potpisala dugogodišnji ugovor s državom i stadion se zove njezinim imenom.

Zašto to sve pišemo? Zato što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u još jednom svojem suludom predizbornom projektu odlučio investirati u stadion. Ne u novi, nego u onaj prestrašni, maksimirski. Na oglasnoj ploči Gradskog poglavarstva osvanuo je poziv svim “vlasnicima i nositeljima drugih stvarnih prava na uvid u spis predmeta radi izjašnjenja”. Investitor je Grad Zagreb, a projekt je “rekonstrukcija i natkrivanje sjeverne i zapadne tribine stadiona Maksimir”.

U godini 2019., kad se diljem Europe, pa tako i u "bezveznoj" Mađarskoj, grade novi stadioni za 40-ak milijuna eura, Grad Zagreb, odnosno Grad Bandić planira taj novac utući u maksimirsko ruglo. I to ne u potpunu rekonstrukciju, nego u, pazite sad, natkrivanje sjeverne i zapadne tribine. Zvuči stvarno kao zajebancija, ali nažalost nije. Tako postoji realna opcija da Zagreb nakon najskupljih javnih WC-a, najskupljih fontana i najskuplje žičare tog tipa (ako je dobije), uskoro dobije i najskuplji krov na svijetu.

U Maksimir se, nakon sulude ideje pokojnog Franje Tuđmana da se izgradi stadion za 66.000 ljudi, dosad utuklo točno 100 milijuna eura. Uz Bandićev "zlatni" krov, ta investicija narasla bi na 140 milijuna eura, a to je novac za koji su Mađari izgradili četiri gore navedena stadiona.

Tko bi normalan prije uložio u raspadnuti Maksimir nego u novi objekt!?

Stvarno je teško čak i rubno inteligentnoj osobi shvatiti tko je zaključio da je pametnije uložiti u stadion na koji je nedavno ugrađena mreža kako ljudima po glavi ne bi padali komadi betona nego u novi objekt. Primjera u bližoj okolici je, kao što vidimo, koliko hoćete. 

I dok se Bandić razbacuje suludim projektima, država, ali i HNS šute. Plenković je organizirao još jedno u nizu povjerenstava koje će vjerojatno godinama držati okrugli stol o mogućim rješenjima, a Davor Šuker za to vrijeme kuka kamo god dođe kako druga reprezentacija svijeta nema adekvatni stadion.

Ajde da je i on jednom u pravu, ali po tom pitanju ne radi previše. HNS je, ako ste zaboravili, od premija za SP u blagajnu strpao čak 28 milijuna dolara. 40 posto tog iznosa pripalo je igračima, a ostatak Savezu. U prijevodu, HNS je zaradio 16,8 milijuna dolara. Nije to dovoljno za gradnju novog stadiona, ali je po gore navedenim izračunima dovoljno za gotovo polovicu novog stadiona u Budimpešti, Debrecenu ili Miskolcu. To je novac koji se ionako nije mogao računati u godišnji budžet Saveza, već je čisti višak koji je FIFA i namijenila ulaganju u nogomet u zemlji koja napravi veliki rezultat. 

Ne u "nogometnu obitelj", nego u nogomet.

Pročitajte više