Izbor Indexa: Najbolji i najgori igrači prvog kruga Eura

PREMA našem izboru izdvojili smo najbolje igrače prvoga kruga te one koji su najviše razočarali u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva.

Što se tiče najbolje momčadi prvoga kruga, u zagradama su igrači koji su također bi mogli biti  izabrani u momčad prvoga kruga, no prema našem viđenju su za mrvicu bili lošiji od prvoizabranih.

Najmomčad prvoga kruga

Artur Boruc je bio najjača karika u poljskoj reprezentaciji koja nije odigrala ništa spektakularno na ovom Euru. U utakmici s Austrijom Boruc je zaključao vrata te je spasio svoju ekipu od sigurnog poraza. Odlično je reagirao u situacijama jedan na jedan u toj utakmici. Protiv Njemačke je spasio svoju ekipu još težeg poraza, a protiv Hrvatske je našim napadačima obranio nekoliko stopostotnih prilika i spasio Poljsku totalnog debakla na Euru. 

Šimunić začepio usta kritičarima

Svi su bili skeptični oko Josipa Šimunića. Nije se očekivalo da će "Crazy Joe" odigrati ovako dobro, no on je jednostavno bio sjajan. Hrvatska je u tri utakmice primila samo jedan pogodak, a velike zasluge upravo idu na njegov račun. Protiv Austrijanaca Šimunić je igrao stopera da bi se ulaskom Kneževića vratio na svoju poziciju lijevog beka. Hrvatska je zahvaljujući njemu i obrani uspjela u tom prvom susretu sačuvati netaknutu mrežu. Protiv Nijemaca je bio fenomenalan. Dobivao je većinu zračnih duela s Kloseom i Gomezom, a na zemlji je također bio naš najsigurniji obrambeni igrač. U utakmici s Elfom je zaradio i žuti karton pa ga je Bilić s razlogom izostavio s posljednjeg susreta protiv Poljske.

Centralni branič je i Portugalac Pepe koji je s Richardom Carvalhom, po mnogima, najbolji stoperski par svijeta. Pepe je igrač iz zadnje linije koji se ne boji uzeti loptu i zaprijetiti protivničkoj obrani. To je razumljivo jer je u njegovim žilama teče brazilska krv, a u to su se uvjerili i Turci kojim je zabio gol nakon lijepog prodora po turskoj obrani.

Žirikov ispred Pranjića

Juri Žirkov je jedan od ključnih igrača koji je Rusiji osigurao nastup u četvrtfinalu. Nalazi se na poziciji lijevog beka, na mjestu kojeg igra Danijel Pranjić. Žirkova smo istaknuli kao mrvicu boljeg, iako ne bi bilo nezasluženo da je tu titulo odnio odlični Pranjić. Ovaj ruski igrač bio je konstantna opasnost za protivnika. Protiv Španjolaca je razbio Sergija Ramosa te bio stalna prijetnja u tom susretu. U utakmici s Grčkom je opet bio odličan, no zaradio je nezgodan udarac u koljeno pa je zamijenjen prije završetka susreta. Žirkov je igrao i protiv Švedske te bio uobičajeno opasan po švedski gol.

Na desnog bočnog smo stavili njemačkog reprezentativca Philippa Lahma koji je na toj poziciji među najboljima na svijetu.  Sitan ali dinamitan, momak koji može igrati i na lijevom beku, je brz i veliki radnik na terenu. U reprezentaciji Elfa nezamjenjiv i važna karika izbornika Loewa.

Dugonogi, čak 196 centimetara visoki veznjak nizozemskog Twentea Orlando Engelaar jedno je od najvećih otkrića ovoga Eura. Zapanjio je svojim igrama, odličnom tehnikom za igrača takve visine. Igrao je sve tri utakmice na Euru te je u tim utakmicama ima impresivnih 86 posto točnih dodavanja za svoje suigrače. Najviše je pokazao u utakmici protiv Italije kada je vrlo učinkovito razbijao sve talijanske napade. Protiv Francuske je odigrao možda i najlošije na Euru, zamijenio ga je Robben na poluvremenu, no sveukupni dojam je više nego odličan.

