TORONTO NBA PRVAK

Leonard otkrio kako je smirio ljutitu zvijezdu Toronta nakon tradea u Kanadu

Foto: EPA-EFE

GODINAMA Toronto Raptorsi nisu uspjeli napraviti značajniji iskorak u NBA doigravanju, unatoč jednom od najboljih omjera u ligi.

Redovno se ulazilo u konferencijska finala gdje jednostavno nisu imali rješenja za LeBrona Jamesa i Cleveland Cavalierse. A onda je LeBron odlučio napustiti Istočnu konferenciju, pridružio se Los Angeles Lakersima, a Masai Ujiri, tvorac ove ekipe Raptorsa, u tome je vidio priliku.

Kawhi Leonard, top 3 košarkaš na svijetu, kada je zdrav, bio je slobodan za trade. Spursi su ga se željeli riješiti jer su vjerovali da njegova ozljeda noge zbog koje je odigrao samo 9 utakmica te sezone nije bila toliko ozbiljna. Ujiri je uskočio, ponudio paket igrača na čelu s DeMarom DeRozanom, u nadi kako može Kanadi donijeti prvi NBA naslov. Nije znao točnu ozbiljnost Kawhijeve ozljede, nisu ga brinule ni priče o tome kako će Leonard sigurno nakon ove sezone otići jer mu istječe ugovor. 

Kocka se isplatila. Toronto je sinoć osigurao prvi NBA naslov u povijesti nakon 114:110 pobjede protiv Golden State Warriorsa u šestoj utakmici finala. Leonard je proglašen najboljim igračem finalne serije i glavni je razlog zbog kojeg je Toronto osvojio prvu titulu.

"Znam da si ljutit, ali..."

A kada se trade prvotno dogodio, navijači Toronta su bili bijesni. DeMar DeRozan je ikona Toronta, čovjek koji je vrhunski igrač, ali nije jedan od najboljih u ligi. Ipak, ostao je u srcima navijača jer voli Toronto, a nije napustio franšizu kao što su to u prošlosti napravili Vince Carter i Tracy McGrady, bilo zbog prilike odlaska na veće tržište ili hladnog kanadskog vremena. Ista ta franšiza ga se riješila.

Ljutit je bio i Kyle Lowry, njegov najbolji prijatelj i godinama druga zvijezda Toronta koja je prolazila kroz iste muke. Kao DeRozan i navijači, Lowry je taj trade vidio kao izdaju i mjesecima nije htio pričati s Masaijem Ujirijem, čovjekom koji se odlučio riješiti DeRozana nakon što je ovaj igrao devet godina u Kanadi.

Kao što smo napomenuli, kocka se isplatila, Toronto je osvojio naslov, a Kawhija Leonarda su nakon pobjede novinari upitali što je rekao Lowryju nakon tradea znajući za njegovo prijateljstvo s DeRozanom.

"Dan nakon tradea poslao sam mu poruku u kojoj sam mu napisao: 'Ajmo napraviti nešto posebno. Znam da ti je najbolji prijatelj otišao, znam da si ljutit, ali idemo napraviti da ovo funkcionira'", rekao je Leonard na presici nakon utakmice.

Nije htio potvrditi hoće li produljiti ugovor u Torontu. Američki novinari mjesecima pišu kako će birati između ostanka i odlaska u LA Clipperse, franšizu koja se nalazi u Kaliforniji, njegovoj rodnoj državi. Ako i ode, nakon prve titule, to mu nitko u Kanadi neće zamjeriti.

Pročitajte više