Konačno - derbi: Dinamo sasvim nadigrao Vučevićev "otvoreni" Hajduk

U JEDNOM od nogometno najsadržajnijih derbija u posljednje vrijeme Dinamo je na Maksimiru golovima Badelja i Bećiraj svladao Hajduk. Modri su sada pobjegli Bijelima na osam bodova razlike. Realno je reći kako je naslov prvaka Hrvatske odlučen, pogotovo što momčad Hajduka, priznali to oni ili ne, nema onu moć, raznolikosti i kvalitetu bez Strinića, a ponajprije Senijada Ibričića.

Prije nešto manje od godinu dana Dinamo i Hajduk odigrali su na Maksimiru jedan od najgorih i najnegledljivijih derbija otkako je neovisne Hrvatske. Špacina pirja tada je napravila svoje, Hajduk je osvojio bod, a Dinamo se okitio naslovom prvaka. Samo godinu danas kasnije slika se sasvim promijenila. Svega dvadesetak prekršaja u odnosu na nekadašnjih šezdeset i za pojmove derbija nevjerojatnih 25 udaraca na gol. Bio je to u pravom smislu riječi derbi, ali na travnjaku koji je  u pravom smislu riječi bio sramotan, niželigaški.

S ovakvom obranom nije ni imalo smisla doći se braniti u Maksimir

Vučević je u najavi utakmice govorio kako će napasti Dinamo, a vidjevši prikazano na terenu, njegova odluka čini se sasvim opravdanom. S ovakvom obranom u Maksimir se nikako nije mogao doći braniti. Na ovaj način bar je pobrao simpatije. Hajduk je kao rijetko kad na stadionu Modrih imao nekolicinu vrlo lijepih prilika za gol, preciznije one Oremuša, Ahmada i Tomasova, no nedostajalo je koncentracije i hrabrosti, koje su opet koštale bodova. U slučaju Ahmada glupo je uopće očekivati da čovjek kojega se godinu i pol okuje za klupu zablista u derbiju.

I dok je obrana Splićana plivala po maksimirskoj oranici, Danijel Subašić je činio čuda na Hajdukovom golu. Bila je to najbolja utakmica zadarskog vratara otkako je stigao u redove Bijelih, a vjerojatno jedna od najboljih u karijeri. Nakon što je početak sezone Subašić obilježio nizom nevjerojatnih kikseva, u Zagrebu je pak pokazao da zaslužuje poziv Slavena Bilića. Suba je spasio Hajdukovce u čak sedam izrazitih prilika za gol i najzaslužniji je što se Bijeli u Split ne vraćaju sa puno više pogodaka u mreži.

Subašić i Tomečak kolosalni, Dinamo zasluženo nadomak novog naslova prvaka

Dinamo je pak bio upravo sjajan, a Ivan Tomečak kolosalan. Toliko energije na desnom krilu Modri nisu imali već godinama i zaista je šteta što 21-godišnji Zagrepčanin nije okrunio svoju sjajnu partiju zgoditkom. Momčad Vahida Halilhodžića praktički nije imala lošu točku u maksimirskom derbiju. Obrana je unatoč izostancima bila vrlo dobra, iako zatečena ofenzivnošću gostiju, dok je vezni red najmanje osamdesetak minuta diktirao igru i tempo u sredini terena.

Iako još nezaliječeni, Sammir i Badelj bili su nerješiva zagonetka za Bijele, a pokretljivost Tomečaka, Ademija, Moralesa znanstvena fantastika za splitske pojmove nogometne igre. Da rezimiramo, Dinamo je nedvojbeno bolja momčad koja će se s pravom okititi novim naslovom prvaka Hrvatska, dok čelnicima Hajduka preostaje jedino Vučeviću ostaviti dovoljno vremena da odgoji talentirane splitske mladiće i skupi hrabrosti da se već jednom riješi ostatka igračkog škarta nataloženog godinama svakojakih promašaja.

Pročitajte više