Hrvatska pobjedom nad Grčkom osigurava Euro, a s remijem i dalje imamo sve u rukama

HRVATSKA reprezentacija još večeras može biti postati punopravna članica Europskog prvenstva 2012. Potrebno je samo da Karaiskakis stadionu u Pireju bilo kojim rezultatom svladamo Grčku.

Situacija u skupini je sljedeća: dva kola prije kraja Hrvatska ima 19 bodova, a Grčka jedan manje. Pitanje je samo tko će izravno na Euro, a tko u pripetavanja jer trećeplasirani Izrael ima 13 bodova, ali iz devet utakmica. Hrvatsku još čeka utakmica s Latvijom u Rijeci, dok Grci lete u Gruziju.

Pobjeda, dakle, osigurava Euro, ali ni remi, kao što je rekao Bilić, ne bi bio smak svijeta. Bodom bismo i dalje bili prvi i odlučivali o svojoj sudbini - tada bi nas pobjeda nad Latvijom odvela na Euro. Druga je stvar što se igranje na bod zna obiti o glavu pa momčadi koje idu na remi nerijetko ostanu bez ičega.

Poraz Hrvatske večeras bi situaciju maksimalno zakomplicirao. Tada bi nam Grci pobjegli na plus dva pa bi Hrvatska u zadnjem kolu morala svladati Latviju i nadati se grčkom porazu u Gruziji. Ne bi nam igrao remi Tbilisiju jer bi u tom slučaju Grčka i Hrvatska imali isti broj bodova, ali bi Grci imali bolji omjer u međusobnim utakmicama (remi i pobjedu) i osvojili bi prvo mjesto.

Hrvatska će danas od 20:45 sati po našem vremenu krenuti po prvu meč loptu za Euro. Turnir su, osim domaćina Ukrajine i Poljske, već izborili Nijemci, Talijani, Španjolci i Nizozemci.

Tko će u dodatne kvalifikacije

Najbolja drugoplasirana momčad će izboriti izravan plasman na Euro, dok će preostalih osam biti podijeljeno u četiri para i igrati dodatne kvalifikacije. Budući da neke skupine imaju pet, a druge šest momčadi, kod računanja najbolje drugoplasirane momčadi neće se uzimati u obzir bodovi osvojeni protiv najlošije momčadi u skupinama gdje je šest reprezentacija. U našem slučaju neće se brojati bodovi protiv Malte. Trenutno najbolja drugoplasirana momčad je Danska.

Napomenimo i da će u ždrijebu za dodatne kvalifikacije biti nositelji. Četiri bolje plasirane momčadi prema Uefinim koeficijentima će igrati protiv četiri momčadi sa slabijim koeficijentima, a uzvrate će igrati kod kuće. I to Hrvatskoj ide na ruku.

Pročitajte više