Senna jedan od glavnih dirigenata u španjolskom veznom redu

Naturalizirani Španjolac Marcos Senna odigrao je u kvalifikacijama za Španjolsku samo jednu utakmicu, no na Euru je jedan od glavnih dirigenata u veznom redu svoje reprezentacije. Njegova zadaća je bila pokrivanje sredine terena, na centralnoj poziciji je razbijao protivničke napade te distribuirao lopte do ostalih brzih veznih igrača koji su je zatim prenosili prema španjolskom napadu. S fenomenalnih 90 posto točnosti u dodavanjima nakon prve dvije utakmice protiv Rusije i Švedske, zaslužio je odmor protiv Grka te nije igrao u toj utakmici.

Sneijder oduševio nogometnu Europu

Jedan od igrača koji je najviše oduševio na ovom prvenstvu je Nizozemac Wesley Sneijder. Lijevi vezni naše idealne momčadi je Talijanima bio nerješiva zagonetka, obrana Azzura nikako ga nije mogla zaustaviti, a vrhunac svega je bio prekrasan gol u mreži Buffona nakon lijepo odigrane akcije. Također je zabio i Francuzima u utakmici u kojoj su Oranje pregazile Tricolore, dok je protiv Rumunja u utakmici koja nije ni o čemu odlučivala, zasluženo odmarao. Nizak rastom, ofenzivni veznjak se profilirao u jednog od najboljih igrača dosadašnjeg dijela Eura.

Desni veznjak je Portugalca Cristiano Ronaldo, najbolji igrač Premiershipa i prvi kandidat za najboljeg igrača svijeta. Izuzetno brz igrač, izvrsnog driblinga i odlične tehnike može probiti bilo koju obranu. Iako neki smatraju da na ovom prvenstvu do sad nije pružio svoj maksimum, treba imati na umu da su njemu stalno barem dva igrača, što otvara prostor njegovim suigračima.

Olić se borio kao lav

Ivica Olić je pokazao jako puno na ovom Euru i to u prve dvije utakmice na kojima je nastupio. Neumorno se borio tijekom prva dva susreta protiv Austrije i Njemačke. Bilo ga je po cijelom terenu, pretrčao nebrojeno puno kilometara. Jedna od glavnih zadaća, osim onih napadačkih, bila je da vrši konstantni pritisak na protivničku zadnju liniju i vratara, kako bi protivnici teže organizirali svoje napade. U tome je bio vrlo dobar, olakšavajući posao hrvatskom veznom redu, ali i obrani.  Na Euru, kao i u brojnim utakmicama prije ovoga natjecanja, ovaj hrvatski napadač daje sve od sebe. Osim toga bio je statistički vrlo koristan. U utakmici protiv Austrije izborio je kazneni udarac odmah na otvaranju susreta, pritiskao je cijelo vrijeme austrijsku obranu. Protiv Njemačke je bio strijelac drugog pogotka te je cijeli susret bio po cijelom terenu. Zasluženo se odmarao u utakmici protiv Poljske.

Neprikosnoven u napadu je David Villa iz Španjolske. Najbolji strijelac Eura do sad sa četiri gola i hat trickom protiv Rusa. Izuzetno ubojit, jedan od najzaslužnijih što je Španjolska završila natjecanje po skupinama s maksimalnih devet bodova. Villa je uz Sneijdera u najužoj konkurenciji za igrača Eura, cijena mu je svakim nastupom sve viša i Valencija će ga teško zadržati u svojim redovima.

Najlošija momčad prvoga kruga

Sastavivši najlošiju momčad Europskog prvenstva, uočili smo kako je to zapravo jedna vrlo kvalitetna momčad koja se sastoji od niza cijenjenih igrača, ali igrača koji su u Austriji i Švicarskoj zaista podbacili.

Na golu svakako treba biti vratar Chelseaja Peter Čech. Iako je Čech dobro branio u prve dvije utakmice, njegov kiks u utakmici s Turcima naprosto je neobjašnjiv. Upravo ta pogreška glavni je razlog poraza Češke i činjenice da Češka napušta Euro već nakon prvog kruga.

Na lijevog beka stavili smo Nijemca Jansena, inače vrlo dobrog igrača minhenskog Bayerna, koji je po mnogima trebao biti jedna od najvećih uzdanica ove njemačke momčadi. Jansen je odigrao dosta slabo protiv Poljaka, da bi onda sasvim zakazao u utakmici s Hrvatskom, nakon čega je otpisan, odnosno zamijenjen Friedrichom do daljnjega.

