Kreće liga za opstanak

DVOBOJEM Zagreba i Lokomotive u Kranjčevićevoj započelo je dvadeseto nogometno prvenstvo Hrvatske. Sadašnji format natjecanja s ovom sezonom odlazi u povijest, jer Liga 12, prijelazni korak prema famoznoj Ligi 10, igrat će se već dogodine.

> Predstavljamo: Hajduk, Split, Rijeku, Zadar

> Predstavljamo: Dinamo, Hrvatski dragovoljac, Lokomotivu i Inter Zaprešić

> Predstavljamo: Šibenik, Slaven Belupo, Istru 1961 i Karlovac

> Predstavljamo: Varaždin, Cibaliju, Zagreb, Osijek

> Hajduk u pohod na titulu kreće protiv Istre

> Zajec: Vjerujem Sammiru i Dodi da nisu tulumarili večer prije Kopra

> Hrvatska realnost: Nakon Europe - pravac borba za opstanak

> Dragovoljac kreće protiv Dinama: Sve su misli usmjerene prema opstanku

> Šušak uoči nove Zagrebove sezone: Samo budale ne uče na vlastitim pogreškama

> Novi udarac HNL-u: Hrvatska na katastrofalnom 74. mjestu najboljih nogometnih liga

Zbog nakaradne odluke, kojoj su prethodila lobiranja i ucjene članova Skupštine, HNS je pokopao Ligu 16 opet joj ne davši priliku da zaživi u periodu dužem od jedne godine da tako na vidjelo izađu sve loše, odnosno dobre stvari koje bi sa sobom donijela.

Liga 16 bila je ustoličena i u sezoni 2001./2002., a bila je to i jedina godina kad prvak nije bio Dinamo (Croatia) ili Hajduk. Tada je TŠK iz Topolovca napustio natjecanje usred sezone, što se ipak uspjelo izbjeći prošle sezone s nekim od klubova kojima je prijetila suspenzija zbog nagomilanih dugova igračima.

Službeni podaci Udruge prvoligaša govore o najslabijoj posjećenosti otkako se igra HNL (2.092 gledatelja po utakmici), a usporedbe radi spomenut ćemo kako je u sezoni ranije, kada je 12 klubova trokružnim sistemom igralo 33 kola, prvoligaške dvoboje pohodilo u prosjeku 3.114 navijača. Naravno, moramo odmah i povući ručnu jer prije dvije godine nije bilo nikakvih bojkota, a ni recesija nije uzela maha u tolikoj mjeri.

Cilj gotovo svih prvoligaša u prijelaznom roku bio je prodati i samo - prodati. Ovog su ljeta tako bez svoje udarne igle redom ostali: Dinamo (Mandžukić), Osijek (Vida), Karlovac (Zvonko Pamić), Šibenik (Zec), Istra 1961 (Traore)... Treba tu pridodati i Vugrinca (Zagreb) i Milardovića (Cibalia), ali oni su barem ostali u HNL-u nakon što su izabrali Varaždin, odnosno Slaven Belupo.

Kronični financijski problemi i sve teže pronalaženje sponzora u vremenu teške gospodarske situacije gotovo svim klubovima bili su jasan znak da novac zarađen transferima moraju utrošiti jedino i isključivo na izdržavanje sezone. "Preživi ovu, a što će biti sa sljedećom sezonom - o tom-potom", moto je većine hrvatskih klubova.

Možda i najviše o onome što nas očekuje u sljedećih desetak mjeseci govore želje većine prvoligaških čelnika. Zbog smanjivanja lige svima je na pameti samo jedno - opstanak, u koji su osim Dinama i Hajduka sigurni tek poneki klubovi. Do te mjere su sudionici ugroženi da su izjave o imperativu ostanka bacile u drugi plan i borbu najvećih rivala koja će uslijediti već od prvog kola.

Pročitajte više