Hrvatsko-mađarskoj kandidaturi iste šanse kao talijanskoj

NAKON što je zajednička hrvatsko-mađarska kandidatura ušla u drugi krug natjecanja za domaćinstvo Europskog prvanstva 2012. godine, čelnicima HNS-a je "pao kamen sa srca". Iako se uoči odluke strahovalo kako naša kandidatura neće naići na simpatije, stvari su sada ipak malo drugačije. Naime, glavni tajnik UEFA-e istaknuo je kako sve tri kandidature imaju jednake šanse za dobivanje domaćinstva.

To je donekle bilo vidljivo i po minimalnoj razlici u broju dobivenih glasova, no postalo je očitije nakon što se javnosti obratio Lars Christer Olsson, glavni tajnik UEFA-e.

Olsson tvrdi kako je Izvršni odbor UEFA-e uoči glasanja pomno razmotrio gospodarske, tehničke, infrastrukturne i ostale značajke kandidiranih zemalja, kao i političku dimenziju, značajnu za donošenje konačne odluke.

"Odlučili smo u prvom krugu glasanja. Ulazak zajedničke kandidature Poljske i Ukrajine u drugi krug dokaz je kako organizacija velikih natjecanja u istočno-europskim zemljama može biti odobrena. One polako hvataju korak sa zapadom." - kazao je Olssen.

"Sve tri kandidatute imaju jednake šanse, kao što je to bio slučaj s portugalskom kandidaturom za EP 2004., ili sa zajedničkom kandidaturom Austrije i Švicarske za EP 2008." - naglasio je Olssen.

Prema izvješćima UEFA-inog izvršnog odbora, svaka kandidatura za Euro 2012. ima svoje prednosti i nedostatke.

"Radi se o jednom posve otvorenom natjecanju. Ići ćemo u najsitnije detalje prilikom posjete zemljama kandidatima, s vlastima će se potpisati drugačiji ugovori. Ispred nas i troje kandidata nalazi se golem posao i, kao što sam istaknuo, otvorena i izjednačena utrka." - zaključio je Olssee.

Pročitajte više