Izvještaj iz Sarajeva: Bila je ovo prava ratna zona! Torcidaši pred Manijacima skakali u Miljacku

MINISTAR policije kantona Sarajevo Muhamed Budimlić u središnjem Dnevniku FTV potvrdio je da nema poginulih nakon stravičnog obračuna huligana kod Grbavice, slijedom informacija koje su objavili pojedini mediji i pucnjeva koji su se nedvojbeno čuli oko stadiona. Tek nešto prije 23 sata stigle su i službene informacije iz Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu. Devet ozlijeđenih, jedan Splićanin primljen je u teškom stanju na intenzivnoj jedinici neurokirurgije. Ujutro je operiran, a stanje mu je stabilno.

Uoči utakmice Željezničar - Hajduk, koja je trebala biti dio proslave 90. rođendana sarajevskog kluba, huligani su blokirali grad. Zapaljeno je devet automobila, a više od 400 navijača gađalo se bakljama.

Trebala je to biti i oproštajna utakmica trojca Željezničara, članova najtrofejnije poslijeratne generacije Edisa Mulalića, Almira Gredića i Bulenda Bišćevića. Upravo je Bišćeviću, koji je nosio i Hajdukov dres, trener Hajduka Krasimir Balakov došao reći da se boji za sigurnost svoje momčadi. Utakmica je otkazana, Torcida je pod jakom policijskom pratnjom ispraćena iz grada. Napadnuta je i novinarska ekipa BHT1. Kada se situacija smirila, na prilazima stadionu ostao je velik arsenal palica i kamenja.

Tukli su ih svugdje, bježali su kroz korito Rijeke

Iz Sarajeva se za Index javio naš kolega Armin Hasanbegović.

"Desetak minuta prije utakmice oko 200 navijača Hajduka iz svojih su kombija krenuli prema stadionu, naoružani bakljama. Trčali su prema stadionu, a s druge strane krenuli su navijači Željezničara. Njih 300-tinjak. Policija je došla tek nakon 15 minuta. Tada je počela potjera Manijaka za Torcidom: skakali su im po glavama, bilo ih je i u rijeci. Do tučnjave je došlo na mostu kod Elektroprivrede koji je 200 metra udaljen od stadiona i 100 metara od raskrižja gdje su Torcidaši izašli iz kombija. Torcida je prešla preko mosta s bakljama, počeli su trčati prema Manijacima. Kada su se navijači Želje okupili, Torcida je počela bježati gdje je stigla. Svugdje su ih tukli. Između zgrada u obližnjim ulicama, po cesti.... Neki su Torcidaši pobjegli u korito rijeke."

Kolegica s Radija Stari Grad Samira Poričanin Peteresin kazala nam je da ovakvi neredi nisu bili očekivani.

"Trebala je to biti prijateljska utakmica. Umjesto toga, oko stadiona je bila prava ratna zona. Tek oko 20 sati polako se normalizira gradski promet,  no dio grada oko Grbavice i dalje je blokiran. Lakše je ozlijeđen i jedan policajac, dva navijača su u teškom stanju. Reakcija policije je sigurno bila zakašnjela. Očekivalo se da će u grad stići oko 800 navijača Hajduka, no ove nerede dočekali smo u nevjerici."

U neredima nije sudjelovala samo bih Torcida. Index ima fotografije kombija s oznakama Zagreba i Slavonskog Broda

Poričanin Peteresin, kao i veliki broj bih medija, ali i član predsjedništva Željezničara Gradimir Gojer nagađaju da su za nerede krivi navijači Hajduka iz BiH. Ipak, naši izvori iz Sarajeva vidjeli su da navijači Hajduka s bakljama izlaze i iz kombija hrvatskih registracija ZG i SB.

Ispada da navijači koji su napravili nered na stadionu nisu sudjelovali u neredima u gradu, već su cijelo vrijeme bili pod pratnjom u autobusima. Ti su navijači došli na stadion ranije; policija je iskrcala tri autobusa s bosanskohercegovačkim tablicama iz Hercegovine na istočnu tribinu (spojenu s južnom gdje su navijači Želje), i ostavila iz bez pratnje. Njih 200 zaletjelo se na jug, neki navijači Želje jedva su spasili živu glavu, ali policija ih i dalje zadržava na stadionu. 

S nevjericom smo dočekali podatak da policija nije mogla predvidjeti nerede u zemlji gdje je zbog ispada mržnje huligana, ali i igrača na travnjaku, upitno održavanje utakmica iz kola u kolo prvenstva. Stadioni se koriste kao iskaz nasilnog nacionalizma i nažalost samo je pitanje dana kada navodi o poginulima više neće biti dezinformacije.

Navijač Želje Indexu javio: Nismo se spremali na belaj, poštujemo Hajduk i Torcidu. Bojali smo se da probleme ne naprave navijači iz Hercegovine

Policija je prilično zakasnila na poprište sukoba, iako su tijekom dana stizale informacije da sarajevski navijači čekaju vlakove iz Ploča u potrazi za navijačima Hajduka. Navijači Željezničara na svojim forumima najavljivali su susret kao sudar divova; odali su počast Hajduku i Torcidu predstavljali kao svoje prijatelje.

