DALIĆ OBJAVIO POPIS Ovo je momčad koju sprema za Svjetsko prvenstvo

Foto: Hina 

ZLATKO DALIĆ objavio je svoj prvi popis u 2018. godini i udario temelje momčadi za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Hrvatska krajem ožujka kreće na turneju u SAD, gdje će igrati prijateljske utakmice s Peruom i Meksikom. 

Utakmica protiv Perua igra se 23. ožujka na stadionu Hard Rock u Miamiju, a protiv Meksika četiri dana kasnije, na stadionu AT&T u Dallasu.

IZBORNIK JE OBJAVIO POPIS OD 29 IMENA, A PRIJE PUTA SKRATIT ĆE GA NA 23 IMENA

Vratari: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb)

Braniči: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Matej Mitrović (Club Brugge), Zoran Nižić (Hajduk), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Ivan Strinić (Sampdoria), Marin Leovac (Rijeka), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)

Vezni igrači: Milan Badelj (Fiorentina), Ivan Rakitić (Barcelona), Marcelo Brozović (Inter), Mateo Kovačić (Real Madrid), Marko Rog (Napoli), Mario Pašalić (Spartak Moskva), Filip Bradarić (Rijeka), Luka Modrić (Real Madrid)

Napadači: Ivan Perišić (Inter), Ante Rebić (Eintracht), Marko Pjaca (Schalke), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Santini (Caen), Duje Čop (Standard Liege), Nikola Kalinić (Milan)

Na popisu za Ameriku nema nekih imena koja su, barem na papiru, dovršila kvalifikacije za SP, ali za reprezentaciju su trenutno važniji oni koji se vraćaju na popis.

Marko Pjaca, Vedran Ćorluka, Tin Jedvaj, Mateo Kovačić i Milan Badelj igrači su na koje Dalić nije mogao računati ranije.

Ćorluka se vraća nakon deset mjeseci i operacije Ahilove tetive. Upitno je u kakvom stanju, ali njegova uloga u reprezentaciji nije samo igračke nego i karakterne prirode. 

"Ćorluka je za nas jako bitan. Nije dugo igrao, ali to je igrač kojeg ću čekati", kaže Dalić. 

Dalić kali trojac iz HNL-a 

Nikola Vlašić ide u ruke izborniku mlade reprezentacije Nenadu Gračanu, za kvalifikacijske utakmice za EP s Češkom i Moldavijom.

''Žao mi je što Vlašić ne igra u Evertonu, ali to je prioritet za poziv. Stariji igrači mogu preskočiti utakmice, ali mladi moraju igrati. Ako bude igrao, bit će u izboru", jasan je izbornik.

U obrani je filtriranje preživio Matej Mitrović, koji sezonu i karijeru oživljava u Belgiji, a kao alternativa Striniću na poziciji lijevog boka uz Josipa Pivarića je Marin Leovac, povratnik u Rijeku. Marko Rog također je među igračima na koje Dalić računa. Tu trenutno nema imena Marka Livaje, iako igra u boljoj formi od većeg dijela napadačke ekipe s Dalićevog popisa. Zabio je deset golova za grčki AEK, ali nije se ugurao ispred Santinija i Čopa. 

"Naravno da ozbiljno razmišljamo o njemu. Ognjen Vukojević trebao je gledati u Kijevu, ali Marko nije igrao. On je u planovima. Mora biti u planovima jer je zabio deset pogodaka", tvrdi Dalić.

Od igrača iz HNL-a, na širem popisu su LIvaković, Nižić i Bradarić.

U kakvom je stanju Modrić i što će biti s Ladićem? 

O sastavu stručnog stožera izbornik se oglasio istim tonom kao proteklih mjeseci: 

"Rekao sam koga želim u stručnom stožeru i to ne trebam ponavljati. Vidjeli ste da od svog dolaska zagovaram pozitivu i nemam se namjeru svađati. Bez pozitive nema rezultata. 12 izbornika prije mene biralo je svoje pomoćnike, ne vidim zašto ja ne mogu odabrati. Ponavljam, neću se svađati i probleme želim izbjeći." 

Problem se zove Dražen Ladić, kojeg HNS-ov Izvršni odbor još nije potvrdio za Dalićevog pomoćnika. 

Problem je i Luka Modrić, koji je postao optuženik za kriminal u teškom procesu protiv bivšeg gazde Saveza Zdravka Mamića. 

"Pratim situaciju, pričao sam s Lukom i sve me to brine, ali poznajem Luku i vjerujem da će biti pravi kada bude trebalo. Meni je važnije da se oporavi od ozljede i što prije zaigra. Ima problema kao i svi mi, ali ja se time neću baviti" 

Hrvatska s tri stopera? 

Izbornik je najavio da će na turneji u SAD-u predstaviti kompaktnu momčad, ali i novu formaciju.

"Dat ću šansu svim igračima, a sedam dana na okupu iskoristit ću za komunikaciju i razgovor. Ne očekujem ljepotu u igri, ali ne idemo izgubiti. Cilj su jaki protivnici, rezultat nije toliko važan. Imamo dva sustava igre. Ne odustajem od 4-2-3-1, ali moramo imati i sustav za defenzivnu igru, možda čak s tri stopera, vidjet ćemo."

Reprezentacija će se uoči utakmice s Peruom okupiti 19. ožujka u Fort Lauderdaleu, gradu pokraj Miamija, i tu će boraviti do susreta.

Momčad Perua izborila je plasman na SP nakon 35 godina. Na tom putu beskompromisno su namjestili posljednju utakmicu skupine s Kolumbijom i ostali bez kapetana Guerrera, koji je suspendiran zbog kokaina.

>>>  Vraćaju se dva ključna igrača 

Pročitajte više