Jedna dobra i tri neobjašnjive stvari o Hajduku

Foto: I. Čagalj / Pixsell

NA katastrofalnom poljudskom travnjaku, kakav ne priliči ni niželigaškim, a kamoli kontinentalnim dvobojima pred 30 tisuća ljudi, Hajduk je remizirao sa Steauom (0:0) i stvorio otvorenu šansu za prolazak u play-off Europa lige. Suprotno očekivanjima, ponajprije zbog lošeg starta u sezonu, a onda i zbog ugleda protivnika koji je lani igrao knockout fazu ovog natjecanja, Bijeli su od prve do posljednje minute bili bolji suparnik i prava je šteta da iz nekoliko zanimljivih prigoda nisu stvorili barem minimalnu zalihu golova za uzvrat.    

Najveća promjena u odnosu na susrete protiv bugarske Slavije, Osijeka i Lokomotive bila je izrazita agresivnost Splićana, odnosno toliko zazivani "hajdučki pristup" koji je Rumunjima ostavljao tek mrvice prostora i vremena. Puleni goropadnog Gigija Becali, o kojima smo posljednjih dana slušali brojne hvalospjeve, praktički cijelu utakmicu nisu stvorili iole izgledniju priliku za gol, izuzev one u sudačkoj nadoknadi, kada je mladi vratar Posavec još jednom pokazao da bi mogao imati svijetlu budućnost.

Odlična obrana i amaterizam u napadu 

Drugi ključni faktor Hajdukove "preobrazbe" odnosi se na promjenu sustava čime je Kopić u jednu ruku priznao da barem privremeno mora odustati od zacrtane 4-3-3 formacije za koju jednostavno nema odgovarajuće igrače. 5-3-2 koji se mijenja u 4-2-3-1 pokazao se puno učinkovitijim i to ponajviše u defenzivnom smislu, gdje se sa Fomitschowim duplirala lijeva strana. Andre je u ofenzivi bio očajan, ali je Hajduk zato obrambeno odigrao gotovo savršenu utakmicu. Čak se i naizgled suludi potez prebacivanja Borje Lopeza na beka, ispostavio korisnim.

Odlična defenzivna partija protiv Rumunja između ostalog iznjedrila je i dva nova junaka, uslijed čega se vjerojatni odlazak Zorana Nižića, koji navodno inzistira na prodaji i svjesno izbjegava europske dvoboje kako ne bi izgubio pravo nastupa, ne čini toliko strašnim. Riječ je o novopečenom kapetanu Josipu Juranoviću koji je kvalitetom, ali i stavom trenutno najbolji Hajdukov igrač te Stipi Vučuru, 26-godišnjoj akviziciji iz Kaiserslauterna koja je plijenila skok igrom i beskompromisnim startovima.

I tu zapravo staju sve pohvale koje se mogu uputiti momčadi Željka Kopića. Sve ostalo bilo je više-manje na istom nivou kao i u prethodnim susretima.

Stihija kao oružje - nitko ne zna kako ovi ljudi igraju 

Bezidejnost, očajna pas igra u kojoj su prednjačili "glavni kreativci" Caktaš i Barry te bezglavi stihijski napadi kakvi se najčešće gledaju u amaterskom nogometu gdje se ekipa okuplja jednom tjedno. Paradoksalno, u izostanku uigranih mehanizama, upravo bi to moglo biti glavno oružje Hajdukovaca u pohodu na play-off jer ih je u praksi jako teško braniti.

Koliko je realno očekivati plasman dalje teško je reći, međutim tri stvari navijače i promatrače "bodu oči". Naime, nedopustivo je, bez obzira kako komplicirane bile pravne zavrzlame s Ultrom, da Hajduk sredinu osmog mjeseca dočeka s ovakvim travnjakom i to uoči utakmica o kojima mu ovisi cijela sezona. Potpuno je neobjašnjivo kako su tako nešto mogli dozvoliti, prvo Nazdorni odbor pa onda i novoustoličeni predsjednik zajedno sa sportskim direktorom te trenerom.

Jednako neobjašnjiva i prodaja je Tome Bašića dan prije odlučujućeg susreta trećeg pretkola. Daleko od tog da se ne radi o vrlo pristojnoj svoti za uskoro 22-godišnjeg veznjaka koji je posljednje dvije godine i u skromnim hrvatskim uvjetima igrao u promjenjivoj formi, međutim kakva se tim poruka šalje? Još od transfera Nikole Vlašića ponavlja se kako je Hajduk financijski stao na noge, a da pritom tijekom 12 mjeseci vrhuška kluba praktički nije odbila nijednu "mirišljaviju" ponudu (Letica, Radošević, Erceg, Ohandza, Bašić).

Silne promjene koje se događaju na Poljudu govore da dugoročni plan i dalje ne postoji. Svaka sljedeća garnitura koja dođe, bilo da je riječ o predsjedniku, sportskom direktoru ili treneru u pravilu sruši sve ono što je prethodna napravila pa krene iznova graditi svoju viziju novog prosperitetnog Hajduka. Dok netko toj neučinkovitoj praksi ne stane na kraj, napretka nažalost neće biti bez obzira kako završi uzvrat u Rumunjskoj i prođe li Hajduk na kraju senzacionalno u skupine Europa lige. 
 

Pročitajte više