Nevjerojatno: U Gradu Splitu ne znaju ni koliko dionica Hajduka prodaju?!

U SPLITU ludnica s Hajdukovim dionicama! Prvo je najavljena prodaja za 80 milijuna kuna, no onda se u materijalima poslanima gradskim vijećnicima za sjednicu u petak navela posve druga brojka - 45 milijuna kuna! Nevjerojatno je kako to ide u Gradu Splitu s tim brojkama. I u jednom i u drugom slučaju radi se o 30 posto dionica, samo što se 80 "milja" računa od ukupnog broja dionica, a 45 od gradskog paketa, koji ukupno iznosi 56,1 posto.

Referent se zabunio?!

Vijećnici upoznati s brojkom od 45 milijuna kuna nisu mogli sebi doći od šoka. Uglavnom, svima se učinilo da se Splićani odriču Hajduka za vrlo jeftine novce. I to u situaciji kad je gradska blagajna u deficitu za nekih 255 milijuna kuna!

Kerumov zamjenik Jure Šundov odmah je demantirao materijal već poslan medijima i vijećnicima. "To je stari materijal, ispravak je naknadno poslan. Uočena je greška, pogriješio je referent koji je pripremao materijal za sjednicu Gradskog vijeća. Dakle, radi se o 30 posto od ukupnog broja dionica, odnosno 80 milijuna kuna", pojasnio je Šundov. 

Tvrdi da gradska uprava želi tako prepustiti Hajduk tržištu i novim vlasnicima, koji će onda imati upravljačke ovlasti, formiranje Nadzornog odbora, Skupštine i ostalog, čime se dosad bavio gradonačelnik Kerum. Grad će, pak, zadržati kontrolni paket, 25 plus jednu dionicu. Bez suglasnosti Grada, odnosno, Vijeća, i većinski vlasnik ipak neće moći donositi baš sve odluke, uvjerava Šundov. Hoće li biti tako?

"Grad Split Kerum je pretvorio u cirkus Moira Orfei"

Šef HSP-a Hrvoje Tomasović prilično se iznenadio vijestima iz Banovine. "Za nas je relevantan materijal koji smo dobili i koji navodi da se prodaje 30 posto dionica u vlasništvu Grada Splita. Time bi se vrlo jeftino darovao Hajduk, a Splićani bi ga zauvijek izgubili. Stav HSP-a je da se za ovako ozbiljnu stvar svakako treba raspisati referendum. Hajduk je svetinja Splita i o ovako ozbiljnoj stvari trebaju odlučiti njegovi građani", tvrdi Tomasović.

HSP će zatražiti da se pitanje prodaje Hajdukovih dionica skine sa dnevnog reda. Nevjerojatno mu zvuči da se u izračunu broja prodatih dionica zabunio referent. "To samo pokazuje kako se radi u Gradu Splitu i to je još jedan razlog za Kerumovu ostavku. Mene oni sve više podsjećaju na cirkusku trupu. Pretvorili su gradsku upravu u Moiru Orfei. Nije moguće da se dogodi takav tip feler", drži Tomasović.

Njemu se čini da se prije svega Kerum u posljednji tren obuzdao i ipak povukao planirani potez, kojim bi Splićani za uistinu mali novac ostali bez Hajduka. Naime, u ovo doba besparice i nije baš nerelevantno hoće li novi gazda s Poljuda u bijeli salon ušetati sa 40 ili 80 milijuna tanjim računom.

Jako, Primorac i Izraelci...

Skepsa nije bez podloge, jer i Kerum je u vlasničkoj strukturi Hajduka, zajedno s partnerima iz NTL-a i nekima sa strane, poput Jake Andabaka koji je već iskazao interes za upravljačkim paketom te obavio preliminarne razgovore. Sasvim slučajno, baš nekako u to vrijeme u Banovinu je navratio i bivši ministar znanosti Dragan Primorac. U pratnji su mu bili izraelski poslovni ljudi. Jesu se spominjale investicije, ali se ništa konkretno nije reklo.  

Pročitajte više