"Kvarimo rođendane od 1950": Pogledajte Torcidin upad na tribinu Manijaka i uništavanje koreografije

POVOD za velike nerede prije neodigrane prijateljske utakmice Željezničara i Hajduka, bio je upad gostujućih navijača na jug Grbavice, tribinu navijača Želje.

Pri tome je stotinjak pripadnika Torcide rastjeralo malobrojne domaćine što su pripremali koreografiju, kojom su na utakmici s Hajdukom željeli obilježiti 90. rođendan kluba. Gostovanje Hajduka (kao i ono Dinamovo prije nekoliko mjeseci), bilo je upravo jedna od manifestacija kojom se obilježava veliki jubilej legendarnog kluba s Grbavice.

Međutim, umjesto rođendanskog slavlja, nakon upada Torcide i osvete Manijaka nad gostujućim navijačima koji su bili oko stadiona i u susjednim kvartovima, uslijedile se mučne scene uličnog rata i kaosa u kojem je bilo teško ozlijeđenih i razbijenih automobila.



Hajdukovi navijači po Facebooku i navijačkim forumima likuju zato što su upali na tribinu protivničkih navijača i uništili im koreografiju, ali iz Sarajeva poručuju kako je to puno više zasluga malobrojnih policajaca iz njihove pratnje, koji su bili iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Oni su ih pustili na stadion, dok na njemu nije bilo nikog osim nekolicine suparničkih navijača koji su postavljali koreografiju. Hajdukovi navijači, neometani od malobrojnih policajaca (koji su ih uveli na istoču tribinu, odmah uz onu suparničkih navijača!) upali su tribinu Manijaka i uništili im dekor za proslavu.


Pripadnici Torcide iz BiH odgovaraju kako je ovaj čin, inače protivan navijačkom kodeksu po kojem se ne napada višestruko slabijeg protivnika, potaknut nedavnim napadom navijača Željezničara na malobrojne navijače GOŠK-a iz Gabele. Drugi razlog je paljenje hrvatske zastave na tribini Manijaka.



Kako bilo, čini se da odgovornost za eskalaciju nereda snosi i sarajevska policija, koja je, kao prvo, dopustila da se usred njihove zone odgovornosti pripadnici Torcide šetaju po stadionu kako ih volja i upadaju na tribinu domaćih navijača. Nadalje, neshvatljivo je da su dopustili da oko stadiona tučnjava među navijačima traje više od sat vremena prije nego što su se umiješali.

Za kraj napomena: Sljedeće nedjelje u Gabeli pored Čapljine, prvenstvenu utakmicu igraju spomenuti GOŠK i Željezničar. Ne treba puno zamišljati što bi se moglo dogoditi ako Manijaci dođu na ovo gostovanje.

Pročitajte više