"Od ružnog pačeta do bijelog labuda": Hajduk će vratiti ugled s radom i poštenjem

SVEČARSKIM okupljanjem Hajdukovih dioničara, koje predvode Jako Andabak i Ivan Rimac, jutros je na Poljudu okončana povijesna pretvorba Hajduka u sportsko dioničko društvo.

Milijunaškom druženju prisustvovao je i Dragan Primorac, ministar prosvjete i sporta, koji je još jednom istaknuo da će Hajduk, klub koji je 12 godina poslovao bez računa i plesao na rubu stečaja, od danas biti na primjer drugima, kao zdravo sportsko društvo dioničara.

Procvat Bijelih potpomogli su u najvećoj mjeri Andabak sa 14 milijuna kuna upisanih dionica (vlasnik 17,27 posto temeljnog kapitala), te Rimac sa nešto više od deset milijuna kuna upisanih dionica, odnosno 12,38 posto kapitala. Većinski dioničar kluba jest Grad Split, a Hajdukovi dioničari stižu s nekoliko kontinenata, od Bahreina do Crne Gore.

Nakon što je Mate Peroš, Hajdukov predsjednik, svečanim tonom ustanovio da se Hajduk od ružnog pačeta pretvorio u bijelog labuda, riječ je dobio Mirko Klarić, potpredsjednik Hajdukove skupštine;

"Riješili smo odnose u sportu kako to traži demokratsko društvo. Za to su u prvom redu zaslužni članovi Hajdukove Skupštine, redom anonimni ljudi, koji su na sebe preuzeli osudu javnosti i sudbinu Hajduka. Pokazalo se da su povukli pravi potez. Ova se Vlada na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, čovjekom koji razumije u sport, nije bojala pretvorbe od koje su mnogi zazirali."

Andabak: Prerano je za imperative

U ime dioničara splitskog kluba okupljenima se u Bijelom salonu obratio Jako Andabak, drugi najveći predvodnik poduzetničke sile koja se sjatila na Poljud.

"Uložili smo puno vjere u ovaj projekt i siguran sam da ćemo uspjeti. Hajduk će biti zvijezda vodilja za druge klubove.", rekao je Andabak koji očekuje prodiranje Hajdukovih dionica na burzu, ali ne razmišlja o prodaji svog udjela, već samo o njegovom jačanju.

"Razmišljamo dugoročno i upravo zbog toga pred ovaj igrački kadar i njegovo vodstvo ne bih stavljao imperativ prvog mjesta u prvenstvu.", dodao je Andabak, nekadašnji vlasnik Sunce Osiguranja, a danas jedan od najvećih privatnih hotelijera u Hrvatskoj.

Kerum: Ne zanima me uloga predsjednika

Splitski tajkun Željko Kerum, najuspješniji splitski poduzetnik, u Hajdukove dionice uložio je pet milijuna kuna, ali se u politiku kluba neće miješati.

"Hajduk vidim na prvom mjestu prvenstvene ljestvice i na europskim terenima. Jedan sam od dioničara, ali neću previše sudjelovati u vođenju kluba. Ne želim se miješati u nešto što ne razumijem, razgovore o kupnji igrača prepustiti ću struci.", rekao je Kerum koji nije mogao navesti najdražeg igrača Hajduka, jer "ove nove igrače jednostavno ne poznaje".

"Nisam poznavatelj nogometa, niti mogu procijeniti koliko košta jedan Nikola Kalinić. Ovdje sam da bi pomogao našem Hajduku, jer je to naš klub. Zanima me uloga gradonačelnika Splita, a ne predsjednika Hajduka.", dodao je.

Miličiću "po guštu" Vručina i Vejić

Puno je određeniji u razgovoru o Hajdukovoj budućnosti bio je Luka Miličić, predsjednik Uprave Dalekovoda koji je od ljetos i član Upravnog odbora Hajduka, te je odlično upoznat sa stanjem i potrebama splitskog kluba.

"Vidim nas u Europi, i to daleko, no ništa ne ide preko noći. Krećemo ispočetka, poradit ćemo na omladinskom pogonu, i vratiti Hajduku imidž radom i poštenjem. Ulagat ćemo u naše igrače i kupovati samo pravu robu.", sipao je Miličić fraze koje su na Poljudu već davno potrošene.

Ali, "splitski je div" na novom početku, valjda su potrošeni i svi loši potezi, muljaže i sumnjiva okolina. Vrijeme je da Bijeli okrenu zdravom životu. Kako bi to trebalo izgledati u praksi?

"Struka će predlagati igrače, a dioničari će odlučivati hoće li dati novac. Po mom mišljenju, trebali bi dovesti Vručinu i Vejića, s njima treba što prije razgovarati.", najavio je Miličić.

D.R.
Foto: V.G.

Pročitajte više