JEDRENJE: PROMOCIJA "BARCOLANE" U ZAGREBU

Već 35 godina svake druge nedjelje u listopadu tršćanski zaljev je domaćin jedinstvene regate u svijetu, čuvene Barcolane, čiji su čelnici u prostorijama Generalia po prvi puta u Zagrebu predstavili 35. izdanje natjecanja koje će 12. listopada ugostiti više od 2000 jedrilica svih veličina i tipova, među kojima i pedesetak hrvatskih. L

Barcolana je regata sa malim brojem pravila, ali s velikim oduševljenjem sudionika kojih je samo prošle godine na regatnom polju bilo 18 tisuća iz cijele Italije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, ali i Novog Zelanda, Australije i drugih zemalja. Masovnost Barcolane je legendarna, kazao je glasnogovornik regate Fulvio Molinari, dodavši kako je u 35 godina postojanja na regati sudjelovalo više od stotinu tisuća jedriličara, u čemu Barcolana nema premca u svijetu.

Ipak, uz masovnost, Barcolana popularnost duguje i kvaliteti brodova i posada, pa će tako ove godine u Trst po prvi puta doći "ShockWave Alfa Romeo", novozelandski maksi-krstaš od čak 30 metara, kojemu u slučaju jačeg vjetra predviđaju pobjedu i obaranje rekorda kojeg drži jedrilica Cometa, a treba spomenuti da će taj krstaš ove godine sudjelovati sa našom, zadarskom posadom. Cometa je 2001. četverostranu rutu u Tršćanskom zaljevu, sa jednim okretom u slovenskim teritorijalnim vodama, prošla za samo sat i 16 minuta, a tom rekordu ove godine prijeti još nekoliko krstaša, među njima i slovenska "Magic Jena".

Barcolana je oduvijek bila nezaobilazno odredište i za hrvatske brodove i posade, pa ih je lani nastupilo čak 42, zahvaljujući i plodonosnoj suradnji Barcolane i njezine hrvatske inačice Fijumanke, koja svake godine u lipnju u Rijeci okupi 300-ak brodova.

Konferenciji za tisak su, uz Molinaria, nazočili i predsjednik "Barcolana Sailing Showa" Riccardo Novacco, predsjednik Uprave Generali osiguranja d.d. Ewald Felbar, direktor markentinga Generalia Groupa Fabio De Simone, te direktor PBZ Leasinga i Uskršnje regate Petar Paštrović.

Pročitajte više