Odigrani su svi susreti grupne faze Europa lige. Evo tko je prošao dalje, a tko ispao

Foto: EPA

ZAVRŠENO je natjecanje po skupinama Europa lige. Osvajanjem prvih mjesta u svojim grupama osminu finala osigurali su Arsenal, Fenerbahče, Betis, USG, Real Sociedad, Feyenoord, Freiburg i Ferencvaroš, dok će PSV, Rennes, Roma, Union Berlin, Manchester United, Midtjylland, Nantes i Monaco igrati u međurundi.

U međurundi Europa lige drugoplasirani iz skupina igrat će protiv trećih iz skupina Lige praka, a to su Ajax, Barcelona, Juventus, Leverkusen, Salzburg, Sevilla, Šahtar i Sporting. 

U raspletu posljednjeg kola, Arsenal i Fenerbahče postali su posljednja dva izravna sudionika osmine finala. Arsenal je osvojio prvo mjesto u skupini A, a Fenerbahce u skupini B te su se tako pridružili Betisu, Unionu Saint-Gilloiseu, Real Sociedadu, Feyenoordu, Freiburgu i Ferencvarošu koji su to izborili ranije.

Arsenal uvjerljiv

Arsenal je potvrdio prvo mjesto 1:0 domaćom pobjedom protiv Züricha koju je osigurao Tierney (17). Nikola Katić odigrao je čitav susret za Zürich, dok je Ivan Santini za švicarskog prvaka u igru ušao u 89. minuti.

Arsenal je tako osvojio prvo mjesto sa 15 bodova, dva više od drugog PSV-a iz Eindhovena koji je kao gost svladao Bodo/Glimt sa 2-1 (1-0), ali će ipak morati igrati međurundu ovog natjecanja. Bodo/Glimt je s četiri boda završio na trećem mjestu i igrat će u Konferencijskoj ligi, dok je Zürich s tri boda ispao.

U skupini B Fenerbahče je kao gost u Krakowu svladao Dinamo Kijev 2:0 golovima Gulera (23) i Williana Araoa (45+2), a kako je istovremeno Rennes igrao 1:1 na svom terenu s AEK-om iz Larnace, to mu je bilo dovoljno za prvo mjesto sa 14 bodova, dok je Rennes završio kao drugi sa 12. AEK je s pet bodova treći, dok je Dinamo s jednim bodom ostao posljednji.

Rennes je u vodstvo doveo Abline (17), a poravnao je Lopes (76). Hrvatski reprezentativni veznjak Lovro Majer igrao je za Rennes do 63. minute.

Osim PSV-a i Rennesa, u međurundi Europske lige igrat će još Roma, Union Berlin, Manchester United, Midtjylland, Nantes i Monaco.

U ranijim utakmicama nogometaši Feyenoorda i Real Sociedada osigurali su prva mjesta u skupinama F i E. 

Unitedu pobjeda, ali drugo mjesto

Feyenoord je do prvog mjesta u skupini stigao minimalnom 1:0 domaćom pobjedom protiv Lazija na svom De Kuipu, dok je Real Sociedad završio ispred Manchester Uniteda usprkos 0:1 porazu na svojoj Anoeti od "crvenih vragova" u posljednjem kolu.

Oba sastava okončala su natjecanje sa po osam bodova, a isti bodovni učinak imali su i Midtjylland te Sturm nakon što je danski sastav slavio na svom terenu 2:0 golovima Dreyera (15., 72.). Tako je o konačnom redoslijedu odlučivala razlika pogodaka, a tu je najbolji bio Feyenoord koji će tako izravno u osminu finala Europske lige. Midtjylland će kao drugi u međurundu tog natjecanja, Lazio kao treći će na proljeće igrati u Konferencijskoj ligi, dok je Sturm otpao.

U San Sebastianu je Manchester United pobijedio golom mladog Garnacha (17.). No, kako je u prvoj utakmici na Old Traffordu bilo 1:0 za Real Sociedad, a oba su sastava osvojila po 15 bodova, o prvom mjestu je odlučivala ukupna razlika pogodaka u kojoj je za jedan gol bolji bio španjolski sastav koji će tako izravno u osminu finala dok će Manchester United u međurundu.  

Šime Vrsaljko odigrao je drugo poluvrijeme za Olympiakos u 0:2 domaćem porazu od Nantesa u skupini G. Tom pobjedom Nantes je stiao do drugog mjesta i nastavka natjecanja u međurundi Europske lige, dok će Qarabag u Konferencijsku ligu. Olympiakos je još ranije izgubio sve izglede za prolazak dalje.

U skupini H drugo mjesto osvojio je Monaco 4:1 pobjedom protiv Crvene zvezde, treće mjesto osvojio je Trabzonspor 1:0  pobjedom protiv Ferencvarosa pa će igrati u Konferencijskoj ligi, dok je Crvena zvezda ispala.

Još ranije su prva mjesta u skupinama G i H osigurali Freiburg i Ferencvaroš, kao i Betis i Union Saint-Gilloise u skupinama C i D.

Pročitajte više