I Austrijanci u čudu: "Hokej je Hrvatima ponudio više od nogometa"

U SVOJOJ drugoj EBEL sezoni, Medveščak je poput magneta. Uspješna organizacija priredbi i veliki planovi za budućnost, to su glavne smjernice, uvod je u tekst Wiener Zeitunga kojim Austrijanci najavljuju još jedan hokejaški show u Zagrebu, ali i hvale način na koji je cijeli projekt Medveščaka zaživio u Hrvatskoj.

> Vienna želi "medvjeđu" atmosferu u svojoj dvorani: "Spektakl u Areni nam još ne izlazi iz glave"

"Ako znate da hrvatska hokejska liga broji svega četiri kluba, onda je jasno da se radi o minornom čimbeniku sportskog okvira jedne zemlje. No, ako znate i da je najdominantniji od njih četiri dana za redom napunio modernu dvoranu koja prima 15 tisuća ljudi, onda shvaćate da je takav zaključak zapravo vrlo klimav. Teško je ustvrditi stvarno stanje hrvatskog hokeja. S jedne strane imate svega 80 aktivnih igrača, reprezentaciju na niskim granama, a s druge najpopularniji klub u zemlji koji u EBEL ligi nastupa tek sezonu i pol.", piše autor i vraća se na dane kada su Medvjedi ušli u EBEL.

"Kada su kao deseta momčad iz lige istisnuli Innsbruck, skepticizam je bio jak. No, okopnio je vrlo brzo - Zagreb je privukao publiku, ali i sportska imena. Većina njih stigla je iz Sjeverne Amerike i mahom su hrvatskog podrijetla. U Hrvatskoj su igrači hokeja poput legionara, Medveščak ima tek sedam domaćih članova. Većinom se radi o mladim talentima.", dodaje se u tekstu.

Entuzijazam navijača posebno je poglavlje Medveščakove priče.

"I kada igraju u manjoj dvorani, posjećenost im je oko 6 i pol tisuća ljudi po utakmici. Ništa manje od ostalih momčadi lige. Glavni razlog za to je uspješan marketing, umjerene cijene ulaznica i obiteljska atmosfera, kakvu hrvatski nogomet ne nudi. Sportski uspjeh ovdje je sekundaran. Ekipa je trenutno na sedmom mjestu i bori se za play off"

Generalni menadžer i trener Medvjeda Doug Bradley rekao je: "Ljudima ovdje nije bitno hoće li pobijediti ili izgubiti, bitno je da se dečki bore"

Arena Ice Fever nastao je u kaotičnom okruženju. Medvjedi su zbog teniskog turnira morali iseliti iz svoje dvorane i rodio se spektakl. 

"Vodstvo kluba razmišlja da sljedeće godine turnir premjesti u Split, na more. No, previše je riskantno, dvorana je velika. I u Zagrebu će organizacija Ice Fevera opet biti kockanje", kažu Austrijanci.

Na redu  je Šalata.

"Tamo je klub nekada igrao. Bit će to lijepa priča, povratak u prošlost, ali u jednom NHL dimenziji", najavio je klupski glasnogovornik Šalata Winter Classic koji je na rasporedu u nedjelju.

Austrijski list ističe da Medveščak vode četiri bivša hokejaša na čelu s Damirom Gojanovićem, koji je kriju svoju ambiciju...

"Sve glasnije priča se o ulasku Medveščaka u rusku lig. Njihov budžet trenutno iznosi 1,7 milijuna eura i za tu akciju morao bi drastično porasti. No, o tome lideri kluba razmišljaju već tri godine. Čak i ako se ne dogodi u bliskoj budućnosti - konačni cilj je jasan. Vratiti Hrvatsku na hokejašku mapu"

Pročitajte više