Na današnji je dan Kobe Bryant zabio 81 poen u jednoj utakmici

Foto: Screenshot, NBA, Youtube

DANAS je deseta godišnjica od utakmice LA Lakersa i Toronto Raptorsa u kojoj je Kobe Bryant zabio 81 poen. U jednoj utakmici jedino je više zabio Wilt Chamberlain koji je zabio 100 poena, ali tadašnji je NBA bio puno drugačiji nego prije 10 godina.

Pokojni vlasnik Lakersa Jerry Buss tada je izjavio da je gledati Bryanta tu večer bilo kao gledati u čudo. 28-46 iz igre, 18-20 bacanja, šest skokova, dvije asistencije, tri krađe i tri izgubljene lopte bio je učinak u toj utakmici koju su Lakersi naravno pobijedili konačnim rezultatom 122:104. Bryant je igrao 42 minute.

Lakersi su bili prosječna momčad te sezone. U toj fazi u godini bili su na omjeru 21-19, a Raptorsi su bili na 14-26. Unatoč tome, Raptorsi su bili puno bolji u prvom poluvremenu te su otišli na odmor s vodstvom 63:49. Bryant je doslovno samostalno vratio svoju momčad iz ponora u drugom poluvremenu.

Ta utakmica bila je debi za komentatora Lakersa Billa Macdonalda koji drži tu poziciju i danas:

"Mislio sam da će to biti jedina utakmica Lakersa koju ću prenositi u cijeloj svojoj karijeri. Nije me bilo briga što sam prenosio prosječnu momčad Lakersa i lošu ekipu Raptorsa. Lakersi su bili očajni u prvom poluvremenu, trebao im je svaki poen Bryanta da se vrate u utakmicu. Ono što je nevjerojatno, Toronto je udvojio Kobeja jedanput, možda dvaput u cijeloj utakmici. Branili su ga jedan na jedan skoro cijelu utakmicu, bilo je ludo", rekao je Macdonald, a izjave prenosi Los Angeles Times.

"Mali je nevjerojatan"

Phila Jacksona, legendarnog NBA trenera koji je tada vodio Lakerse teško je impresionirati, ali je čak i "Zen Master" ostao zadivljen:

"Ovo je bilo prilično nevjerojatno. Mali je nevjerojatan", rekao je sa smiješkom Jackson. 

"Postali smo očajni. Nikog nije išlo, pa smo probali na čovjeka koji je vruć. A taj čovjek je bio nevjerojatno vruć večeras", pričao je Jackson tada o Bryantu

Jalen Rose najviše je vremena proveo čuvajući Bryanta tu utakmicu. Rose kaže kako Bryant u nijednom trenutku u toj utakmici nije bio bahat:

"Kobe se nije lupao u prsa, nije pokazivao prema publici, nije nas izazivao riječima. Jer da je, ne bi zabio 51, a kamoli 81. Zašto? Jednostavno, vjerojatno bi imali želju fizički ga ozlijediti", rekao je Rose koji danas radi kao analist za ESPN.

Kobe: Nema granice, igrajte i sanjajte

Kobe Bryant također nije mogao vjerovati što je učinio tu večer. Nekoliko godina kasnije komentirao je tu utakmicu i kaže da je bilo nešto mistično iza te eksplozije poena:

"Nekoliko puta sam vrtio cijelu utakmicu u glavi i nema nekog objašnjenja zašto se dogodilo to što se dogodilo. Inače uvijek mogu objasniti utakmicu s taktičkog aspekta igre, ali kada se takve večeri dogode, jednostavno je nešto mistično iza svega", rekao je Bryant.

"Moja poruka sljedećoj generaciji igrača je sljedeća. Sve je moguće. Nikad nemojte postaviti granicu što možete učiniti, a što ne. Izađite na parket, igrajte i sanjajte.

Kobe nikada nije postavio tu granicu, zato i je, 10 godina kasnije, budući član košarkaške kuće slavnih i jedan od najvećih košarkaša ikada.

Pročitajte više