Ministarstvo potvrdilo: 13-ero torcidaša uhićenih u Srbiji pušteno je na slobodu

Foto: Kurir, Video: Blic

NAKON što se jučer šest od 13 pripadnika Torcide nagodilo sa srpskim državnim odvjetništvom i priznalo krivnju za tešku krađu na benzinskoj crpki u Vrčinu prošlog tjedna, a isto danas napravilo i preostalih sedam, 13-ero uhićenih hrvatskih navijača pušteno je na slobodu. To je danas popodne potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

''Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrđuje da su trinaestorica hrvatskih državljana koji su se nalazili u Okružnom zatvoru u Beogradu pušteni na slobodu tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana. Skupina od šest pritvorenih hrvatskih državljana stigla je jučer u Hrvatsku, a dolazak preostalih sedam očekuje se tijekom dana.

Djelatnici Veleposlanstva danas su posjetili četrnaestoricu hrvatskih državljana koji se nalaze na izdržavanju petnaestodnevne zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj Skeli. Tijekom razgovora potvrđeno je da su svi dobro i da su neki od njih u kontaktu s članovima obitelji. Nekolicina je od djelatnika Veleposlanstva zatražila da kontaktiraju njihove obitelji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će preko svog Veleposlanstva u Beogradu nastaviti pozorno pratiti situaciju i, u okviru svojih nadležnosti, pružati konzularnu pomoć svim zadržanim hrvatskim državljanima koji to zatraže, stojeći im na raspolaganju za komunikaciju s njihovim obiteljima'', stoji u priopćenju Ministarstva.

Prvih šest navijača Hajduka koji su potpisali sporazum o priznanju kaznenog djela s tužiteljstvom u Beogradu već je protjerano iz Srbije nakon što je nagodbu pripadnika Torcide i tužiteljstva potvrdio sud. 

Kasnije je isto napravio i ostatak utamničenih torcidaša kako bi umjesto boravka u srpskom zatvoru dobili uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora (s rokom kušnje od dvije godine) i izgon iz Srbije, u koju imaju zabranu ulaska iduće tri godine. 

Prva skupina hrvatskih navijača jučer je u pratnji policije prebačena u Hrvatsku, a ostali će danas do kraja dana biti preko granice.

Ovih 13 navijača Hajduka bilo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, koji im je određen u nedjelju zbog opasnosti od bijega.

Inače, oni su prošlog petka bili oslobođeni u prekršajnom postupku za kršenje Zakona o javnom redu i miru, ali su zadržani zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo, a slučaj protiv njih preuzelo je tužiteljstvo.

Što se tiče ostalih 14 navijača Hajduka, koji su u petak privedeni zbog krađe iz trgovine na benzinskoj pumpi u Vrčinu i pisanja ustaških grafita po njoj, sudac za prekršaje u Beogradu osudio ih je u petak na po 15 dana zatvora.

Osuđeni su za prekršaj i prebačeni u zatvor u Padinsku Skelu na izdržavanje kazne. Imaju pravo uložiti žalbu na presudu.

Prekršajni sud u Nišu osudio je tri navijača na novčane kazne od po 20 tisuća dinara jer su kod njih pronađene sjekire, baklje i palice.

Svi navijači Hajduka uhićeni su prilikom ulaska u Srbiju na povratku iz Sofije, gdje je Hajduk igrao protiv Slavije u drugom pretkolu Europa lige. 

Srpska policija zaustavila ih je i privela nakon što su na putu prema Bugarskoj izvršili krađu na benzinskoj crpki i zatim je išarali grafitima. 

Pročitajte više