Ivković: Majer je mislio da je najpametniji. Sad je shvatio da je kao ostali

Foto: EPA, Screenshot: HRT

HRVATSKI trener i stručni komentator HRT-a Tomislav Ivković komentirao je nastup hrvatske reprezentacije na ACUD kupu u Kairu. Momčad izbornika Zlatka Dalića u polufinalu je nakon penala prošla Tunis, dok je u finalu savladala Egipat (4:2). Domaćin je poveo golom Remija Rabije. Nikola Vlašić izjednačio je sjajnim udarcem u 21. minuti, vodstvo Hrvatskoj donio je Bruno Petković u 57. nakon kornera Luke Modrića, a pobjedu su potvrdili Andrej Kramarić i Lovro Majer u završnici utakmice.

"Hrvatska je dobila ono što je tražila, što je tražio izbornik Dalić. Obavili su puno individualnih razgovora i zajedničkih sastanaka, na kojima im je izbornik vjerojatno objasnio što od njih očekuje jer sada slijedi ono najvažnije - Europsko prvenstvo. Dvije utakmice, mi Hrvati poznati po tome - iz katastrofe u euforiju, sad je sve med i mlijeko. Razlika je bila u izvedbi, druga utakmica je bila brža, agresivnija i bolja. Naravno da je i atmosfera na stadionu pridonijela tome", rekao je Ivković.

"Majer je mislio da je najpametniji, najljepši i najbolji. Igrao je puno bolje sada, kada je shvatio da je isti kao ostali"

"Izbornik je vidio sve što je htio vidjeti, nema tu noviteta ili da je netko ne znam što napravio. Moram istaknuti Pjacu, koji može biti vrlo bitan ako bude zdrav. On može donijeti prevagu, u utakmici s Egiptom je čak jedan dio bio druga špica, ulazio je u sredinu, u međuprostor i pokazao se vrlo opasnim. Trenirao sam ga kao dečka, zna razigrati, ima udarac i suradnju, ima sve. 

Možda je Majer dobitnik, odnosno ponovno se potvrdio poslije praznog hoda. Mislio je da je najpametniji, najljepši i najbolji. Igrao je puno bolje sada, kada je shvatio da je isti kao ostali.

Po meni može biti osmica ili igrati na desnom krilu i ulaziti unutra protiv momčadi koje nisu toliko jake kako ne bi imao puno defenzivnih zadataka. Onda se mora puno vraćati po dionici od 40-50 metara, drugačije je nego kada igra u sredini", nastavio je Ivković.

"Moram pohvaliti i Vlašića, koji je dao odličan gol, ali netko mora počinjati i na klupi"

"Sigurno nemamo problema sa stoperima, tu smo dovoljno jaki. Moram reći da sam siguran kako je Gvardiol najbolji lijevi bek hrvatske reprezentacije. Uspoređujući prvu i drugu utakmicu, bez obzira na njegove enormne kvalitete, točno se vidi njegova praksa u Manchester Cityju na lijevom boku. Pokazuje koliko je bio opušten, smiren i koncentriran, jako je pridonio u dobroj utakmici reprezentacije.

Naprijed imamo klasiku, imamo Petkovića i Kramarića. Po meni je strahovito bitno da se barem jedan od Perišića i Oršića vrati i da može igrati na lijevoj strani. Pjaca može biti i opcija na desnoj strani, on to može. Sanjamo povratak Perišića. Moram pohvaliti i Vlašića, koji je dao odličan gol, ali netko mora počinjati i na klupi. Vrlo je bitno imati igrače koji mogu promijeniti ritam", nastavio je Ivković.

"Nemamo klasičnu zamjenu za Brozovića"

Na pitanje što je donijela promjena formacije hrvatske reprezentacije u 4-2-3-1 protiv Egipta, Ivković je odgovorio: "Nemamo klasičnu zamjenu za Brozovića. Promjena je donijela Kovačića uz Modrića drugo poluvrijeme. Modrić je to igrao u Realu u zadnjim utakmicama, pa to nije novitet. Dvojica zamijene jednoga.

Majer je onda bio slobodniji, odnosno osjećao se puno bolje nego na strani. Kada uđe u sredinu, ima izlazak iz prvog koraka, lažnjak i zna podvaliti loptu te ima udarac. Kovačić je bio na nekom nivou, ali u toj situaciji ga trebamo kakav je u Cityju."

Pročitajte više