diego maradona 1960. - 2020.

Kako je pao Maradona: Mafija ga je plaćala kokainom, a onda mu je okrenula leđa

Foto: Getty Images/Guliver Image

DIEGO ARMANDO MARADONA preminuo je u rodnoj Argentini u 61. godini od posljedica srčanog udara.

> Bio je bog, a htio je samo biti običan čovjek. "Netko je valjda pišao za njega" 

Jedan od najvećih nogometaša u povijesti, a po mnogima i najveći, 3. studenog operirao je krvni ugrušak u mozgu i operacija je navodno prošla odlično. Maradona se oporavljao na kućnom liječenju pa je iznenada preminuo od infarkta.

Diegova smrt udarna je vijest u svijetu jer je otišao jedan od najvećih, ali nažalost nije bila neočekivana. Maradona je desetljećima živio u crvenom. Majstoru kontrole lopte život je izmaknuo kontroli, a na putu prema propasti bio je još u vrijeme dok je igrao.

U Napoli ga dovela mafija

Njegov dolazak u Napoli bio je svjetska senzacija. Mali klub s juga s kojim se sprdala cijela Italija doveo je jednog od najboljih i najskupljih igrača na svijetu za deset milijuna dolara. Svima je bilo jasno da Napoli nije imao toliko novca za jednog igrača i da se u transfer Maradone uključila Camorra, najstarija talijanska mafijaška organizacija. 

Na San Paolu ga je u srpnju 1984. godine dočekalo 86.000 navijača i nitko nije mogao pretpostaviti da će osam godina kasnije Maradona praktički pobjeći iz grada. 

Maradona je u Napoliju igrao briljantan nogomet, ali boravak na jugu Italije zatrovao ga je drugom najvećom ljubavi nakon nogometa - kokainom. Tip koji je već dulje vrijeme imao problema s drogom najednom se našao ruku pod ruku s ljudima koji se njome bave i koji su mu je davali u neograničenim količinama.

Izvan terena, na kojem je lomio Maldinija i Baresija te Napoli odveo do dvije titule prvaka i Kupa UEFA, Maradona je bančio, tulumario i živio od danas do sutra. Njegovi dani u Napulju izgledali su ovako: Nedjelja - utakmica. Od nedjelje navečer do srijede - sustavno šmrkanje kokaina. Od srijede do subote - čišćenje. Nedjelja - utakmica. I tako u krug dok više nije išlo.

"Kad si na terenu, život nestane. Problemi nestanu. Sve nestane", rekao je nedavno Maradona.

No Diegovi problemi nisu nestali iako mu je Camorra pomagala da ih koliko-toliko sakrije. Maradona je redovito prolazio sva testiranja na doping i druga nedopuštena sredstva iako je redovito konzumirao kokain. Diego se raspadao, a onda mu je i mafija okrenula leđa 1990. godine, tijekom Svjetskog prvenstva kojemu je Italija bila domaćin.

Pozvao Talijane da navijaju za Argentinu

Argentina je u polufinalu, i to baš u Napulju, igrala protiv Italije, a Maradona je, misleći da je zaista bog, apelirao na Talijane da navijaju za Argentinu, koja je na penale izbacila Italiju. Tim potezom na sebe je navukao bijes cijele Italije i dijela mafije koja mu je stalno čuvala leđa. Slučajno ili ne, u travnju 1991. bio je pozitivan na kokain i dobio je 15 mjeseci suspenzije. Za to vrijeme uhvaćen je u Buenos Airesu s ni manje ni više nego pola kilograma kokaina i više se nije vratio u Italiju.

Na SP u SAD-u došao je kao igrač Seville i odigrao je dvije utakmice u skupini, a nakon susreta s Nigerijom bio je pozitivan na nedopuštena sredstva te je poslan kući. 

Tri godine kasnije, dok je igrao za Boca Juniorse, Maradona je opet pao na dopinškom testu, što je bio i konačan kraj njegove karijere. Boca je službeno objavila da je bila riječ o "nedopuštenim sredstvima", ali je predsjednik kluba Mauricio Macri novinama otkrio da je u uzorku urina bio - kokain.

"Droga je svuda oko nas i ne želim da je djeca uzimaju. Imam dvije kćeri i mislim da je najbolje da, kao odgovorni otac, kažem ovo - ja sam bio, jesam i uvijek ću biti ovisnik o drogama", rekao je tada Maradona.

Nakon što je prestao igrati, Maradonino zdravlje narušavalo se rapidno. Godine 2000. skoro je umro od predoziranja, četiri godine kasnije dobio je dva srčana udara, godinu dana kasnije ugradio je bypass, a 2007. godine hospitaliziran je zbog hepatitisa. 

Neuspješna trenerska karijera

Dvije godine kasnije talijanska država obavijestila je Maradonu da joj je dužan 37 milijuna eura na ime poreza i kamata. Maradona je platio 42.000 eura te založio dva ručna sata i set naušnica, ali su njegovi odvjetnici 2014. uspjeli utjerati potraživanje u zastaru.

"Ja imam 53 godine, a tijelo mi je kao u 78-godišnjaka. Znate li vi koju prednost su moji protivnici imali zbog moje ovisnosti? Znate li kakav igrač sam mogao biti?" rekao je svojedobno Diego.

Kad mu se zdravlje popravilo, okušao se u trenerskom poslu, ali teško je procijeniti na kojoj poziciji je bio lošiji. Kad se nije bavio nogometom, Maradona je po svijetu skretao pozornost na sebe kao gost na brojnim eventima. Razulareno je navijao za Argentinu u zagrebačkoj Areni na finalu Davis Cupa 2016. godine, a dvije godine kasnije svijet su obišle fotografije i snimke njegovog ponašanja u loži na SP-u u Rusiji tijekom utakmice Argentine i Nigerije.

Po povratku iz Rusije Maradona je preuzeo meksički Dorados, što je bila jedna od tužnijih epizoda u njegovom životu. Meksički mediji više su pratili što Maradona radi na klupi nego kako igra njegova momčad. Na klupi je, u svakom slučaju, bilo zanimljivije. Maradona je znao zaspati na klupi, a tragična je snimka na kojoj nakon jedne utakmice pokušava dati izjave, ali ne može izgovoriti nijednu riječ, vidno pod utjecajem nečega.

Nijedan trenerski angažman nije mu trajao dulje od godinu dana, a Gimnasiju iz La Plate, posljednji klub koji je vodio, napustio je nakon samo tri mjeseca. 

Pročitajte više