Ivo Jelušić napustio Cibonu: "Ako sam ja bio smetnja, sada više nisam!"

IVO JELUŠIĆ podnio je danas ostavku na dužnost predsjednika KK Cibone i Upravnog odbora kluba.

U pismu ostavke koje je priložio Upravnom odboru, Jelušić je izložio razloge svog odlaska koji su vezani uz tešku financijsku situaciju u kojoj se klub nalazi. Ipak, jasno je da je Jelušić izgubio svaku potporu u klubu, protiv njega su bili gotovo svi; od direktora do čistačica u klubu.

Naveo je Jelušić neke zanimljive detalje koji su pratili sagu o Ciboninoj propasti, koja je započela godinama unatrag i plod je sustavno lošeg poslovanja. Jelušić je direktno optužio bivšeg direktora Božu Milićevića da je povukao sedam milijuna kuna preostalih od kredita koji je klub podignuo upravo na Miličevićevu inicijativu. No, ostaje nejasno zašto je Jelušić odobrio kredit od 20 milijuna kuna direktoru koji mu je, prema vlastitom priznanju, od prvog dana tajio stvarno financijsko stanje kluba.

"Žalosno je da sam tek prije nekoliko mjeseci saznao koliko smo dužni", kaže Jelušić.

Jelušić ovaj put nije javno želio odgovornost za propale pregovore s Atlantic Grupom pripisati aktualnom direktoru Andri Knegi iako je prije svega nekoliko dana javno izjavio da je upravo on krivac za "šumove u komunikaciji". Knego je tada poslao priopćenje u ime Cibone, o kojem predsjednik Jelušić, kako tvrdi, nije bio obaviješten. Jelušić je ponovio da je dio radne zajednice u klubu pregovorima pristupio indolentno, ili je bila riječ o opstrukciji.

"U nekoj sam mjeri osjetio otpor prema inicijativi Atlantic Grupe u klubu. Tu mislim na propitkivanja: "Treba li nam to baš", "Zašto baš oni, ima i drugih koji su zainteresirani", itd.

"Osjetio sam otpor radne zajednice prema Atlanticu"

Atlantic Grupi, kao budućem generalnom sponzoru, ponuđena su mjesta u upravnim strukturama kluba. Jelušić tvrdi da je bio spreman ponuditi svoj mandat na raspolaganje, no očito da ostali članovi Uprave nisu bili spremni na takav rasplet.

"Možda su se upravo toga pobojali", jasan je Jelušić koji se prisjetio svog dolaska u Cibonu i potvrdio da žali jedino što već u prvoj godini nije izglasana promjena Statuta kluba prema kojem je direktor imao neograničene ovlasti.

"Prihvatio sam dužnost predsjednika Cibone kao predstavnik grada koji je, nažalost, i danas glavni financijer ovog kluba", započeo je Jelušić pa podsjetio kada su se počeli osjećati problemi sustavno lošeg poslovanja:

"Dogodilo se to početkom prošle sezone s nekadašnjim osnivačima Cibone, međutim, osim Francka, ostali su dali samo načelnu podršku. 2009. u jesen započeo sam razgovor s Atlantic Grupom koja tada nije željela ući u klub. Zamolio sam i gradonačelnika da pomogne kod Agrokora, no unatoč obećanjima, to se nije dogodilo."

Da bi se premostila teška financijska situacija, a sve u iščekivanju glavnog sponzora, na prijedlog bivšeg direktora Miličevića Cibona je uzela kredit od Zagrebačke banke u iznosu od 20 milijuna kuna. Upravo taj manevar bio je dodatni uteg u Jelušićevoj vladavini s obzirom na to da je sa 8,5 milijuna kuna zatvoren kredit kod HPB-a, klub je povukao za potrebe četiri milijuna kuna, a preostalih sedam milijuna povukao je bivši direktor. Bivši direktor je bio Božo Miličević.

"Već tada naručio sam reviziju poslovanja kluba, a dolaskom novog direktora Andre Knege konačno smo utvrdili financijsko stanje."

Započeli su novi pregovori s Atlantic Grupom i tu dolazimo do dijela koji je posebno zanimljiv u ovoj tužnoj priči. Atlantic Grupa tražila je određenu dokumentaciju kako bi se utvrdila suradnja, no istu nikada nije dobila.

"Ako sam ja bio smetnja, sada više nisam"

"Na Izvršnom odboru 17. ožujka zaključeno je da se dostavi sva potrebna dokumentacija i uputi prijedlog za suradnju. U petak, 19. ožujka tražio sam da se, ako je potrebno, radi preko vikenda. Nažalost, u ponedjeljak je dostavljen samo prijedlog za suradnju, ali ne i dokumentacija, na što je Atlantic Grupa reagirala otkazom daljnih razgovora. Tada sam javno rekao da je to rezultat neodgovornog ponašanja ili opstrukcije."

"Bit ću zadovoljan ako moja ostavka pobudi na jači angažman. Ako je možda i moj politički položaj, opredjeljenje koje ne mislim mijenjati, smetnja da se neki ljudi, tvrtke ili instituacije uključe u pomoć Ciboni, sada imaju priliku za to."

Više puta ponovio je Jelušić ove riječi i možda se u njima može tražiti razlog ove naprasne odluke.

"Činjenica je da Grad nije pomagao Ciboni u dovoljnom omjeru", rekao je Jelušić te predočio već poznate iznose u raspodjeli gradskog novca među vrhunskim zagrebačkim sportskim klubovima.

"Iako je Cibona u posljednje dvije godine ostvarivala odlične rezultate, izdvajanja Grada ostala su ista. Cibona dobiva 4,6 milijuna kuna, a KK Zagreb 3,6 milijuna. To mi se ne čini realnim."

Pročitajte više