Dinamo mora prestati lutati. Svojem dragulju je bezveze ukrao šansu za razvoj

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

DINAMO je serijom odličnih rezultata u potpunosti promijenio tijek sezone. U zadnjem kolu je prvi put završio na prvom mjestu SuperSport HNL-a, ne računajući kratkotrajne situacije u kojima je imao susret više od Rijeke. Sada je favorit za novu titulu, a protiv kluba s Kvarnera igra i u finalu Kupa.

Pisali smo o više Dinamovih junaka u tom pohodu. Bilo je tu i ključnih igrača poput Josipa Mišića ili Brune Petkovića, ugodnih iznenađenja poput Petra Sučića i Ronaëla Pierrea-Gabriela ili igrača koji su u jednom trenutku pali u drugi plan, poput Ivana Nevistića, Sandra Kulenovića i Maximea Bernauera. I Sergej Jakirović je odigrao potez koji je odigrao važnu ulogu u svemu tome.

No, koliko god bliža budućnost izgledala bitno bolje nego prije samo par mjeseci, Dinamo i dalje ima velikih problema u selekciji momčadi, a još više s podjelom poslova u tom smislu, pa će jedan od glavnih zadataka nove vlasti u klubu biti riješiti taj problem. A on je najočitiji u primjeru velikog potencijala Morena Živkovića.

Dinamo ga je pustio na posudbu pa panično vraćao

Podsjetimo, 19-godišnji talentirani stoper se početkom siječnja vratio s posudbe iz Lokomotive. Živković je prošao sve omladinske kategorije Dinama, a za prvu momčad debitirao je prošle sezone, pred kraj prvenstva, protiv Slavena. Ušao je u igru zadnjih 17 minuta, a dobio je još devet minuta protiv Šibenika.

No ove je sezone, zbog gužve u svlačionici, poslan na posudbu u Lokomotivu, u kojoj je odigrao sjajnu prvu polusezonu i bio jedan od najboljih stopera lige. Dinamo je u međuvremenu upao u ogromne probleme u zadnjoj liniji.

Josip Šutalo je otišao u Ajax, Boško Šutalo i Dino Perić su imali velikih problema s ozljedama, a Jakirović je u jednom trenutku potpuno izgubio povjerenje u Bernauera. Zbog toga su Plavi "iz mirovine" vratili Kevina Theophile-Catherinea, a da je situacija panična, potvrdilo je i brzopotezno vraćanje Živkovića.

Već je prva utakmica pokazala koliko je Dinamo različita pozornica od Lokomotive

Već u prvoj utakmici poslije zimske pauze Živković je debitirao kao prvotimac u paru s Theophile-Catherineom i to protiv svoje Lokomotive na Maksimiru. Nova era njegove karijere počela je na vjerojatno najgori mogući način.

Već u petoj minuti Lokomotiva je povela, a nevjerojatno teretan i porozni Dinamo ostavljao je ogroman prostor iza leđa vezne linije. Igrači Lokomotive su s lakoćom udarali kontre protiv suparnika koji je ostavljao 50, 60 metara praznog prostora po dubini terena, a Živković se tu nije najbolje snašao.

Da ne bude zabune, u takvoj postavci ne bi se snašli ni puno formiraniji i iskusniji stoperi. Lokomotiva je već u sedmoj minuti zabila drugi gol, imala je još par šansi u prvom dijelu, a Jakirović je povukao odgojno najteži, a iz ove perspektive za svojeg mladog igrača i najgori potez te ga je izvadio van na poluvremenu.

Lokosi su deklasirali prvaka s 3:0, a gotovo jedinstven stav u medijima i među navijačima je bio da je Živković prezelen za ovu ulogu. Odigrao je 90 minuta iduće kolo protiv Istre, a onda i protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj gdje je Dinamo opet izgubio bodove.

Grafika: Sofascore

Otad naovamo Dinamo je odigrao 19 utakmica, a Živković je njih 16 prosjedio na klupi bez minute igre. Jedine utakmice koje je startao (a onda i odigrao do kraja) u tom periodu bile su one protiv Slaven Belupa i Rudeša u prvenstvu te Gorice u Kupu.

Slučaj Živković najbolje pokazuje koji je problem s Jakirovićevom dvojnom ulogom

Dinamo je klub koji po svojoj koncepciji i ulozi mora stvarati igrače, njima dominirati domaćom ligom i biti konkurentan u Europi, a onda ih u nekom trenutku i prodavati. U tom smislu je jednom od svojih najvećih defenzivnih talenata ukrao nasušno potrebne razvojne minute.

Priča sa Živkovićevom karijerom je daleko od gotovog, ali taj slučaj najbolje pokazuje koji je bio problem s Jakirovićevom dvojnom ulogom. Kao trener je osjetio da određeni igrač nije još na razini na kojoj treba biti da može igrati ključne utakmice.

Kao sportski direktor išao je na ruku samom sebi kao treneru i dao si je dodatnu opciju. Na kraju ju nije ni iskoristio i napravio je klubu svojevrsni oportunitetni trošak. Cijela situacija pokazuje da se dugoročni boljitak ne može riješiti jednostavnim imenovanjem osobe X na poziciju Y.

Dinamo mora što prije ustrojiti sportski segment kluba u kojem će uloge i linija odgovornosti biti jasno određene. Samo u takvim uvjetima će znati kojem mladom igraču puno bolje leži posudba od igranja za prvu momčad, u kojem klubu i za koji rok.

Dinamo već danas mora spremati zamjene za Petkovića, Mišića, Theophile-Catherinea, Ristovskog i ostale ključne igrače koji tu možda neće biti za sezonu ili dvije. To je proces u kojem vremena ima samo ako postoji plan, a to će sa sportske strane biti i najveći izazov za Velimira Zajeca i pobjedničku listu s izbora.

Pročitajte više