NBA DOIGRAVANJE

Nevjerojatni Kawhi Leonard odveo Raptorse u prvo NBA finale

Foto: EPA

TORONTO RAPTORS prvi put su u NBA finalu! Nikad se prije završnica NBA lige nije igrala izvan SAD-a, ali ovaj put će finalna serija krenuti u Kanadi nakon što su Raptorsi u šestoj utakmici finala Istoka nadoknadili 15 poena zaostatka i pobijedili Milwaukee Buckse 100:94 za konačnih 4:2.

Bucksi su utakmicu otvorili onako kako su i trebali, kao momčad koja se očajnički bori za život i za produljenje serije, te su već nakon prve četvrtine stvorili veliku prednost od 13 poena. Dugo su je održavali, podignuli je i na +15, ali onda je kontrolu nad utakmicom preuzeo Kawhi Leonard.

U posljednje dvije minute treće četvrtine zabio je osam poena i serijom 10:0 vratio Raptorse u igru, a ludilo se nastavilo i u četvrtoj. Kanađani su u nešto više od sedam minuta napravili nevjerojatnih 26:3, potpuno preokrenuli i poveli osam razlike.

Nakon time-outa gostiju, Raptorse je stao šut i Milwaukee se primaknuo na samo poen zaostatka, ali trice Marca Gasola i Leonarda vratile su Toronto na dva posjeda prednosti.

U posljednjih 30 sekundi Raptorsi su ušli s +3 i posjedom, Bucksi su se odlučili braniti bez prekršaja, a sve je bilo riješeno kad je Pascal Siakam uhvatio loptu nakon vlastitog promašaja i izborio novi napad.

Velikim preokretom u šestoj utakmici Raptorsi su dovršili veliki preokret u seriji u kojoj je Milwaukee dobio prve dvije utakmice. Ključnom se pokazala treća, koju je Toronto dobio tek nakon dva produžetka, iako su Bucksi odigrali grozno. 

Leonard je ponovno bio zvijer kakvu gledamo u cijelom doigravanju. Nakon što je u prvom poluvremenu ubacio samo osam poena, završio je na 27, ali uhvatio je čak 17 skokova i imao sedam asistencija, uz standardno držanje Giannisa Antetokounmpa pod kontrolom tijekom cijele utakmice.

Greek Freak ostao je na 21 poenu i 10 skokova. Brook Lopez bio mu je najpouzdanija pratnja s 18 poena i devet skokova.

Siakam je zabio 18 za Toronto, a Kyle Lowry, igrač s najduljim stažom u ovoj momčadi Raptorsa, ubacio je 17 i na kraju utakmice jedva suzdržavao suze radosnice jer su nakon tolikih godina razočaranja u play-offu konačno prvaci Istoka.

No sezona nije gotova. Još ih čekaju Golden State Warriors. Za razliku od Kanađana, koji će debitirati u velikom finalu, oni su tamo petu godinu zaredom i ganjaju četvrtu titulu u tom razdoblju. Prva utakmica igra se u četvrtak, a prednost domaćeg terena imat će Raptorsi, koji su regularni dio sezone završili s jednom pobjedom više.

Pročitajte više