HNL

Novi trener Rijeke: Zanimaju me samo nogomet i spavanje

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

"SAMO nogomet i spavanje", rekao je novi trener Rijeke na konferenciji za medije uoči nedjeljne utakmice 11. kola HT prve lige između Rijeke i Lokomotive.

Mladi slovenski stručnjak došao je kao zamjena za Igora Bišćana koji je dao ostavku i preuzeo klupu mlade Hrvatske. Kaže da je na Rujevici od jutra do mraka.

"Ujutro dolazimo na Rujevicu i ostajemo ovdje do večere"

"Došao sam bez obitelji. Nismo, stručni stožer i ja, stigli ni grad upoznati. Pokušavamo stalno biti ovdje kako bismo sakupili što više informacija, bili na usluzi dečkima, da je svaka utakmica što bolje pripremljena sa svih strana. Bit će kroz neko vrijeme i prilika za ostale stvari", rekao je Rožman pa dodao:

"Mi dolazimo ujutro na Rujevicu i ostajemo ovdje do večere. Cijeli dan smo ovdje. Nema druge. Nismo ovdje došli na odmor nego smo došli raditi. Mislim da je bitno da se tako ponašamo."

Rožman još nema zamjerki na novu sredinu

Možda to tako nekad nije bilo, ali u modernije nogometno vrijeme ovo je trenerska svakodnevica. Rade to svi mladi treneri koji su željni dokazivanja i što brže implementacije svojih ideja u momčad. Radio je to i Igor Bišćan, koji je za vrijeme provedeno na klupi Rijeke živio sam u hotelu i, kako se kaže, 24 sata dnevno živio i radio za nogomet.

Slovenac, kojeg već nazivaju "novim Julianom Nagelsmannom" i "laptop-trenerom", tjedan dana više je na Rujevici, ali kaže da još nije doživio nešto negativno ili nešto što bi trebalo promijeniti.

"Ne. Mislim da sam još uvijek na prvom dojmu, drugog nisam stekao. Igrači su prihvatili naše ideje, što želimo da rade na terenu. To je ogroman napredak. Sve ostalo je pozitivno što se mene tiče", rekao je 36-godišnjak koji je dosad vodio Celje i Domžale.

U nedjelju na Rujevicu dolazi neugodna Lokomotiva, koja Rijeku nije pobijedila godinu dana.

"Iza nas je dobar tjedan. Bilo je dobrih elemenata u igri bez obzira na to tko nam je bio protivnik u kupu. Svi su zdravi i motivirani, vidim u igračima da idemo istim putem. Najveći fokus nam je na Lokomotivi. Zabijaju puno golova općenito, ali kad se bolje pogleda, oko 40% dolazi iz prekida i na to moramo pripaziti. Vidim u njima jako dobru i organiziranu ekipu, u fazi obrane, pogotovo u srednjoj i niskoj zoni. Imaju jaku tranziciju, visinu i vrlo brza krila prema naprijed. Meni je najbitnije da na terenu radimo dobre stvari, onako kako se dogovorimo, budemo dinamični i borbeni. Navijači moraju imati što vidjeti na utakmici."

Igrački kadar nije u potpunosti popunjen. Ima ozlijeđenih, ali i kartoniranih.

"Velkovski, Šimić i Raspopović i dalje su out. Murić ima kartone pa neće igrati, dok se Tomečak vratio treninzima, ali vidjet ćemo hoće li biti spreman za Lokomotivu.

"Istovremeno to može biti slatka briga, ali i problem"

Problem lijevog beka u Rijeci prati već trećeg trenera u nizu.

"Bitno mi je da svi igrači daju sve od sebe na svakom treningu, a onda ću ja odlučiti tko će igrati. Mislim da je ta filozofija prava. Vidjet ćemo tko će biti najbolje spreman na tu utakmicu. Bitno mi je i što je roster ekipe takav da svatko može zamijeniti bilo koga."

Roster je širok, pogotovo u veznom redu, što otvara mogućnost da se stvori nekoliko nezadovoljnih igrača koji ne dobivaju željenu minutažu. Ima li takvih?

"To je istovremeno slatka briga, ali i problem. Iskreni smo prema svakom igraču, priča je otvorena i svakom želim pomoći. Ja sam taj koji odgovara za rezultate i kojeg se pita kojih 11 će početi utakmicu. Došli smo tu raditi sa svima, a ne samo s onima koji će započinjati utakmice. Vrlo brzo se sve mijenja. To je moj život i pokušat ću tu filozofiju prenijeti na dečke. Želim da svaki dan kad legnu u krevet znaju da su dali sve od sebe. To je bitno."

Stvara se jaka konkurencija i u napadu. Čolak i Puljić borit će se za poziciju.

"Stvarno sam zadovoljan obojicom i mladim Matkom Babićem. Sviđa mi se kako prihvaćaju promjene. Oduševljen sam kako rade i kakvu želju imaju. To su slatke brige za svakog trenera. Posebno mi se sviđa kakvu međusobnu komunikaciju imaju da isprave jedan drugog. Bitno je da se oni samo dižu."

"Želja mi je i cilj da navijači gledaju oko 70 minuta dinamičnog nogometa visokog intenziteta"

U pobjedi protiv Varaždina 3:0 opet se činilo da je momčad fizički pala u posljednjih 15-ak minuta.

"Najbitnije mi je što će biti dalje. Želimo samo napredovati. Ako sad možemo trčati u visokom intenzitetu oko 50 minuta, želim da trčimo 55. To je ono što želim vidjeti i mislim da Europa traži da se igrači razvijaju u tom smjeru. To je proces rada koji će tek doći. Ono što ja želim da navijači uživaju u 70-75 minuta dinamičnog i nogometa visokog intenziteta. Ovisi o igračima kako oni prihvate nove ideje, kako njihova tijela to budu izdržala, o tome kad ćemo vidjeti prave rezultate. Ovo je najosjetljivije vrijeme, mijenja se trenažni proces, period koji je vrlo bitan zbog ozljeda i moram reći da smo ga vrlo dobro odradili", rekao je Rožman pa istaknuo da će momčad u tijeku reprezentativne stanke odraditi i mini pripreme na lokaciji koja je zasad nepoznata:

"Da, dogovori su u tijeku, sve ćete ubrzo znati. Nećemo otići daleko."

Armada će ponovno navijati na Rujevici, a Rožman će debitirati na domaćem terenu.

"Ja sam fokusiran na teren. Sve to što se događa je dobrodošlo za dečke jer na kraju ja sam samo pokraj terena. Nemam dojam o tome ponese li te to ili ne. Igrači potpuno zaslužuju dodatan vjetar u leđa, a povratak navijača im to sigurno može osigurati."

Pročitajte više