Izraketiran Ljudski vrt: Slovenci i dalje ostaju hrvatske mušterije

NISMO dopustili Slovencima da dođu do prve, povijesne pobjede nad hrvatskom reprezentacijom.  Za očuvanje tradicije možemo zahvaliti isključivo briljantnom Ivanu Rakitiću koji je s dva pogotka i iznuđenim jedanaestercem zaslužio puno više od titule igrača utakmice. U najmanju ruku, zaslužio je mjesto u udarnoj postavi Bilićeve momčadi u predstojećim kvalifikacijama. U naelektriziranoj atmosferi na Ljudskom vrtu Hrvatska je slavila rezultatom 3:2. Osim Ivana Rakitića, poentirao je Darijo Srna s bijele točke. Čast zeleno bijelih branili su Šišič i Šuler.

> Tijek susreta

> Hrvatski navijači napali Igora Štimca u Mariboru

Zamišljeno je da utakmica počne u svečanom tonu; Dario Šimić ušao je ekskluzivni klub 100, primio je poklon iz ruku HNS-ovog presidentea Vlatka Markovića, kao i tisuću poljubaca članova naše delegacije. Službeni spiker pokvario je moment nabrijavanjem slovenske publike, kojoj ionako nije trebalo puno da krene s uvredljivim repertoarom. Start je bio sve, samo ne svečan. Nakon što smo teškom mukom prošli kontrolu na slovenskoj granici, ispred moderniziranog Ljudskog vrta naletjeli smo na obračun Igora Štimca, koji je u Maribor stigao u ulozi stručnog suradnika naše javne televizije, s hrvatskim navijačima. Ništa ugodnije nismo se osjećali niti nakon ulaska na stadion. Uzavrela atmosfera i topla susjedska dobrodošlica. Zapravo nam nikada neće biti jasno zašto HNS u najdelikatnijim momentima, uoči kvalifikacijskih ciklusa, uvijek bira neugodna gostovanja poput onog u Sarajevu, gdje smo više pratili ulične makljaže nego nogometna zbivanja.

Šimiću prisjela stotka

Da početak susreta u Ljudskom vrtu bude još neugodniji pobrinuo se naš rekorder Dario Šimić koji neće po dobru pamtit svoj stoti nastup u reprezentativnom dresu. Već u 4. minuti prisiljen je loptu ispred Koelnovog golgetera Novakoviča (kojem je svesrdno asistirao Niko Kranjčar) izbaciti u korner. Novakovič je sjajno ubacio, u skoku je najviši Šuler kojeg je pod kontrolom trebao držati upravo Šimić, i lopta je odsjela u Pletikosinoj mreži.

Hrvatska je odigrala zaista mizernih pola sata. Odavno nismo vidjeli tako slabu kontrolu lopte Bilićevih igrača, toliko krivih dodavanja i sporih reakcija. Možda bi stvari krenule drugačijim tijekom da je švicarski sudac vidio igranje rukom Novakoviča u našem kaznenom prostoru, no za pokidane niti u našoj momčadi alibija nije bilo.

Slovenci su se postavili agresivno i čvrsto, u utakmicu su ušli puno ozbiljnije od naše početne jedanaestorke. Posebno je dobar bio njihov angažman u obrani, gdje su Šuler, Morec i Ilič pravovremenim i skladnim reakcijama držali naše napadače daleko od Handanovičevog gola. Nakon 20. minute ostali smo bez Nike Kranjčara koji je dobio udarac u desnu nogu, a u igri ga je zamijenio Ognjen Vukojević. Nastavila se naša agonija u obrani, imali smo previše problema s
visokim loptama i skočnosti naših centralnih braniča. Jedina prigoda koju je vrijedilo zabilježiti dogodila se u 10. minuti kada Rakitić servira fantastičnu dijagonalu Dariju Srni, a zlatni dečko Rinata Ahmetova pokušava atraktivnim volejom prevariti Handanovča. Nedostajalo je preciznosti. Rakitić i Srna jedini su se od naših igrača potrudili da Hrvatska ostavi dojam koliko-toliko ozbiljne momčadi.

Raketni pogon pokrenuo Hrvatsku

Stvari su se promijenile nakon 37. minute kada Hrvatska uspijeva izjednačiti upravo preko Schalkeovog veznjaka koji je još jednom potvrdio sjajnu formu i natjerao izbornika da mu pod must nađe mjesto u udarnom sastavu u nadolazećim kvalifikacijama. Vukojević je ukrao loptu, odbio je u sredinu do Rakitića koji sam izlazi pred Handanoviča i lijepo provlači u donji lijevi kut. Bio je to drugi njegov pogodak u hrvatskom dresu.

U poluvremenu je krenula rošada; u svlačionici su ostali Pletikosa, Šimić i Petrić, dok je izbornik priliku ukazao Runji, Križancu i Klasniću. Na prava smo uzbuđenja čekali deset minuta, kada Vukojević prilikom gužve u našem šesnaestercu ruši bivšeg Dinamovca Boštjana Cesara, a sudac bez razmišljanja pokazuje na bijelu točku. Mirner Šišič, ofenzivac Olympiacosa, šalje loptu u desni, a Runju u lijevi kut za novi delirij na tribinama.

Do preokreta u nekoliko minuta

Nismo dugo trebali čekati na novo izjednačenje; jedanaesterac je na drugoj strani izborio igrač utakmice Ivan Rakitić (ruši ga Brečko), da bi Dario Srna, naš zamjenski egzekutor kada nema Luke Modrića, pogodio u rašlje slovenskog gola. 64. minuta izmamila je široki osmjeh na Bilićevo lice. Rakitić je odigrao dupli pas s Klasnićem i brzopotezno uletio u kazneni prostor Slovenaca. Handanovič nije imao šanse, lopta je odsjela u donjem desnom kutu.

Do kraja utakmice još su dvaput zaprijetili Slovenci; najprije je Novakovič iz okreta sa 16 metara prekrasnim volejem pogodio gredu, da bi nekoliko minuta kasnije poslužio Brečka koji je ostao sam pred Runjom, ali hrvatski vratar istrčao je i bacio se na loptu prije nego je slovenski napadač stigao ugroziti njegova vrata.

D.R.
Foto: K.H.

Pročitajte više