DINAMO

Navijači Dinama su prije rata mahali žutim zastavama i tražili promjenu imena

Foto: Guliver

ZAGREBAČKI Dinamo nakon osamostaljenja Hrvatske dvaput je političkom odlukom mijenjao ime, prvo nakratko u HAŠK Građanski, a od 1993. do 2000. egzistirao je kao Croatia. Manje je poznato da je inicijativa za promjenu imena bilo i prije formalnog raspada Jugoslavije.

U časopisu Top iz 1989. godine objavljen je tekst Marka Markovića, koji prenosimo u suradnji s Yugo Papirom, u kojem se objašnjavaju razlozi želje za promjenom, pa i o mogućnosti uzimanja sponzorskog imena. 

BAD BLUE BOYS ili Zločesti plavi dečki, ako vam to ljepše zvuči, u posljednje vrijeme na utakmicama koje igraju njihovi ljubimci mašu i žutim zastavama, nekadašnjeg Građanskog. Logična je to posljedica, doduše neslužbenih, glasina da će Dinamo promijeniti ime. U klubu pak odlučno tvrde da službenih inicijativa nije bilo i da eventualna promjena dolazi u obzir samo ako klub nađe moćnog sponzora.

Može li se dogoditi da zagrebački Dinamo bude prvak Jugoslavije, a da nas ipak ne zastupa u europskim natjecanjima? Mada je, uz trenutnu Dinamovu formu, teško vjerovati u novi naslov, a Zagrepčani na njih nisu ni navikli, odgovor na prvo pitanje je pozitivan.

Plasira li se Dinamo u neki europski kup, što je sigurno, postoji varijanta po kojoj jugoslavenski nogomet na europskoj sceni neće imati predstavnika takvog imena. Odmah da kažemo da nije riječ o kazni nekog od europskih nogometnih foruma, kao u slučaju Hajduka, nego je razlog drukčije naravi.

Kakve veze imaju Dinamo i zagrebački sport?

O čemu se zapravo radi?

Početkom prošlog mjeseca Sportske novosti su objavile da Dinamo mijenja ime. U nedostatku valjanih informacija na kraju naslova stavili su upitnik. Radilo se još uvijek o prijedlogu pojedinih članova, kluba prijatelja ili navijača Dinama.

Stvarnost je ipak nešto drukčija.

Pitanje promjene imena već godinama je aktualno među pristašama Dinama koji smatraju da najpopularniji zagrebački nogometni klub zaslužuje i bolje ime od ovoga koje sa zagrebačkim sportom nema baš nikakve veze. To pitanje je posebno aktualno kad se Dinamo (rijetko) nađe u nekom od europskih kupova, gdje redovito ima po nekoliko istočnoeuropskih kolektiva s istim imenom.

Primjerice: Dinamo iz Moskve, Tbilisija, Kijeva, Minska, Dresdena, Bukurešta, Tirane ili Istočnog Berlina.

Iz spomenutih razloga praški je Dinamo već odavno uzeo staro ime Slavija. Samo je desetak godina nastupao pod imenom Dinamo. Doda li se tom popisu još dvadesetak klubova koji su ime Dinamo dobili po sindikalnoj liniji, sasvim je jasna nemaštovitost onih koji su Dinamo tako prozvali.

Zna se da je, nakon rata, na osnivačkoj skupštini zagrebačkih komunalaca, u nedostatku boljeg rješenja to ime posuđeno iz ruskog nogometa. Kako je bilo te 1945. godine prisjeća se Milan Antolković, jedan od ponajboljih igrača Dinama.

Predlagali su se Građanski, ali i Plavi 1911, Grič, Sljeme...

"Tražilo se neko prikladno ime koje bi odražavalo snagu i duh našeg kolektiva. Dotad su postojala dva jaka tima: Građanski koji je bio ljubimac Zagrepčana, radnički klub koji se tako zvao jer su njegovi igrači radili u plinari, vodovodu, pošti, dakle u gradskim službama, i postojao je HAŠK. Igralište Građanskog bilo je u Koturaškoj cesti, a u Maksimiru, preciznije na Sveticama, igrao je HAŠK. Bilo je kojekakvih prijedloga za novo ime kluba, a ime Dinamo prihvaćeno je kao simbol sloge, jedinstva i snage, a i mnogi igrači radili su na centrali. Najveći broj ih je došao iz bivšeg Građanskog i publika je išla za njima. Tako je Dinamo postao glavni zagrebački sportski kolektiv.

