Ivanković za Index: Siguran sam da mogu odvesti Hrvatsku na EP

BRANKO IVANKOVIĆ bio je začuđujuće opušten kada smo ga sreli u rogozničkoj marini Frapa. Naš možebitni izbornik također je, naime, sudjelovao na famoznoj Nautomaniji, jedriličarskoj regati što je uz HNS organizira INA, kao svojevrsnu najavu početka HNL sezone.

No, "profesor" Branko, bez obzira na opuštenu atmosferu u špici turističke sezone ovih dana sigurno ima o čemu razmišljati. Posljednja je etapa utrke što se vodi za praznu klupu hrvatske reprezentacije i prema riječima glavnog tajnika Zorislava Srebrića, do utorka bi aktivnosti te vrste trebale biti okončane.

"Sada je već posve jasno da smo Bilić i ja glavni kandidati. Vi mediji dali ste veliki doprinos i najprije se želim zahvaliti na podršci što stiže sa svih strana. Izvršni odbor, u to sam siguran, odlučit će ono najbolje za hrvatski nogomet. No, bez obzira tko će od nas dvojice preuzeti hrvatsku reprezentaciju, bit će jako, jako teško." - započeo je Ivanković.

"Meni imponira što su kod nas prepoznali moj dugogodišnji rad u inozemstvu, jer stalno ponavljam koliko je zapravo stranim trenerima teško kad se nađu na mjestu izbornika u nekoj zemlji. Ja to najbolje znam, u inozemstvu sam zaista prošao sve i svašta. Možda će to zvučati kao da impliciram kako Hrvatskoj ne treba strani trener, no iskreno, tako ne mislim. Ali, Hrvatska ima svojih domaćih vrhunskih trenera koji su se dokazali kroz rezultate." - nastavio je Ivanković.

Da nam stranac vrlo vjerojatno neće preuzeti nacionalnu selekciju, postalo je izvjesno nakon što je isto priznao Vlatko Marković. No, Marković je uskom krugu ljudi kazao i da navija za Ivankovića, iako je poslije, naravno, to odlučno demantirao. Osjeća li Ivanković tu potporu predsjednika, ili i dalje ostaje pri svom tvrdeći da kontakata prije iznošenja kandidature nije bilo?

"Ne osjećam da imam ičiju podršku, izuzev naravno određenog dijela medija i javnosti, te mojih kolega. Uvjeren sam i to ću ponoviti da će Izvršni odbor odabrati ono što je najbolje za ovu reprezentaciju. Kada sam prije neki dan u Rusanovoj razgovarao s gospodinom Srebrićem, mom izlaganju prisustvovali su i gospoda Galić te Uljan. Iznio sam skraćenu verziju svog plana rada, razgovarali smo dosta o stručnom stožeru, naravno i o kvalifikacijama što nas sljeduju. Glupo bi bilo reći da nisam kontaktirao Savez i prije jer svi se mi bavimo istim poslom. I naravno da se moje ime, uz mnoga druga, naravno, nametnulo kada je otišao Zlatko Kranjčar. Ali nikada s gospodinom Markovićem nisam razgovarao na taj način." - decidiran je Ivanković.

A kad smo se već dotakli Zlatka Kranjčara, sigurno je i potencijalni njegov nasljednik razmišljao o stvarima što ih unutar momčadi treba izmijeniti. Kranjčar je napravio određeni dio posla, ali je zakazao kad je bilo najpotrebnije.

"Ne želim nikoga kritizirati. Ali, očigledno je da hrvatsku momčad treba osvježiti. Svaki trener ima svoju viziju i svoj način rada, no neke su promjene nužne. Pratim mlade igrače, njima se Hrvatska mora okrenuti. Ne smatram da naš nogomet ide silaznom putanjom i nudim rad, rad i samo rad da ga još više unaprijedimo. Naravno da je rezultat uvijek bitan i protiv toga Kranjčar nije smio ići. Danas više nije bitno igraš li prijateljsku, pripremnu ili utakmicu na SP-u. Rezultat je jedino što se gleda. Ja ću o svojim planovima s Hrvatskom pričati kada i ako postanem hrvatski izbornik." - pojasnio nam je.

Ivanković se, nadalje, ponovo vratio opciji stranog trenera na klupi Hrvatske. Njegov sud je da bi se određenom strancu bilo zaista teško adaptirati na naš način života i rada.

"Puno je tu stvari koje igraju ulogu, od jezičnih, kulturoloških barijera, pa do najsitnijih razlika koje te mogu ometati. Nisam rekao da stranac možda ne bi napravio određeni iskorak s Hrvatskom, ali smatram da ga možemo napraviti i Bilić i ja. Kad sam bio na razgovoru u Rusanovoj nisam striktno dobio uvjete niti mi je netko rekao "moraš se plasirati na EP". Ali mi treneri sebi sami postavljamo ciljeve i vrlo dobro znamo što je dobar a što loš rezultat. Ja čvrsto vjerujem da mogu odvesti Hrvatsku na Euro 2008. godine, iako sam svjestan da novog hrvatskog izbornika čeka jako težak posao i lavovska bitka. No, ne vidim zašto bi se jedna Rusija ili čak Engleska plasirala na EP, a Hrvatska ne." - tvrdi Ivanković.

"Nema danas više laganih kvalifikacija bez obzira vodite li Francusku, Italiju ili bilo koju drugu reprezentaciju. Svake kvalifikacije iziskuju neviđene napore. No, je vjerujem u Hrvatsku i u naš nogomet. Uz određenu filozofiju rada ipak treba unijeti neke nove stvari u reprezentaciju, ali o tome je još rano govoriti. Barem dok ne vidimo tko će zamijeniti Cicu. No, ponavljam, siguran sam da ćemo i Bilić i ja ako dobijemo priliku dati sve od sebe. Velika je čast biti hrvatskim izbornikom, ali i velika je to odgovornost. Pogotovo kad smo svi svjesni da naš nogomet žudi za promjenom." - zaključio je Ivanković ugodni razgovor.

D.R.

Pročitajte više