Hrvatska zastava ponovo na Wembleyju: "Niko uživaj, ovo je samo početak!"

"POLA Hrvatske će u subotu biti uz mene.", rekao je Niko Kranjčar dan uoči utakmice na Wembleyju, koja je po mnogočemu posebna, velika. U najmanju ruku. Imao je potpuno pravo, jer svi su istinski nogometni zaljubljenici, koji prepoznaju važnost i prestiž najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, u subotu na bilo koji način bili uz Niku.

Trava na novom Wembleyju više nije sveta, ali za Niku je Wembley poput hrama. Treći put u posljednjih pola godine Kranjčar je istrčao je na Wembley i sačuvao pozitivan skor. Bila su to tri velika nastupa, no uvijek je poseban osjećaj kada se stvara povijest. Baš kao što se odjeknula hrvatska pobjeda na Wembleyju, nitko nikada neće izbrisati činjenicu da je Niko Kranjčar prvi Hrvat koji se okitio kolajnom FA Cupa. Za mnoge nogometaše koji su tog subotnjeg popodneva istrčali na Wembley bila je to kruna karijere. "Pala" je dominacija velike četvorke, Portsmouth je osvojio naslov nakon 69 godina, i dočekao svoj drugi trijumf u FA Cupu. Mornari su slavili daleke 1939. godine, do finala su baš kao i ove sezone stigli uz jedan primljeni pogodak.

Za Niku je to bila možda i najveća utakmica u dosadašnjoj karijeri. Na Wembleyju, gdje su uz njega bili otac, majka, sestra, djevojka, nekoliko prijatelja, te izaslanstvo HNS-a u sastavu Zorislav Srebrić - Aljoša Asanović, ponovo se pronosila hrvatska zastava. Ivica Križanac predstavljao nas je u Manchesteru, Kranjčar je istom gestom obilježio svoju veliku pobjedu u londonskom nogometnom hramu.

Na neki način, trijumf u FA kupu stigao je poput najvećeg priznanja Niki na dosadašnjem radu. Prvi put napravio je nešto veliko bez reprezentacije, ušao je u klub hrvatskih nogometaša sa bjelosvjetskim uspjesima. Dokazao je svima koji nisu vjerovali da je igrač za velike domete.

Kada je u kolovozu 2006. godine potpisao za klub s engleskog juga, nije se nadao da će mu cijela sezone proći u traženju i prilagodbi. No, Harry Redknapp, čovjek koji večeras također slavi svoj najveći uspjeh, Niki je brzo "pronašao" idealno mjesto, ono koje je igrao kod Bilića u reprezentaciji. Ove sezone Kranjčar se prometnuo u lidera i glavnom kreativca momčadi, na kojeg stručnjaci poput Wengera ne bi žalili potrošiti bogatstvo svojih vlasnika.

Prve sezone u Portsmouthu Niko je zabio dva, a ove sezone četiri pogotka. No, njegov doprinos ne mjeri se u pogocima, već u rukopisu koji daje Redknappovom napadu i požrtvovnosti u obrani, koju je otkrio po dolasku na Otok.

"Niko prvenstveno bio jedan od najboljih igrača na utakmici. Svojom igrom puno je dao Portsmouthovoj igri i osvajanju FA kupa. Naravno da smo svi zadovoljni, pogotovo mi koji smo ga išli gledati ovdje u Englesku. Jednostavno mu čestitamo od srca jer je jedini Hrvat koji je napravio nešto tako veliko i osvojio FA Cup." - neposredno nakon utakmice kazao nam je Aljoša Asanović.

"U prvom redu želim mu neka gušta dva-tri dana u svom uspjehu. Potom mu želim da ostane zdrav i da za reprezentaciju igra ovako kao što igra ovdje u Portsmouthu. Apsolutno, Niko neće ostati na ovome jer je evidentno da ima kapaciteta za dodatni napredak, ovo je za njega jedna stanica, odnosno međustanica, prema nekom velikom klubu." - dodao je Asanović.

Arsenal je zasad pokazao najveći interes, neko vrijeme mediji su okretali razne cifre, ali službena ponuda nije stigla. Vremena ima, uostalom Europsko prvenstvo pred nama odredit će budućnost mnogim imenima.

