Ima li Real trenera ili privremeno rješenje? Od Solarija žele da bude kao Zidane

I PRIJE nego li je Real na Camp Nou primio pet lakih komada i doživio jedan od najtežih poraza u svojoj povijesti, jasno je bilo da je samo pitanje vremena kad će Florentino Perez kroz stražnja vrata Bernabeua izbaciti nesretnog Julena Lopeteguija. Čovjek, koji je u trenerskoj karijeri od klubova na vrhunskoj razini vodio samo Porto, platio je danak svojoj pohlepi. Karma je kurva, kazat će neki. Lopetegui je prije četiri mjeseca trebao sa Španjolskom u Rusiji napraviti pravi rezultat, onaj koji je Furiju trebao vratiti tamo gdje je bila prije Mundijala u Brazilu 2014.

Karma je kurva

Međutim, dok mu se momčad pripremala za prvi susret na SP-u, Julen je odigrao podli dupli pas s Perezom i iza leđa vodstva Saveza sve je dogovorio s Realom. Kad je ta vijest, koju je navodno odmah pustio Perez, izašla vani, Lopetegui je dobio nogu u reprezentaciji, a na klupu reprezentacije ni kriv ni dužan sjeo je Fernando Hiero. Španjolska se iz Rusije vratila brže nego što su to očekivali i najveći pesimisti, no Julena Lopeteguija za to nije bilo briga. Čovjek je u ruke dobio najskuplju igračku na svijetu. Real je jedini klub u povijesti Lige prvaka koji je osvojio Ligu prvaka tri puta u nizu i Lopetegui je valjda računao da unatoč neiskustvu s takvom momčadi ne može uprskati. Na koncu, koga je to vodio Zidane prije Reala? Ipak, Lopetegui je gadno pogriješio u svojoj računici.

Nije samo nesretni Julen kriv

Četiri mjeseca kasnije, Real je tek deveti u La ligi, s četiri poraza u nizu. Blamaža na Camp Nou samo je ubrzala odluku koja je odavno donesena. Lopetegui je dobio otkaz i otpremninu od čak 18 milijuna eura, a Perez se bacio u potragu za čovjekom koji će biti sposoban podići momčad iz kaosa i vratiti je tamo gdje je bila u svibnju kad je u Kijevu uzela četvrtu kantu s klempavim ušima u posljednjih šest godina. Jasno, za kaos na Bernabeu nije kriv samo Lopetegui. On je bio samo pijun koji u principu Perez nije pitao ništa. Real je ljetos prodao Cristiana Ronalda u Juventus za 105 milijuna eura. Toliki novac za igrača koji je napunio 33 godine i iza kojeg su, barem je tako mislio Perez, najbolje igračke godine, sjajan je posao. Perez nije Lopeteguiju doveo nikoga da zamijeni Portugalca. Računao je valjda da je momčad sama po sebi dovoljna da nadoknadi Cristijanovih 50, 60 golova po sezoni (kad u to ubrojimo i asistencije) i u toj je računici gadno zabrljao. Momčad Reala izgleda kao da je pala s Marsa, ne zna se što je lošije u ekipi - obrana, veza ili napad -  a ono što je najporaznije po Kraljeve, svjetla na kraju tunela nema.

Ramos jednom rečenicom otpisao Contea

I prije debakla u El Clasicu, tjednima se u španjolskim medijima pisalo da je dolazak Antonija Contea gotova stvar. Nakon poraza od Barcelone Sergio Ramos čak je komentirao izgledan dolazak Talijana, no kapetan Reala nije baš poželio dobrodošlicu Conteu.

"Poštovanje se zarađuje, ali ne silom. Ja sam uvijek imao dobar odnos sa svim trenerima koji su vodili Real za vrijeme mog boravka ovdje", nakon El Clasica komentirao je Ramos tada očekivani dolazak Antonija Contea u Madrid. Ramos je, tako su to protumačili novinari Asa, s tom rečenicom zapravo blokirao put Conteu. Kapetanovu riječ poštuje čak i ćudljivi Perez, a Ramos je ovom rečenicom prenio mišljenje svlačionice koja nije željela trenera-tiranina kakav Conte je.

