Novinar Guardiana za Index otkriva zašto Englezi obožavaju Nikolu Vlašića: Dovoljan je bio jedan potez...

Foto: Getty images / Guliver image / Index 

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu, koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju bitne sportske događaje. Ovaj put kolega Andy Hunter iz Guardiana, kroničar Evertona, komentira smjenu Ronalda Koemana, očajan start Toffeesa u sezonu te nevjerojatno brzu prilagodbu Nikole Vlašića u Premiershipu. Vlašić je nagrađen i pozivom u hrvatsku reprezentaciju za ključne utakmice u borbi za SP protiv Grčke. 

Teško mi je objasniti što se ove sezone dogodilo s Evertonom, ali očigledno je kako je odlazak Lukakua bio preveliki udarac. Koeman je izgledao kao da nema nikakve ideje kako složiti igru bez njega i što god probao, nije mu uspijevalo. Kupio je previše novih igrača koji nisu nimalo uigrani. Kao što znate, Koeman je u ponedjeljak nakon 16 mjeseci dobio otkaz i teško da je bilo kome žao zbog njega. Negdje se putem strašno zagubio i bilo je vrijeme da ode.

Nisam čuo za 'Hajdučko prokletstvo' i volio bih da za njega nikad nisam ni saznao

Prvi put sam čuo za "Hajdučko prokletstvo" koje kaže da klubovi koji su izbacili Hajduk iz Europe u sljedećih nekoliko godina ispadaju iz lige. Malmo, Fiorentina, Dunaffer, Mallorca, Fulham, Sampdoria, Dinamo Bukurešt, AEK... Niz je dug. Volio bih da za to prokletstvo nisam ni saznao. Everton je trenutno veliki kandidat da završi kao svi ti klubovi. Ipak, nada se da neće. 

Impresioniran sam koliko se Nikola Vlašić brzo priviknuo na Premierligu i to je jedna od rijetkih svijetlih točaka Evertona ove sezone, koja je do sada bila upravo katastrofalna. Riječ je o najgorem startu kluba u posljednjih 11 godina. Everton je na igračka pojačanja proteklog ljeta potrošio golem novac, a jedino su Vlašić, Rooney i Pickford opravdali svoj dolazak.


Mladim igračima treba puno vremena za prilagodbu na Premierligu, ali začudo ne i Vlašiću

Zašto me Vlašićev sjajni start toliko začuđuje? Mladim igračima treba dosta vremena za prilagodbu, pogotovo kada iz jedne slabije lige, poput one hrvatske, dođu u Premierligu. No za Nikolu to očigledno ne vrijedi. Vjerujem da je to posljedica njegove nevjerojatne inteligencije, ali i fantastične radne etike. Ono što je meni osobno još nevjerojatnije - Vlašić se tako dobro prilagodio, a Everton je pritom igrao očajno.

Sigurdsson i Klassen, koji su dovedeni za ogroman novac, nikako se ne mogu priviknuti i igraju neprepoznatljivo. Istovremeno Vlašić, koji bi se kao mlad i neizgrađen nogometaš u takvoj luzerskoj atmosferi lako mogao izgubiti, pa i nestati, radi jače i bolje no svi ostali igrači i svim silama želi promijeniti situaciju u klubu.

Vlašićeva nogometna inteligencija odskače i u premierligaškim okvirima

Jedna od posljednjih stvari koju je Ronald Koeman rekao prije odlaska iz Evertona jest: "Vidite da sam bio u pravu kad sam rekao da Vlašića moramo dovesti pod svaku cijenu." Nizozemac ga je obožavao i stalno je gledao kako da maksimalno iskoristiti sve njegove mogućnosti. Isprobavao ga je na svim pozicijama u veznom redu, od lijevog i desnog krila, centralnog veznog, što je igrao u posljednjem susretu protiv Arsenala, do klasične desetke.

Vlašić se baš na svim pozicijama dobro snašao. Što god je Koeman od njega tražio, ovaj je uspijevao odraditi, a često je bio i jedan od najboljih na terenu. Vlašić je zaista veliki talent, a njegova nogometna inteligencija odskače i u premierligaškim okvirima. Još je prerano reći da će biti zvijezda Premierlige, ali njegov start obećava da će se to dogoditi. Navijači ga obožavaju. Vjerujem da će, jednom kad Everton počne redati pobjede, biti još bolji.

Navijači ga vole jer lomi protivnika jedan na jedan 

Vlašić jako dobro loptu drži u nogama i gotovo mu je nemoguće oduzeti. Djeluje potpuno posvećen nogometu i Evertonovom dresu, a ono zbog čega su ga navijači iskreno zavoljeli jest njegova potreba da krene jedan na jedan na protivničkog igrača i slomi ga. To je navijače oborilo s nogu, taj potez bio je dovoljan... Vrlo je atraktivan igrač. Malo je problematična njegova neopreznost u pas igri, ali još je jako mlad i sigurno će poraditi na tome.

Gdje vidim Vlašića u momčadi Evertona? Kao što sam rekao, Koeman ga je počeo koristi na krilu pa onda i na desetki, ali Everton ima dosta desetki. Rooneya, Sigurdssona, Klaasena i Barkleya, tako da se na tom mjestu vjerojatno neće naigrati. Osobno ga vidim na desnom krilu gdje bi do kraja sezone mogao biti jedan od najstandardnijih igrača.

U ovom trenutku zamjenski je trener David Unsworth, nekadašnja legenda kluba, koji je bio trener u Akademiji. Njegov dolazak na klupu Evertona nije loša stvar za Vlašića jer on voli forsirati mlade i talentirane igrače.

Pročitajte više