Indexov dar čitateljima: Top tri poslovne ideje 2008.

HRVATSKA je jedna od onih zemalja s nepostojećom tržišnom ekonomijom. Iako je Svjetska banka ove godine dala našoj zemlji utješnu nagradu jednog od top reformatora, svi indikatori slobode poslovanja, kao i svi tragovi tržišnog natjecanja jednostavno ne postoje. U takvim je državama, zna se, najbolji poslodavac i entitet na kojemu možete zaraditi najviše novaca država (bilo u smislu lokalne, bilo u smislu nacionalne uprave). Recept za zaraditi novce na državi je jednostavan, morate samo sačekati neku "vruću" temu i nakon toga donijeti jednostavno rješenje koje vas neće puno koštati i zarada je zagarantirana.

Božica Uroić je profesorica na Trgovačkoj školi u Zagrebu. Autorica je Poslovnog bontona za prodavače, knjižice koja učenike podučava kako reći stvari kao što su dobar dan, hvala, molim i doviđenja. Ona je u došla na ideju tiskanja letka s navijačkim bontonom, kojemu je cilj naučiti mladež i onu malo stariju mladež kako se ponašati u odnosu prema sportu. Ideju je prihvatio zagrebački Gradski ured za obrazovanje, pa se priprema tiskanje tog letka za dijeljenje u školama, kao i uz kupljene ulaznice za sportske događaje. Letak uči mlade navijače kako nije u skladu s dobrim pravilima bontona trgati klupe na stadionima i tramvajima kojima se ide u stadion, vikati dok traje himna, ili psovati.

Ne bismo željeli biti pokvareni pa reći kako je ideja o tiskanju letka koji objašnjava kako ne treba uništavati imovinu savršen pokazatelj društva u kojemu je kućni odgoj potpuno zakazao. Ne bismo željeli biti tako pokvareni, pa ćemo pozdraviti ideju profesorice Uroić i Gradskog ureda i na ovom mjestu predložiti Indexovim čitateljima da raznima gradskim i državnim uredima diljem države predlože neke od sljedećih ideja. Dijelimo ih potpuno besplatno.

Pravila dobrog hodanja ulicom

Svi znaju kako je pošast bezobzirnog ponašanja na ulici jedan od ključnih problema hrvatske današnjice. Diljem države gradske službe za održavanje troše stotine tisuća, ako ne i milijune kuna na nepotrebno uklanjanje žvakaćih guma, papira od bureka, pilećih kostiju i sličnih artikala s ulica.

Došlo je vrijeme da se ta pošast sasiječe u korijenu i da se već u predškolskoj nastavi objasni kako neke stvari nisu u redu.

Stoga predlažemo tiskanje letka "Pravila dobrog hodanja ulicom", koji će se u suradnji s Ministarstvom obrazovanja dijeliti u vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, a koji će sadržavati neke od temeljnih naputaka. Djecu treba naučiti kako se ulicom hoda s desne strane, kako se s drugim prolaznicima mimoilazi sa svoje lijeve strane, kako se na ulicu ne bacaju žvakaće gume, kako su oni predmeti valjkastog oblika stvari koje se zovu kante za smeće i kako one služe za odlaganje otpada najrazličitije vrste, te, konačno, kako se, ako baš morate vršiti nuždu (dakle, piškiti i kakiti), bolje poslužiti travnatom površinom nego betonom.

Pravila dobrog korištenja javnih prostora i površina

U ova današnja turbulentna vremena, u kojima se više ne može ući u javni WC a da se ne naleti na nepodnošljiv smrad i potencijalno opasne bakterijske infekcije, te u kojemu javne sanitarne službe troše desetke, ako ne i stotine tisuća kuna na održavanje javnih prostora i površina, potreban je priručnik koji će svoj djeci i mladima objasniti neke od temeljnih stvari.

Predlažemo tiskanje letka "Pravila dobrog korištenja javnih prostora i površina", koji će se u suradnji s lokalnim uredima za čistoću dijeliti u osnovnim i srednjim školama, a u kojemu će se mladeži objasniti neke od temeljnih stvari. Primjerice, treba objasniti kako cvijeće na javnim površinama nije namijenjeno trganju i krađi, kako kante za smeće ne služe kao vreće za boks, nego kao mjesta na koja se odbacuje otpad, kako pri korištenju javnih WC-a treba uzeti u obzir da je pisoar namijenjen maloj, a ne velikoj nuždi i kako pod nije namijenjen nikakvoj nuždi.

Pravila dobrog udisanja i izdisanja

U dehumaniziranom 21. stoljeću, u kojemu je ubrzani tempo života doveo do zaboravljanja nekih osnovnih ljudskih potreba, i u kojemu uredi za javno zdravstvo, bolnice i klinike muku muče s liječenjem respiratornih problema, bitne je naučiti djecu i mladež, kao i umirovljenike, da pravilnim ciklusima udisanja i izdisanja mogu spriječiti veliko zlo, a i uštedjeti državi ozbiljne novce.

Stoga predlažemo tiskanje letka "Pravila dobrog udisanja i izdisanja", koji bi se tiskao u suradnji s Ministarstvom zdravstva i distribuirao bacanjem iz aviona (ne u stilu Zvonka Bušića, naravno, dovoljno je unajmiti po jedan avion za svaku općinu). U njemu ne bi bilo puno sadržaja, ali bi se ljudima objasnilo neke osnovne stvari. Naime, učili bi ih se kako je iznimno bitno zrak udisati i izdisati u pravilnim ciklusima, odnosno udahnuti onoliko puta koliko se izdahne. Također bi se objasnilo kako je bitno udisati zrak kroz nos, budući da dlake u njemu služe kao filtri za neželjene supstance, te kako nije zgorega u slučaju prehlade kod sebe imati papirnate maramice, da bi se nos pročistio kad je potrebno.

Tko će platiti? Zna se!

Ako se brinete tko će snositi trošak za vaše ideje i ako vam se čini da je možda suvišno tiskati letke u kojima se objašnjavaju neke od stvari koje bi svatko trebao znati nakon prvih nekoliko godina života, ne bojte se. Kako je rekao naš predsjednik Stipe Mesić, država uvijek ima novaca, i nema bojazni da vam neće pomoći s poslovnom idejom, samo ako ona bude dovoljno inovativna. Trošak će, kao i uvijek, pokriti porezni obveznici.

Jovan Dragišić
Foto: Index

Pročitajte više