Klasično gaženje: Dvominutni show Litve upozorenje prije četvrtfinala

DRŽALI smo se do zadnje četvrtine, obranom kontrolirali litavski napad, ali kvaliteta velikih protivnika odnijela je prevagu. Hrvatska je izgubila i svoj šesti okršaj s Litvom (73:86), izgubila je i drugu utakmicu na Olimpijskom turniru. Nakon šest uzastopnih pobjeda, koje hrvatska košarka odavno ne pamti, nanizali smo dva poraza. Hladan tuš... Ali treće mjesto u skupini teško da nam netko može oteti, pa nas u četvrtfinalu vjerojtano čeka ogled sa Španjolskom.

Boljeg rezultata Repešinu je momčad opet koštala rak-rana ovog sastava: šut! Iz igre smo šutirali preslabih 43 posto. Za tricu samo 29 posto (5-17), a 50 posto ovaj put nisu gađali niti za dva poena (21-44). Previše otvorenih šuteva ostalo je neiskorišteno, pogotovo se to odnosi na Marka Tomasa (0-3 za dva, 0-3 za tri poena) i Roka Ukića (1-6 za tricu, 4-7 za dva).

Ovo su Igre velike litavske generacije

Hrvatska je otvorila žustro, organizirano, odabrali smo jedini mogući put; dobrom obranom zaustaviti sjajne litavske šutere. Šiškauskas i staro društvo, koje je posljednji put na okupu, dobro su nam poznati, ali bila je to utakmica nekih drugih, novih lica. Načeo nas je Mindaugas Lukauskis, 29-godišnjak, šuter Lietuvos Rytasa, a dotukao Linas Kleiza, krilo Nugetsa.

U prvih osam minuta susreta, Hrvatska je primila svega četiri koša, Ukić je zaokružio seriju za plus osam (10:2), Litavci su se mučili sa šutom, i neočakivano smo se našli u sjajnoj situaciji. Ipak, i uz loš šut Litavci se vraćaju na četiri poena zaostatka na kraju prve dionice. Hrvatska je imponirala u skakačkom dijelu, upisala je 11 skokova, naprotiv četiri skoka Litve. Drugu četvrtinu otvaramo furiozno, gotovo da smo sami sebe iznenadili serijom 14:4, u 13. minuti imali smo plus 12 (29:17). To će ujedno ostati i naša najveća prednost u ovoj utakmici.

Srušila nas trica

No, otprilike u to vrijeme razbudila se litavska tricaška linija. Nije to bio uragan, prije vulkan koji se polako grijao. No, na Jasaitisa, nadovezao se Lukauskis, ubacio je četvrtu litavsku tricu, Hrvatska je ostala na jednoj. Pogodio je Roza, glavni arhitekt naše serije za plus 12. Rozić je izborio koš faul, ubacio tricu. Litva se ipak vratila, na minus tri do kraja poluvremena.
Tricu su, kaže statistika, gađali 63 posto. Bila je to loša vijest za Hrvatsku.

U 25. minuti susreta Litva prvi puta dolazi do vodstva (52:51), no Repešina momčad još se jednom suprostavlja. Diže nas Planinić s dvije vezane trice, zaokružuje seriju od 8:2 na kraju treće četvrtine.

U uzbudljivi finiš ušli smo s četiri koša prednosti (62:58), a onda je dvorana eksplodirala. Stari znali demolirali su nas u svega minutu i pol. Bilo je to klasično gaženje, serija od 11:0, uz dvije trice Kleize i jednu Jasaitisa. Ostalo je Litavcima postora i za atrakciju, treba još jednom pogledati akciju s četiri dodavanja i zakucavanjem Jasaitisa. Čisto simbolički tricu nam je uvalio i Šiškauskas. Možemo li što zamjeriti Repešinoj momčadi? Litva je superiorna, ali pokazali smo da imamo recepet. Zato nismo smjeli propustiti vodstvo od plus 12, niti primiti 28 koševa u posljednjoj četvrtini. A zabiti 11, prvi tek nakon pet minuta, koliko je trajao show zelenih.

Roko Leni Ukić skupio je 13 koševa, najviše u redovima Hrvatske. Planinić je dodao 11 (šut 4-8), a Banić deset (5-8) uz sedam skokova.

U Litvi su se ovaj put iskazali košarkaši iz drugog plana. Lukauskis nam je ubacio 20 koševa (7-9 iz igre, 3-4 trice), a Simas Jasaitis 12. Od zvijezda je najbolji bio Linas Kleiza s 18 koševa i četiri skoka. Šarunas Jasikevičius pridonio je s devet koševa i šest asistencija.

Dea Redžić
Foto: AFP

Pročitajte više