HRVATSKA REPREZENTACIJA

Najluđa ekipa: Golman se bavio plivanjem, Červar krao lovu ženi iz novčanika

Foto: HRS

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

HRVATSKA rukometna reprezentacija plasirala se u drugi krug Svjetskog prvenstva u koji prenosi maksimalna četiri boda. Momčad koja je u Njemačku i Dansku ispraćena isto kao ona koja je 2003. u Portugalu osvojila SP oduševila je nastupima u Münchenu.

Borbena, rastrčana i nabrijana Hrvatska više ne izgleda kao autsajder, kako su je u najavama prikazivali, već kao ekipa s kojom će svaka momčad na turniru imati problema. Puno toga se u reprezentaciji promijenilo. U prvom planu su neki novi igrači koji bi, ako nekim čudom odu do kraja i osvoje naslov, o ovom natjecanju mogli snimiti i film.

No mnogima od njih život je dosad bio filmski, kao i karijera. Neki su se umalo prije bavili nogometom nego rukometom, neki su u reprezentaciji debitirali s 33 godine. Većina igrača i članova stručnog stožera svašta je prošla u životu.

Lino imao tešku mladost

Sviđao se nekome ili ne, Lino Červar je ponovno najzaslužniji za preporod hrvatske reprezentacije. Ove godine sve podsjeća na 2003., kada je njegova Hrvatska na SP došla kao posljednjeplasirana momčad na Euru 2002. godine u Švedskoj. Bez ikakvih očekivanja i izgleda da bi mogla napraviti pravi rezultat.

Prije nego što je postao hrvatski izbornik, Červar je radio u Novigradu, Umagu i Klagenfurtu, a šest godina bio je izbornik opskurne talijanske reprezentacije. Potom je godinu dana vodio Badel i onda 2002. preuzeo hrvatsku reprezentaciju. Godinu dana kasnije postao je jedan od najvećih svjetskih trenera nakon što je Balića, Metličića i društvo odveo do naslova, ali dok je počinjao trenersku karijeru nije mu bilo lako.

Lino se rodio u vrlo siromašnoj obitelji, a jednom prilikom je rekao da kad je upoznao suprugu Klaudiju nije imao za poštene traperice. Njoj je, pak, krao novac iz novčanika kako bi platio igrače Umaga koje je trenirao u petoj jugoslavenskoj ligi. Uporni Červar Umag je dovukao do prve lige što smatra jednim od najvećih uspjeha u karijeri. Diplomirao je na Učiteljskoj akademiji u Puli i kratko je radio kao profesor hrvatskog jezika te deset godina kao urednik lista Arenaturist. U to vrijeme počeo se baviti rukometom, a ostalo je povijest.

"Neki su se žalili da smo prošle godine bili peti na svijetu, ali recite mi koja reprezentacija ima ovakav kontinuitet kao mi? Jedna mala Hrvatska, bez ikakvih uvjeta. Ovi dečki se masiraju u hodniku hotela, leže po podu. To je život prijatelja jer samo prijatelji mogu jedan drugome pomoći", rekao je Červar nakon pobjede protiv Španjolske.

Stepančić slučajno počeo igrati rukomet

A da je atmosfera prijateljska i puna zafrkancije potvrdio nam je i fizioterapeut reprezentacije Damir Kajba koji je rekao da je jedan od glavnih DJ-a u autobusu Luka Stepančić. On se slučajno počeo baviti rukometom jer je do 2. razreda osnovne škole igrao nogomet. Na trening rukometa poveo ga je bratić, Luki se novi sport svidio i odlučio se njime baviti. 

Slična je priča i Luke Cindrića, danas jednog od najboljih igrača na svijetu. On je kao klinac igrao nogomet u Karlovcu, a sa 14 godina je zabio četiri gola Dinamu i odmah dobio poziv na Maksimir. No tata Cindrić, inače rukometni trener, rekao je "ne" jer je smatrao da sin bolju budućnost ima u rukometu. Luka je nekoliko godina kasnije zaigrao i za prvu momčad Karlovca u 1. HNL. To nije dugo potrajalo jer klub nije imao novca i Cindrić se počeo baviti rukometom.

I Šipić se bavio nogometom

Nisu Stepančić i Cindrić jedini nogometaši među rukometašima. Odličan mladi pivot Marin Šipić četiri je godine igrao nogomet u Vranjicu s Nikolom Vlašićem.

"Vjerovao sam da je to sport kojim ću se baviti cijeli život. No s obzirom na to da se nogomet igra po hladnoći i kiši, često sam imao upalu pluća. Dosadilo mi je biti bolestan pa sam se prebacio na rukomet", prisjetio se Šipić.

Mister turizma

Jakov Vranković je protiv Španjolske odigrao veliku utakmicu, a kad završi rukometnu karijeru mogao bi biti - model. Vranković je 2016. godine osvojio nagradu za Mistera turizma, iako se na izboru pojavio sasvim slučajno.

"Nisam imao nikakvih obaveza u klubu, a nisam bio pozvan ni u reprezentaciju za Olimpijske igre u Riju. Odlučio sam se s prijateljima malo provesti u Poreču. Htjeli smo malo pogledati taj izbor, ali ispalo je da nema slobodnog smještaja u Poreču. Jedino što mi je preostalo bilo je prijaviti se na izbor i dobiti besplatni smještaj. Tako je i bilo. Nije mi ni na kraj pameti bilo da ću pobijediti", objasnio je 25-godišnji Splićanin.

Stevanović plivao deset godina

Ivan Stevanović je za reprezentaciju debitirao 2016., u 34. godini života. Ni njemu kao klincu rukomet nije bio na kraj pameti. Deset godina se bavio plivanjem i tek na kraju 8. razreda osnovne škole je paralelno uz plivanje počeo trenirati i rukomet.

David Mandić je imao šest godina kad je Hrvatska posljednji put bila svjetski prvak. Dečko rođen u Ljubuškom je kao klinac počeo trenirati rukomet, a često je iz svojeg sela na treninge Izviđača pješačio sedam kilometara...

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više