Hrvatski gluhi rukometaši obranili olimpijsko zlato

HRVATSKI rukometaši svladali su u finalnoj utakmici Olimpijskog turnira gluhih u Melbourneu SAD sa 43:26 (19:14) i time obranili olimpijsko zlato osvojeno prije četiri godine u Rimu.

Susret su pred 750 gledatelja u dvorani MSAC sudili Gavrilovic i Pantic iz Australije.

HRVATSKA: Šagovac, Havić, Švec, Bašić 1, Feljan 3, M. Lušić 6, Jukić 4, Mažuran 7, Naumovski 3, Barešić 4, Pajić 8 (3), O.Lušić 2, Lončarić 4, Gramljak 1.

SAD: Kovacs, Jaraschow, Moore 3, Chan 2, Kolcun, Bibb, Tropp 2 (1), Bergan 5 (4), Woosley 9 (3), Etkie 3, Biskupiak 2.

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), SAD 8 (7)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, SAD 4.

"Tihi pakleni" su olimpijski prvaci, obranili su zlatno odličje iz Rima 2001. na superioran način, razbivši u finalu gluhe rukometaše iz SAD-a sa 43:26 (19:14). Pobjeda izabranika Voje Bjegovića izborena je bez najboljega igrača i strijelca Marija Bašića, kojem je u 14. minuti američki rukometaš laktom slomio nos i prednji zub.

Bašić je krvav napustio teren, fizioterapeut Marinko Smolčić mu je sanirao ozljedu nosa, dok mu je u bolnici odlomljeni zub vraćen na mjesto. Splićanin ipak nije stigao na dodjelu medalja, a propustio je i maestralu utakmicu svojih suigrača, koji su igrali i za njega -Bašić je ozlijeđen kod vodstva Amerikanaca 4:5, a onda je krenula "hrvatska lavina".

Pogoci su se redali u serijama, prvo Marijo Lušić, pa Barešić,Gramljak, Pajić i Oliver Lušić, pa je u 22. minuti bilo osjetnih 13:7.

U drugom poluvremenu uslijedila je ekshibicija naših, koja je oduševila oko stotinjak Hrvata u MSAC centru - briljirali su Pajić i Mažuran, konačno oporavljeni Lončarić zabio je 4 pogotka, Naumovski je uspješno razigravao i zabijao, no jednog će čovjeka Amerikanci posebno pamtiti - vratara Deana Šagovca.

"Hobotnica" iz Karlovca obranila je nevjerovatnih 26 lopti, barem desetak "zicera" i kontri, a pogotke je, prije negoli ga je desetak minuta prije kraja zamijenio Havić, u drugom poluvremenu primao samo iz sedmeraca.

Zlatnom medaljom konačno je naplaćen jednogodišnji trud izbornika Voje Bjegovića, stručnog stožera i igrača, koji su Australiji pokazali kako se igra rukomet.

Bjegović je izvanredno posložio reprezentaciju, koja je tijekom cijelog turnira djelovala kao snažna i uigrana momčad, sa odličnim pričuvama, te profesionalnim odnosom i izvan terena gdje nije bilo nikakve nediscipline, unatoč strogom režimu. Uostalom, već u subotu rano ujutro Bjegović će povesti "Tihe paklene" na - jutarnje trčanje.

U susretu za treće mjesto Njemačka je svladala Dansku sa 26:19.

Pročitajte više