NBA

Nikola Jokić zabio za pobjedu i povijesni preokret Nuggetsa

Foto: Getty Images

DENVER NUGGETSI postali su tek 12. momčad u povijesti NBA lige koja je preokrenula zaostatak od 3:1 u seriji. U majstorici prvoga kruga pobijedili su Utah Jazz 80:78 košem Nikole Jokića 28 sekundi prije kraja.

Nakon šest utakmica dinamične napadačke košarke, u kojima su samo Jamal Murray i Donovan Mitchell po dvaput dosezali 50 poena, odlučujuća je zbog važnosti više podsjećala na bitke iz 90-ih. Oba su protivnika šutirala slabije od 40% iz igre te debelo ispod 30% za tricu.

U takvoj utakmici, sasvim razumljivo, najbolje se snašao Nikola Jokić koji je postigao 30 poena i 14 skokova, uključujući koš za pobjedu.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

Nakon Utina time-outa, Mitchell se sjurio na koš, ali Gary Harris mu je izbio loptu. Umjesto da smire igru i pričekaju namjerni prekršaj, Nuggetsi su pokušali brzom kontrom otići na nedostižnu prednost, ali Torrey Craig je promašio polaganje i Džezerima je ostalo još nekoliko sekundi nade. No Mike Conley nije vidio usamljenog Mitchella u kutu nego je sam iz trka šutnuo tricu za pobjedu sa sirenom, ali lopta je iscurila iz obruča.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

Uz Jokića, najzaslužniji za pobjedu Nuggetsa bio je Murry sa 17 poena, a najbolji kod Ute bili su Mitchell s 22 koša i Rudy Gobert s 19 koševa i 18 skokova.

Nakon Conleyjeva promašaja, Mitchell je u očaju pao na leđa, a prvi mu je prišao Murray, s kojim je u ovoj seriji imao veličanstvene šuterske obračune. Murray je seriju završio s prosjekom od 31,6 koševa, a Mitchell je zabijao čak 36,3. Zapravo, Mitchell je prvi igrač u povijesti koji je u jednoj seriji doigravanja imao prosjek veći od 35 poena uz šut iz igre i za tricu bolji od 50% te preko 90% pogođenih slobodnih bacanja, a taj podatak još više dobiva na težini kad se zna da je serija otišla do maksimalnog broja utakmica.

Nuggetsi će u polufinalu Zapada igrati s LA Clippersima, a serija počinje već u četvrtak. U Uti mogu žaliti zbog propuštenog vodstva 3:1 i pitati se koliko su daleko mogli otići da su na raspolaganju imali operiranog Bojana Bogdanovića.

Pročitajte više