Kovač: U Njemačkoj nismo bili fizički spremni i to se ne smije ponoviti

PODJELA Uefinih premija između igrača, stručnog stožera i HNS-a promptno je dogovorena prvog dana priprema, baš po želji izbornika Slavena Bilića. Samim plasmanom na Euro, HNS se obogatio za sedam i pol milijuna eura.

Ukupnoj svoti kojoj Uefa daje sudionicima EP-a (120 milijuna eura) pridodat će se dodatnih 64 milijuna eura za podijelu ekipama shodno postignutim rezultatima. Svaka pobjeda u prvom krugu vrijedi milijun eura, osam četvrtfinalista zaradit će po dva milijuna eura, polufinalisti po tri milijuna eura, a finalisti po 4,5 milijuna eura. Europski prvak zaradit će dodatnih 7,5 milijuna eura. HNS će premije tradicionalno dijeliti 60-40.

"Sve je dogovoreno i sve se unaprijed zna, a to je jako bitno. Važno je da smo svi zadovoljni; igrači, stožer i naš predsjednik Marković." - kazao je novinarima nakon rovinjskog treninga kapetan reprezentacije Niko Kovač.

Za detaljne informacije o financijama ipak će se čekati dolazak presidentea u Rovinj.

U Njemačkoj nismo bili fizički spremni

U međuvremenu je naš kapetan Niko Kovač progovorio o ispitu koji nas očekuje u Austriji i Švicaraskoj. Kovač se nije ustručavao priznati da u Njemačkoj nismo bili fizički na nivou koji je potreban za nešto više od rezultata koji smo pružili.

"Kad se pogleda sve zajedno, istina je da nismo bili spremni za sve tri utakmice u skupini. Kako je odmicalo natjecanje nismo uspijevali izvući dovoljno da bismo prošli dalje. Ovaj puta trebamo biti maksimalno spremni za Austriju, ali i za preostale dvije utakmice. Nadam se da ćemo igrati i više od tri utakmice i biti na nivou koji je potreban."

Kapetanu je prvenstvo završilo još 26. travnja pa je logično pitanje u kakvom je stanju nakon  20 dana neigranja.

"Radio sam u dogovoru s Miljenkom Rakom. U Salzburgu postoji veliki sportski centar pa sam tamo radio kondiciju, a nogometni dio s drugom momčadi kluba. Od kada sam u Splitu, samo sam trčao, trčao i trčao. Kao u Forrest Gumpu... Dok mi nisu rekli stani."

Najveća kvaliteta Austrijanaca su prekidi, tako barem kažu statistike posljednjih utakmica. S tim se slaže i Niko Kovač.

"Tako su postizali pogotke na posljednjim prijateljskim utakmicama. To im je glavni adut. Imaju četiri odlična skakača, ali i igrače koje znaju kako nabaciti. Tu su Ivanschitz, kao i Vastić ako će igrati. Htio bih skrenuti pažnju i na svog suigrača Leitgreba. Po ocu je Hrvat što bi značilo da zna nešto i s loptom", našalio se Kovač.

Vječna tema je nedostatak Eduarda koji se prema posljednjim vijestima odlično oporavlja i mogao bi se vratiti na travnjake i prije prvih prognoza.

"Eduardo je vrlo bitan igrač, a to se vidi i iz količine golova koje je zabio. Nema ništa od kukanja jer to ničemu ne vodi. Bitno je bodriti i hrabriti igrače koji su ostali. Olić igra odlično i HSV-u, Petrić je zabio 13 golova uz sve probleme koje je imao, a Klasnić igra sve bolje i ponovno zabija. To su naši aduti koji će na Euru biti na razini koja je potrebna", siguran je Kovač.

Nakon sjajnih rezultata u kvalifikacijama i samo jednim, nebitnim porazom od Makedonaca, uslijedile su dvije lošije predstave. Prvo težak poraz u Splitu, a zatim i blijedo izdanje protiv Škotske u Glasgowu.

"Mislim da je problem ležao u našem pristupu. Nakon velikog uspjeha ljudski karakter je takav da se opusti, a mi nogometaši smo samo ljudi. Nakon poraza u Skopju, na Wembleyju smo eksplodirali, no kasnije je uslijedio pad. Sad je već sve drugačije. Bit ćemo više nego spremni i ponoviti igru iz kvalifikacija."

Upitan da usporedi ovu generaciju s ostalim hrvatskim generacijama u proteklih desetak godina, Kovač je odgovorio.

"Bilo je lutanja u proteklim godinama. Trebala se napraviti smjena generacija, što nije lako... Mnogo je nogometaša došlo i otišlo. Sada je u reprezentaciji većina mladih nogometaša koji mogu igrati sljedećih deset godina. Oni mogu ponoviti uspjeh iz Francuske."

M.P./D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više