dinamo - hajduk 0:2

Lako je bilo biti frajer nakon razbijanja Tottenhama. Treba biti faca i u porazu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO je u velikom derbiju 18. kola HNL-a izgubio na Maksimiru od Hajduka 2:0 te je nakon utakmice povukao neočekivani potez zabivši si tako klasičan autogol.

Na Maksimiru su odmah nakon utakmice poručili da će na konferenciju za medije nakon utakmice doći Dinamov trener Željko Kopić, ali da izjava igrača - neće biti. U vrijeme pandemije, u kojoj već praktički dvije godine nema mix-zone ispred svlačionica, izjave igrača nakon utakmice klupske PR službe dostavljaju preko e-maila, preko službenog YouTube kanala, pa čak i preko WhatsAppa. Iz Dinama su redovito objavljivali izjave igrača, ali nakon jednog od težih Dinamovih poraza u posljednje vrijeme netko u klubu ili (još gore) svlačionici odlučio se za "silenzio" igrača.

Treba biti frajer i kad je teško

Lako je bilo davati izjave kad se razbijalo Atalantu u Ligi prvaka, gazilo Tottenham u, po mnogima, najvećoj europskoj pobijedi u povijesti ili kad se slavila dvostruka kruna. U tim situacijama mogli ste čuti izjave od bilo kojeg Dinamovog igrača jer je sve bilo šareno. Ova momčad u posljednjih nekoliko godina definitivno nije navikla na teške poraze kojih je ove sezone nakupila već nekoliko i nema sumnje da ju je kriza u koju je upala potresla. No to nije nikakav razlog da pred klupske mikrofone, jer onih novinarskih nema, pošalju nekog od igrača kojemu, ako je takva drama, mogu čak i servirati pitanja unaprijed. Bilo što su u Maksimiru mogli izmisliti osim ovoga da nitko od igrača nakon poraza od Hajduka ne daje izjave.

Dinamovi navijači nervozni su u posljednje vrijeme jer vide da u momčadi puno toga ne štima. Istovremeno se iz klupske uprave ili iz stručnog stožera moglo čuti da je sve pod kontrolom, da se uspješno gura na sva tri fronta i da se samo traži negativa. E sad je malo toga pod kontrolom. Ispalo se iz Kupa, u Europi se živi zahvaljujući dodavanju još jednog europskog natjecanja, a poraz od Hajduka ozbiljno je kompromitirao situaciju u prvenstvu.

Sav loš dojam iz posljednjih nekoliko tjedana mogao se popraviti pobjedom u derbiju u kojemu bi Dinamo utišao euforiju iz Splita. Tome su se navijači nadali i njih nakon utakmice zanima kako je svlačionica doživjela težak poraz od Hajduka. To je u cijeloj priči najveći problem jer u Dinamu očito nisu svjesni da izjave ne daju medijima, nego navijačima, istima onima koje stalno pozivaju na Maksimir i u čiju vjernost se kunu.

Vani im to ne bi palo na pamet

Nijedan hrvatski medij neće propasti jer Ademi, Petković, Oršić, Livaković ili bilo tko drugi nije smogao snage i u minutu-dvije pokušao u kameru objasniti zašto ih je Hajduk nadigrao u svakom segmentu. Nadamo se da u Maksimiru razumiju da to prvenstveno nije fer prema navijačima. I onima koji su se smrzavali i kisnuli na maksimirskom ruglu i onima koji su kod kuće pred TV ekranima gubili živce zbog još jedne loše partije svojih miljenika.

Na kraju krajeva, svi do jednoga u Dinamovoj svlačionici predobro su plaćeni da bi se tako ponašali, koliko god teško im pao poraz. Svi do jednoga sanjaju transfer u neki veći europski klub, ali budite sigurni da ni nekom većem europskom klubu ni njegovim igračima takav potez ne bi pao na pamet.

Jednostavno. To se tako ne radi.

Pročitajte više