"Ova utakmica je veliki TEST za našu grupu !
Veliki test ozbiljnosti
Veliki test organizovanosti
Veliki test da li smo dorasli nekim velikim stvarima

Biće prepun stadion to je neupitno, očekuje se ogroman broj gostujućih navijača, a mi moramo pokazati svoju snagu, svoju ljubav prema Željezničaru, svoju odanost prema grupi i svemu što je godinama građeno"

Ovo je samo dio proglasa Manijaka uoči susreta s Hajdukom. Jedan od pripadnika navijača Željezničara javio se našoj redakciji:

"Mi se ovdje nismo spremali na belaj. Jedino o čemu se pričalo je to da se pribojavamo da navijači Hajduka iz Hercegovine ne naprave problem koji će nam pokvariti slavlje i upravo se to dogodilo. Prije par godina, neposredno prije prijateljske utakmice Željeznicar - Dinamo, navijači Želje su pili pive sa navijačima Dinama koji su im obećali da problema neće biti, ali da se dobro čuvaju navijača iz Hercegovine jer dolaze da prave probleme"

"Mnogi ove nerede povezuju s događajima u Mostaru, u narednim danima u tome će se sigurno puno govoriti", javljaju kolege iz BiH.

Teške optužbe iz Želje: Navijači su politički instruirani! 

Okršaj kod Grbavice mogli bismo povezati i s napadom Hajdukovih navijača na kombi pripadnika Željezničara nakon prijateljske utakmice u Splitu u veljači u Jabuci, blizu Trilja. No, situacija u BiH već odavno izmiče kontroli kada su navijački neredi u pitanju. Nedavno je prekinuta utakmica Borca i Željezničara,  kao i mostarski derbi nakon sramotne potjere za igračima Veleža po terenu. Rat u BiH prebacio se na tribine.

"Vrlo je opasno što se politika umiješala u nogomet. Nadležni organi FSBiH na čelu sa Komitetom za normalizaciju moraju huligane, koji su politički instruirani, početi žestoko kažnjavati. Ovim putem pozivam Komitet da otvoreno prozove ljude koji su odgovorni za sva ova dešavanja", teške su optužbe iz Željezničara.

"Ovi neredi nisu slučajni, sve je dobro izrežirano", posljednjih se dana može čuti u BiH. Znakovito je da su se neredi počeli događati uoči dolaska Uefinih i Fifinih predstavnika u Sarajevo kako bi razgovarali o mogućem produljenju mandata Komitetu za normalizaciju. Nagađa se kako postoji struja u bivšoj vladajućoj garnituri Saveza koja i dalje ne prihvaća novu situaciju kao ni Osimov Komitet kojega pokušavaju diskreditirati pojačavanjem tenzija na tribinama. Radi se, naravno o osobama koje sa sportom nisu imale nikakve veze jer su u Savezu sjedili političari kojima trenutno odgovara kaos. Posebno se kritiziraju hrvatski političari (HDZ) koji, smatraju mnogi, koriste ovakve događaje kako bi na nacionalnom naboju lakše dobili izbore.

Kronologija krize N/FS BiH

Od završetka rata 1995. godine NSBIH je vodilo predsjedništvo sastavljeno od tri člana, predstavnika hrvatske, srpske i bošnjačke zajednice. Fifa i Uefa ne dopuštaju da etnički kriteriji prevladaju nad profesionalnima i zato su zahtijevali da N/FS BIH napokon dobije jednog predsjednika. Kada je Skupština to odbila (s 22 glasa za, 28 protiv i tri suzdržana), Uefa i Fifa suspendirali su Savez i bacili ga u izolaciju.

Fifa je u travnju oformila Odbor za normalizaciju NSBiH sa zadatkom prekida odnosa s dotadašnjim vodstvom Saveza, a u njemu su sjedili Dušan Bajević, Sergej Barbarez, Ivan Beus, Elvedin Begić, Faruk Hadžibegić, Ivica i Amar Osim, Dragan Kulina, Sead Kajtaz i Darko Ljubojević. Zahtjevima Fife i Uefe nisu se htjeli prikloniti predstavnici NS Republike Srpske koji su htjeli da se predsjednik bira dvotrećinskom većinom kako predstavnici jednog entiteta ne mogu biti preglasani. Krajem svibnja svih 55 delegata na Skupštini glasalo je za novi statut i suspenzija je skinuta. Osimovom Komitetu za normalizaciju mandat je produljen do 31. prosinca 2011. godine kako bi normalizirali stanje u Savezu.

"Učinjeni su određeni pomaci. Međutim, do kraja godine vaš Savez čeka mnogo posla. Na dobrom ste putu i nadam se da više nikada nećete biti sankcionirani od UEFA i FIFA", rekao je Michel Platini početkom rujna u intervjuu za SCsport.ba. Činilo se kako se situacija normalizira, a onda je došlo do ranije spomenutih navijačkih izgreda i prekida utakmica uoči novog dolaska predstavnika Uefe i Fife. Prije tjedan dana predstavnici tih organizacija stigli su u Sarajevo razgovarati o sljedećim koracima, a o neredima navijača samo su rekli kako se neće miješati u unutrašnje probleme BiH.

Pročitajte više