Thuram i Bak najgori stoperski par

Stoperski dvojac po nama čine Francuz Lilian Thuram i Poljak Jacek Bak. Što se tiče Baka, njegova ispadanja u utakmicama protiv Njemačke i Austrije spadaju pod znanstvenu fantastiku. Njemački su napadači zbog njegovih zakašnjelih izlazaka kod ofsajd zamke u prvih dvadeset minuta utakmice nekoliko puta izlazili sami na Boruca, a ništa drugačije nije bilo ni u utakmici protiv Austrije, gdje ih su ih samo čudesni Boruc i neefikasnost Austrijanaca spasili od poraza. Naravno u trećoj utakmici protiv Hrvatske Bak nije igrao.

Thurama pritišću godine

S druge strane Lillian Thuram, čini se sve slabije igra, što je razumljivo jer mu je 36 godine. U utakmici protiv Rumunjske odigrao je solidno, iako je ispao nekoliko puta, ali je zato u utakmici protiv Nizozemske sasvim podbacio. Do izražaja je došla njegova evidentna sporost, odnosno nemogućnost čuvanja mladih i brzih napadača. Thuram je najavio svoje povlačenje iz reprezentacije Francuske.

Desni bek trebao bi svakako biti Wasilewski, samim time što je dio nevjerojatno porozne poljske obrane. Wasilewski je stalno plivao na desnoj strani, a rezultat toga su i golovi Lukasa Podolskog.

Najgori veznjaci Toulalan, Lewandowski i Katsouranis

Najlošiju sredinu terenu po nama okupljaju Francuz Toulalan, Poljak Lewandowski i Grk Katsouranis.

Iako mu je Domenech ukazao puno povjerenje, veznjak Lyona Toulalan ničim mu se nije odužio, štoviše odigrao je daleko ispod svog kalibara i jedan je od glavnih razloga zašto je Francuska podbacila na ovom Europskom prvenstvu.

Osim što mu nije pošlo za rukom gotovo nikoga zaustaviti, Lewandowski je i tragičar utakmice sa Austrijancima, jer je u posljednjim trenucima susreta povukao Linza u kaznenom prostoru i tako skrivio jedanaesterac za izjednačenje Austrijanaca. Svakako jedan od najgorih veznjaka na Euru, iako je inače sjajan veznjak Šahtara.

Katsouranis se utopio u sivilo Grčke

Posljednji u veznom redu je Katsouranis, inače vrlo kvalitetan igrač Benfice i jedan od najcjenjenijih veznjaka Europe. Katsouranis se potpuno utopio u sivilo grčke momčad, ničim ne odajući da se radi o vrlo dobrom igraču, zapravo zvijezdi grčkog nogometa. Doduše nije mu puno pomoglo ni to što je Rehhagel stalno rotirao pa je jednu utakmicu igrao kao zadnji vezni, drugu kao desno krilo.

Od Petrića smo očekivali puno više

Na mjestu polušpice stavili smo Mladena Petrića od kojega se na ovom prvenstvu očekivalo zaista mnogo u odsustvu Eduarda da Silva. Petrić je odigrao debelo ispod svoje razine pa čak i u revijalnoj utakmici protiv Poljske. Jučer je priznao da je na Euro došao nespreman.

Napadački tandem po nama činili bi Benzema i Milan Baroš. Iako Baroš već dugo vremena nije u formi gotovo je nemoguće što može promašiti. U svakom slučaju jedan od glavnih krivaca što je Češka ispala prije nokaut faze.

Benzema jedno od najvećih razočaranja

Što se tiče Karima Benzeme, on je svakako jedno od najvećih razočaranja Europskog prvenstva. Dugo je vremena bio najavljivan kao najveća nadolazeća zvijezda koja će eksplodirati na Euru, no, ovaj tamo nije pokazao ni djelić svog talenta. Toliko je daleko otišao da se ponekad čak nije niti trudio trčati, zbog čega je došao u obračun s Makeleleom, a što je na koncu rezultiralo narušenom atmosferom u svlačionici.

V.B./M.Pa./M.Š.
Foto: Index/K.H./AFP

Pročitajte više