EURO 2020

Nastavak najveće drame Španjolske: Izbornika i dalje nema, našli mu nasljednika

Foto: EPA

REPREZENTACIJA Španjolske ima iznimno bogatu i burnu povijest, ali tijekom nje nije bilo ovakve drame koja, k tome, traje mjesecima. 

S ovim se ne može usporediti ni drama prošlog ljeta na SP-u kada je Julen Lopetegui u Rusiji otišao na spavanje kao izbornik Furije, a probudio se s viješću o svojoj smjeni dva dana prije prve utakmice na SP-u. 

"Izbornik je otišao, razlozi su obiteljske prirode, riječ je o višoj sili"

Jer 26. ožujka u 14.30, samo šest sati prije kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. kod Malte, njegov nasljednik Luis Enrique objavio je da od 20.45 neće voditi Furiju u La Valetti. Španjolski nogometni savez to je potvrdio i kratko objasnio: "Luis Enrique Martinez, izbornik naše nogometne reprezentacije, neće voditi reprezentaciju na večerašnjoj kvalifikacijskoj utakmici za EP. Razlozi su obiteljske prirode, riječ je o višoj sili. Molimo javnost za diskreciju i poštovanje izbornikove intime."

Ramosova reakcija: "Šefe, s tobom smo do smrti"

Sergija Ramosa s izbornikom veže više puta javno iskazano veliko međusobno uvažavanje, a kapetan Španjolske je povodom izbornikovog hitnog napuštanja reprezentacije ovako iskazao podršku Luisu Enriqueu: "Šefe, svi smo jako tužni zbog vijesti. Obitelj je svetinja. Nadamo se da će sve biti u najboljem mogućem redu. Želimo da znaš kako je momčad s tobom do smrti i da ćemo danas pobijediti za tebe. Želimo ti puno snage i hrabrosti i šaljemo ti zagrljaje."

Od igrača zatražio da prisegnu kako nikome neće otkriti točan, konkretan razlog njegovog odlaska

Enriquea je na gostovanju mijenjao Robert Moreno, njegov prvi asistent i čovjek od najvećeg povjerenja. Bio mu je glavni pomoćnik u rezervnoj momčadi Barcelone, Romi, Celti i prvoj ekipi Barcelone. 

S izbornikom koji to nikako nije htio biti pod ovakvim okolnostima i s igračima koji se nikako nisu mogli usredotočiti na utakmicu jer su šokirani i odsutni mislili samo na to što je s izbornikom i njegovom obitelji, Španjolska je jedva pobijedila Maltu 2:0, ali ako se i za jednu utakmicu može upotrijebiti fraza da je "rezultat bio u drugom planu", onda je to slučaj s ovom.

Prema Barceloni je poletio u četiri ujutro u pratnji psihologa

Nikome se nije igralo nakon besane noći i dramatičnog jutra, otkrivaju španjolski mediji nevjerojatno stresnu uvertiru meča. Nakon što je saznao za ozbiljan obiteljski problem, izbornik je od svih u reprezentaciji zatražio apsolutnu diskreciju i da ni u kakvim okolnostima ne otkriju točan, konkretan razlog njegovog naprasnog odlaska iz hotela Westin, baze Španjolske na Malti. Igrači su prisegnuli da to nikome neće otkriti. 

Savez je odmah organizirao da iz Barcelone na Maltu po Enriquea doleti privatni avion i vrati ga kući u Kataloniju. Izbornik je prema Barceloni poletio u četiri sata ujutro u pratnji Joaquina Valdesa, bliskog prijatelja i psihologa reprezentacije koji mu je želio biti na raspolaganju u teškim trenucima. 

Više od dva mjeseca komunicira samo s predsjednikom Saveza, igrače ne zove i ne gleda ih uživo

Od tada do danas ostali su nepoznati detalji zbog kojih je Enrique naprasno napustio reprezentaciju. Izbornik cijelo to vrijeme komunicira samo s predsjednikom saveza Luisom Rubialesom i nijednom nije nazvao nekog od igrača ili kandidata za reprezentaciju, niti uživo gleda utakmice. 

Trebao je danas objaviti imena igrača za nove kvalifikacijske utakmice, ali neće doći

Njegovo izbivanje iz javnosti nastavlja se i danas. U 12.30 u sjedištu Saveza trebao je objaviti imena igrača s kojima će Španjolska igrati u skorim kvalifikacijskim utakmicama za Euro: kod Farskih Otoka 7. lipnja i tri dana kasnije protiv Švedske na Santiago Bernabeuu. Umjesto njega, popis će pročitati Enriqueov zamjenik Moreno. 

Španjolski mediji javljaju da je zbog trajnog i ozbiljnog Enriqueovoj obiteljskog problema Savez već počeo tražiti njegovog nasljednika. Prvi izbor je Abelardo Fernandez, trener Alavesa i Enriqueov bliski prijatelj, njegov dugogodišnji suigrač iz Barcelone i reprezentacije Španjolske. 

Pročitajte više