Solari i Zidane - sličnosti i razlike

Perez je promijenio mišljenje i klupu Reala prepustio je Santiagu Solariju, nekad sjajnom igraču Galacticosa, a danas treneru koji je u karijeri vodio samo B momčad Reala. 

Solari i Zidane su slični na puno načina. Zajedno su igrali u Realu u prvim godinama Perezova vođenja kluba, bili su veliki prijatelji, a upravo je Argentinac bio začetnik akcije u finalu Lige prvaka protiv Bayera u Glasgowu koju je Francuz zaključio jednim od najljepših golova ikad viđenih.

Nakon što je završio igračku karijeru, Solari je dobio poziv s Bernabeua da preuzme brigu oko mlađih selekcija, a nedugo nakon što je Zidane s klube B momčadi Reala sjeo na onu prve momčadi, u Castilli ga je naslijedio upravo bivši suigrač.

Znači li sve to da je Solari sljedeći Zidane? Ukratko, ne.

Za početak, Zidane je još za vrijeme igračke karijere bio predodređen za trenera Reala, a za vrijeme stolovanja Carla Ancelottija u Madridu Zizou je Talijanu bio pomoćnik. Perez je posjeo Zidanea uz don Carla kako bi ovaj iz prve ruke naučio sve tajne trenerskog zanata. Druga stvar, Zidane je jedan od najvećih igrača svih vremena, nedodirljiva ikona i ponajbolji nogometaš Realove slavne povijesti. Čovjek bezgranične karizme koja mu je omogućila instant poštovanje poslovično tašte Realove svlačionice. Solari je drugačiji. Nikad Argentinac nije bio zvijezda, a navijači ga smatraju tek jednim od igrača koji su u prošlosti nosili dres njima omiljenog kluba.

Za razliku od Zidanea, nikada nije radio s Realovom prvom momčadi, zapravo, nikad nije radio niti s jednom prvom momčadi, a i rezultati koje je imao u Segundi s B timom su bili više nego osrednji. Prvu je sezonu završio kao osmi, drugu kao 11. 

Perez je za Solarijem posegnuo više iz očaja, nego što ga je stvarno želio. No, sjetimo se i kako je Zidane došao u prvi plan. Rafa Benitez se pokazao kao katastrofalno rješenje i na klupu je 2016. sjeo Zidane da pokuša spasiti što se spasiti da. Epilog je bio naslov prvaka Europe samo nekoliko mjeseci kasnije.

Ipak, kad stavimo sve na papir i podvučemo crtu, kad uzmemo u obzir nedostatak karizme kod Argentinca i tome pridodamo neiskustvo vođenja vrhunskih momčadi, teško je vjerovati da Solari može opstati u Realu.

Perez nije ni pokušao sakriti činjenicu da je Solari kratkoročno rješenje, a ono što Perezu ide na ruku je stanka koja slijedi zbog reprezentativnih obveza. To će dati Perezu par potrebnih tjedana da izmisli trenera koji je zaista u stanju podići posrnulu momčad.

Još jedan važan čimbenik koji će morati ubrzati Perezovu odluku je španjolski savezni propis (članak 60) u kojem stoji da privremeni treneri mogu biti taj posao obavljati maksimalno dva tjedna, nakon čega klub mora potpisati ugovor s trenerom koji će biti trajno rješenje.

Solari je vatrogasno rješenje Florentina Pereza, ali ako napravi ono što je napravio Zizou...

Ono što sigurno znamo je da će Solari voditi Real u sljedeći četiri utakmice – u srijedu protiv trećeligaša Melille u Kupu, u Primeri protiv Valladolida i Celte te na gostovanju u Plzenu u Ligi prvaka.

Poznavajući Pereza, teško je bilo što uzeti zdravo za gotovo. Tko zna, možda Solari uspije u onome u čemu je podbacio Lopetegui i ostane na klupi, no trenutačno njegov osnovni posao je stabilizirati momčad, vratiti im izgubljeno samopouzdanje i pripremiti momčad za neko puno veće trenersko ime.

Ostane li pak na klupi, to znači da je zaista napravio pravi posao i da je Perez u Solariju pronašao efekt Zidanea.

Pročitajte više