OI TOKIO

Matematičarka s Cambridgea nema klub ni trenera. Uzela je zlato i šokirala svijet

Foto: EPA-EFE

ANNA KIESENHOFER nije bila globalno poznata sportašica prije Olimpijskih igara, ali se u Tokiju upisala u povijest i osvojila zlato u biciklizmu, u disciplini cestovne utrke.

Njezina životna priča je fascinantna, a svjetski mediji izvještavaju kako se radi o jednom o najvećih iznenađenja u povijesti Igara. Naime, koeficijent na njenu pobjedu je na većini svjetskih kladionica bio veći od 500 te je po tom kriteriju bila daleko najmanji favorit za postolje.

Na Igre je stigla bez kluba i trenera

Takve prognoze kladionica možda nisu neobične s obzirom na to da je austrijska biciklistica na Igre stigla kao 94. na svjetskoj rang-ljestvici. Prije pet godina osvojila je prvi amaterski turnir u Španjolskoj, u 25. godini života. Ubrzo je potpisala profesionalni ugovor s klubom Lotto Soudal Ladies, ali je 2017. godine odustala od bavljenja sportom. Dvije godine kasnije vratila se kao amaterka.

Tako je Kiesenhofer na Igre stigla bez ugovora s profesionalnim klubom, ali i bez trenera. Za natjecanje se pripremala, sama kaže, s nekoliko drugih amatera, daleko od primisli o ikakvoj medalji. "Prije sam imala trenere, a sad sve radim sama. Treniram, brinem se o prehrani i oporavku. Napravila sam si plan utrke. Točno sam znala kako ću startati, gdje ću pokušati napasti konkurenciju i što ću jesti uoči utrke", rekla je nakon povijesnog uspjeha.

Glavne konkurentice nisu ni znale da je prva

O tome koliko je bizarna njena pobjeda možda najbolje svjedoči scena s kraja 137 kilometara duge utrke. Naime u zadnju etapu utrke uz nju su ušle još četiri biciklistice. One su mislile da se borba za medalje vodi samo između njih i uopće nisu ni znale da je Kiesenhofer ispred njih. U jednom trenutku imala je prednost od čak pet minuta.

Tako je Nizozemka Annemiek van Vleuten, drugoplasirana u poretku, u cilj ušla slaveći s visoko podignutim rukama, misleći da je upravo osvojila olimpijsko zlato. U stvarnosti je ostala minutu i pol iza Austrijanke te se morala zadovoljiti srebrnom medaljom.

Diplomirana matematičarka provela je istraživanje koje joj je donijelo pobjedu. Ni dalje ne želi postati profesionalka

Da priča o čudu bude potpuna, Kiesenhofer je diplomirana matematičarka s Cambridgea. Prije osam godina stekla je zvanje doktorice znanosti na Sveučilištu u Barceloni. Zanimljivo, ove godine je provela istraživanje o utjecaju vrućine na ljudsko tijelo pod naporom, a veliki dio javnosti smatra da se zbog toga na teške uvjete u Tokiju pripremila puno bolje od konkurencije.

Kiesenhofer neće postati profesionalka niti nakon najvećeg zlata u svijetu sporta. "Čim se pojavim na utrci znači da sam spremna i da želim pobijediti, ali isto tako sam realna. Prije Igara sam analizirala svoje šanse i bila bih zadovoljna da sam ušla među 25 najboljih. Ovo mi je i dalje nezamislivo, da sam uzela zlatnu medalju. Ne želim profesionalnu karijeru, bez obzira na uspjeh. Želim uživati u biciklizmu i mislim da ću voziti probne vožnje", rekla je kreatorica najvećeg čuda na Igrama.

Inače, za Austriju je tako osvojila prvo zlato s ljetnih Olimpijskih igara od Atene 2004. godine i prvo zlato u biciklizmu od Igara 1896. godine.
 

Pročitajte više