ISPALI SU, ZAPALILI STADION, SUPARNICI IH SPRDAJU Ali oni poručuju: "Ljubav ne poznaje ligu"

Foto: Getty Images/Guliver Image

HSV je prvi put u povijesti ispao iz prve lige. Velikan njemačkog i svjetskog nogometa, šesterostruki nacionalni i bivši prvak Europe, te jedini njemački klub koji je svih 55 godina Bundeslige proveo među elitom, 100. rođendan dočekat će kao drugoligaš.

Hamburger Sport-Verein u zadnjem kolu je na svom terenu pobijedio Borussiju Mönchengladbach 2:1, ali to mu nije bilo dovoljno za barem dodatne kvalifikacije, jer istovremeno je protiv Kolna s 4:1 slavio Wolfsburg, bolje plasirani konkurent u borbi za opstanak. 
Navijači HSV-a s Nordkurve, nadaleko poznati po sjajnoj atmosferi koju stvaraju, bijes zbog debakla iskazali su prekidom utakmice na samom kraju. U teren su bacili desetke bengalki i crnih dimnih bombi. Kako bi ih spriječili da upadnu u teren i tako potpuno i nasilno okončaju meč, snage reda na to su napravile čak šesterostruki špalir na terenu.
 
Ogorčene navijače na travnjaku Volksparkstadiona čekali su zaštitari i svi rodovi policije. Od temeljne, preko interventne, do jedinica s krvoločnim psima i konjanika. Poredali su se po terenu od podnožja sjeverne, navijačke tribine, s koje su bacane pirotehničke naprave i odakle je sukljao gusti crni dim, pa sve do ispod suprotnog dijela stadiona.
 
 
HSV zbog starosti i vječnog boravka među elitom (pod imenom SC Germania osnovan je još 1887., dok je Hamburger SV postao 1919.) u Njemačkoj zovu Der Dino, što znači dinosaur. HSV se silno ponosio time što nikada nije ispao iz prve Bundeslige, o čemu je na njegovom stadionu svjedočio semafor koji je odbrojavao vrijeme neprestano provedeno u prvoj ligi. Nakon 54 godine i 261 dana treba ga resetirati.
Ali, sa simbolom HSV-a i jednom od znamenitosti Bundeslige, to su već napravili navijači suparnika. Likujući nad nevoljom navijača Hamburga i izrugujući se s najtežim danom u povijesti HSV-a, navijači njegovog najvećeg rivala Werdera podesili su čuveni semafor s Volkparkstadiona, ali na drugom kraju Njemačke. Na gostovanju kod Mainza razvukli su veliki transparent s replikom hamburškog semafora na kojem umjesto HSV-ovih godina, dana i sati u provedenih u prvoj ligi piše "Game over".
 
Još su bezobrazniji bili navijači Gladbacha na gostovanju na mjestu tragedije HSV-a. Dok je cijeli Hamburg tugovao, oni su na tamošnjem stadionu razvili koreografiju kojom su odbrojavali koliko je minuta HSV udaljen od druge lige.
Ali, kada se dim razišao, a nevjerojatno brojne snage reda raščistile kaos na terenu, s Nordkurve je zagrmjela pjesma:
Svima koji se naslađuju ispadanjem HSV-a, navijači Hamburga su poručili: "Ljubav ne poznaje ligu":

Pročitajte više