"Niko zaslužuje igrati u velikom klubu zbog svoje kvalitete i odnosa prema poslu, ali i općenito kao momak, on je sjajan. Ima predispozicije da bude jedan od nositelja igre u još većem europskom klubu nego što je Portsmouth. Znam da se veliki klubovi interesiraju za njega, a mislim da je Arsenal klub u kojemu bi mogao nastaviti karijeru. Mlad je igrač, a svi znamo da Arsen Wenger voli mlade talentirane igrače koji su sposobni za velike stvari." - kaže Asanović, nekadašnji Derbyjev igrač koji ne krije ljubav prema otočkoj nogometnoj kulturi.

Premijera Mornara u Kupu Uefa

Po prvi puta u svojoj povijesti, momčad koju je Harry Redknapp uz pomoć ruskih milijuna Alexandera Gaydamaka vratio u prvu ligu, po prvi put u svojoj povijesti zaigrat će u Kupu Uefa. Portsmouth je ovogodišnji FA kup započeo pobjedom od 1:0 nad Ipswichem početkom godine, a gol za Mornare zabio je Nugent u 50. minuti i osigurao Nikinoj momčadi prolazak u 4. kolo gdje ih je dočekala slabašna momčad Plymoutha. Na domaćem terenu, Portsmouth je pred gotovo 20 tisuća loše ušao u utakmicu i osrednja momčad iz britanske Championship lige zabila je već početkom susreta (4. minuta). Golovima Diarre u 34. minuti i našeg Nike Kranjčara u 44. minuti Portsmouth je uspio preokrenuti rezultat i proći u sljedeće kolo FA kupa.

U petom kolu FA kupa Mornari su morali ići na teško gostovanje kod Prestona koji također igra u Championship ligi i gdje je uvijek teško igrati kada si favorit. Da će Portsmouthu biti teško nagovijestio je početni pritisak, uvjetno rečeno, slabije momčadi, dok se s druge strane gotovo uopće nisu stvarale šanse. Kranjčarova momčad ipak je uspjela pobijediti i to autogolom obrambenog igrača Cartera na samom kraju utakmice, u 90. minuti.

Uslijedila je puno ozbiljnija utakmica protiv Manchester Uniteda koji je u tom trenutku bio na vrhuncu moći izbacivši iz ovog natjecanja Arsenal rezultatom 4:0. Momčad sir Alexa Fergusona na Old Traffordu  dominirala je čitavu utakmicu da bi u 78. minuti odlučujući pogodak za Portsmouth postigao Sulley Muntari iz jedanaesterca. Prethodno je Milana Baroša u šesnaestercu oborio golman Uniteda Tomasz Kuszczak, koji je dobio crveni karton. Kako je Manchester United već ranije obavio tri izmjene, Muntarijev udarac s bijele točke pokušao je obraniti branič Rio Ferdinand kojemu nije uspjelo spriječiti Mornare da odu u polufinale.

Polufinalna utakmica odigrana je početkom travnja na gostujućem terenu kod vrlo dobre momčadi West Bromwicha a kroz čitavu utakmicu nije bila vidljiva razlika između premierligaša i člana drugog razreda engleskoga klupskog nogometa (Championship). Štoviše, WBA je većim dijelom bio agresivniji i opasniji sastav. Momčad Harryja Redknappa usredotočila se na zonsku obranu i duge lopte na neraspoloženog Čeha Milana Baroša.

Iako je upropastio nekoliko fenomenalnih prilika, 27-godišnji je napadač Pompeyja u 54. minuti fino primio loptu prsima u šesnaestercu iz okreta desnom nogom pucao prema golu. Vratar West Bromwicha Kiely uspio je ukrotiti udarac ali je i ostavio loptu pred praznim golom. Mađar Zsoltan Gera mlako je ušao u duel s žestokim Islanđaninom Hreidarssonom prepustivši samo loptu natrčalom Nigerijcu Kanuu, koji je odveo Portsmouth u finale.

King Kanu

Kanu je bio čovjek odluke u finalu s Cardiffom. Jedini pogodak na utakmici donio je Portsmouthu prvi FA kup nakon 1939. godine. Nigerijski napadač trijumfu u Ligi prvaka s Ajaxom dodao je i trofej FA Cupa. Nakon susreta Kanu se nije dvoumio; pobjednički pogodak na Wembleyju kruna je njegova karijere.

"Ovo je najbolji trenutak u mom životu. Osjećam se sjajno, i sretno, zabio sam i to je najvažnije. Imali smo sjaju podršku sa tribina i ovu pobjedu posvećujemo svojim navijačima", rekao je King Kanu.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više