Danas je sigurno da je imenu kumovalo prijateljstvo sa Sovjetskim Savezom, a za formalnog "kuma" uzima se Ivica Medarić koji je predložio ime Dinamo.

Sadašnji prijedlog da se Dinamu promijeni ime nije novi, budući da je u protekle 44 godine bilo pokušaja, poput onog da se Dinamo ponovo nazove Građanski ili Plavi 1911, pa Grič, Croatia, Sljeme ili Maksimir.

No, dosad je sve ostajalo na pokušajima, dok je prava akcija izostala.

Prva neiskorištena prilika bila je ona 1948. kad smo se i kao zemlja razišli sa Sovjetskim Savezom, odnosno njegovom tadašnjom staljinističkom politikom. Mnogo se o tome razmišljalo i prilikom proslave raznih jubileja, no konstatiralo se samo da je ime neprikladno i neoriginalno i na tome je ostalo.

Direktor Marković: Nećemo mijenjati ime zbog politike, samo eventualno zbog sponzora

Na nekoliko posljednjih utakmica navijači Dinama, odnosno njihov najistureniji ešalon Zločesti plavi dečki, u Maksimiru i na gostovanjima, ističu žutu zastavu Građanskog koja je i odraz njihove želje za novim imenom.

Sama ideja je zapravo potekla iz neformalnih razgovora, a u kontekstu općih restauracija i rehabilitacija političke prošlosti, ličnosti ovog ili prošlog stoljeća. Diskusija je počela kao razmišljanje nekih navijača, članova kluba, ali i novinara. Iz Dinama poručuju da nije bilo nikakvih službenih inicijativa za promjenu imena: "Stoga tu inicijativu ne treba dovoditi u vezu s našim klupskim rukovodiocima."

Evo što o tom kaže Rudi Marković, direktor kluba:

"Ni jedan organ u klubu nije raspravljao, mislim na službene razgovore, o toj temi. Mi se nećemo igrati s imenima. Što se tiče starih imena (Građanski, HAŠK), njihovo obnavljanje ne dolazi u obzir. Nikakve dnevnopolitičke konotacije i razloge u tom smislu ne uvažavamo. Bilo bi to diletantski. Ime Dinamo je dovoljno poznato, svakom je ušlo u uho, navikli smo na njega i srasli s njim. Mi jedino razmišljamo, a što je u skladu s klupskom politikom, da se ime kluba može promijeniti iz ekonomskih razloga. Ako bi se našao neki dovoljno poznat i ekonomski moćan sponzor koji bi financirao klub, onda bi se mogli dogovoriti i za promjenu imena.

U prvom redu razmišljamo o privredi u zagrebačkim i okvirima naše republike, a ne bi bježali ni kad bi nam neka europska firma ponudila novac, a mi njima ime. Potrebno je, naravno, da bude kratak, zvučan i lako pamtljiv naziv."

Rudi Marković demantira i glasine po kojima su se u Dinamu već bili dogovorili koje će, staro ime, ponovo uzeti, ali su taj potez spriječili "plavi telefoni".

Preimenovanje Lokomotive u Cibonu prošlo je bezbolno

Bilo kako bilo, za sada je sasvim jasno da će Dinamo, nauštrb Bad blue boysa i nacionalnih romantičara koji bi u općem valu rehabilitacija rado u Maksimir došli navijati za Građanski ili Hrvatski akademski športski klub, Croatiju ili Grič, ili pak neko drugo ime s pridjevom hrvatski, i dalje nastupati pod imenom koje nosi 45 godina.

O novom imenu kluba raspravljat će se samo i jedino kroz ekonomsku prizmu, s tim da, kako kaže Marković, neće mijenjati ime svake godine.

Uostalom, sprega sporta i zagrebačke privrede vrlo je vidljiva u drugim sportovima (hokej na ledu, rukomet, odbojka, stolni tenis, pa i košarka), a da bi se navijači brzo navikli na novo ime dovoljno govori primjer preimenovanja Lokomotive u Cibonu.

Uostalom, Zdenko Gredečki, alfa i omega hokejaša Medveščak-Gortana, već je najavio prelazak u Dinamo.

Pročitajte više