plivanje

Otkriveno kako je Lana Pudar došla do uspjeha kojim je oduševila BiH

Foto: EPA

NAJBOLJA bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar jučer je osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Rimu. Nastupila je u stazi dva i čuvala svoje prvo mjesto od početka do kraja utrke. Nakon nastupa u disciplinama 50 i 100 metara delfin, poslije kojih je osvojila i europsku broncu, Pudar je jučer nastupila i u finalnoj disciplini na ovom Europskom prvenstvu te došla do prvog zlata.

Pudar je isplivala vrijeme 2:06.81, što joj je bilo dovoljno za najveći uspjeh u karijeri. Srebrna medalja pripala je Dankinji Heleni Bach, koja je zabilježila vrijeme 2:07.30, a bronca talijanskoj plivačici Ilariji Cusinato s vremenom 2:07.77.

Objašnjenje uspjeha

Mediji iz BiH detaljno su analizirali utrku koju je Pudar otplivala u finalu, koju možete pogledati ispod ovog odlomka, te su uspjeli doći do objašnjenja ovog sjajnog rezultata. Točnije, Klix.ba je objasnio taktiku kojom je Pudar došla do velikog uspjeha.

"Poznato je da Lana ima nešto 'sporiji' start u utrkama i jak finiš, ali ovoga puta bilo je drugačije. Od samog početka plivala je agresivno i već nakon 100 metara imala je ogromnu prednost od 1.30 sekundi u odnosu na najbližu rivalku", piše medij iz BiH te dodaje:

"U dobrom ritmu je nastavila i u posljednjih 100 metara iako je bilo očigledno da je stigao umor, pogotovo u posljednjih 50 metara. Ipak, strategija joj se isplatila. Sačuvala je veliku prednost koju je ostvarila na startu, oborila je državni rekord i okitila se povijesnom zlatnom medaljom."

Usporedba Laninih vremena po dionicama na 200 metara delfin na Europskom i Svjetskom prvenstvu (Foto: Swimswam.com)

U usporedbi s plivanjem na Svjetskom prvenstvu u lipnju u Budimpešti, na kojem je Lana zauzela šesto mjesto, a najbrže je plivala u polufinalu, mlada Mostarka je u jučerašnjoj utrci plivala preko sekundu i pol brže prvih 100 metara, dok je u drugoj polovini utrke bila gotovo sekundu sporija nego na SP-u, ali prednost je bila sasvim dovoljna da dominantno osvoji prvo mjesto s vremenom 2:06.81.

Pročitajte više