OI gluhih: Hrvatska - Njemačka 32:27

U UTAKMICI 4. kola Olimpijskog turnira gluhih u Melbourneu rukometaši Hrvatske su svladali Njemačku sa 32:27 (18:14). Pred 250 gledatelja u dvorani MSAC sudili su Gavrilović (Australija) i Pantić (Australija).

HRVATSKA: Šagovac, Havić, Bašić 14 (6), Feljan, Švec, M. Lušić 1, Lončarić, Jukić 5, Mažuran 1, Naumovski 2, Barešić 2, Pajić 4 (3), O.Lušić 2, Gramnjak 1.

NJEMAČKA: Schimanski, Blatz, Lauckner 4, Kinnback 6 (1), Herzer 2 (1), Barlach 1, Sattler 1, Dolp 4, Zoeller 2, C.Moeller 4, E. Moeller 3, Carstens.

SEDMERCI: Hrvatska 10 (9), Njemačka 6 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Njemačka 12.

"Tihi vatreni" pobijedili su dosad najjačeg protivnika na olimpijskom turniru sa 32:27 i tako praktički osigurali prvo mjesto u skupini i lakšeg protivnika u polufinalu bez obzira na ishod sutrašnje utakmice sa Dancima.

Izabranici Voje Bjegovića bili su izuzetno motivirani pred dvoboj sa Nijemcima, s kojima nisu igrali više od četiri godine, ali o njima znaju sve.

Izbornik Bjegović je tražio maksimalni angažaman u obrani i to je dobio od sviju, počevši od sjajnog vratara Deana Šagovca, koji je obranio 17 lopti, dok je napadu briljirao Splićanin Mario Bašić sa ukupno 14 pogodaka, od čega čak deset u prvom poluvremenu.

U hrvatskoj momčadi nije bilo slabih, debitant Pero Jukić je sa pet zgoditaka u prvom poluvremenu slamao njemačku obranu, ulazak 15-godišnjeg Olivera Lušića sredinom prvog poluvremena podigao je našu momčad, kao i igra u obrani Damira Lončarića, koji je igrao ozlijeđen, sa napuknutim mišićem.

Prvu znatniju prednost Hrvatska je stvorila u 10. minuti (7:4), Nijemci su uspjeli poravnati pet minuta kasnije (8:8), no protiv raspoloženog Bašića i Jukića nisu imali obrane. Ključni trenutak takmice zbio se u 20. minuti, kada smo sa dva igrača manje kod vodstva 13:12 primili samo jedan pogodak, uz jedan postignuti.

Skoro pet minuta je stajalo 15:13 za naše, uz sjajne obrane Šagovca, da bi u zadnjih pet minuta Hrvatska zaigrala najbolje, te pogocima Bašića, O. Lušića i Naumoskog došli do 18:14.

U 22. minuti se ozlijedio najbolji njemački igrač Claus Moeller, kojem je pomoć prvi pružio naš fizioterapeut Marinko Smolčić, koji je morao intervenirati i na početku drugog dijela kada je njemački branič prstom u oko pogodio našega najboljeg igrača Bašića. U 40. minuti bilo je 21:15, a iako utakmica nije bila odlučena, Bjegović je zadnje minute hrabro odigrao sa pričuvama.

Utakmica sa Nijemcima pokazala je svu snagu hrvatskih rukometaša, obrana je bila pokretljiva, od deset sedmeraca promašen je samo jedan, dok je na drugoj strani Šagovac skinuo četiri od šest njemačkih. Ono što je bilo jako loše su protunapadi. Hrvatski rukometaši upropastili su čak osam kontri.

"Upozoravao sam prije utakmice da su naši vratari protiv Tajvana skupili dvadesetak obranjenih šuteva, što znači da nešto u obrani ne funkcionira.

Protiv Nijemaca je sve bilo na mjestu, svi su dali svoj doprinos, pa smo mogli i zadnje minute mirno odigrati sa pričuvama unatoč samo pet-šest pogodaka prednosti. Za ovo prvenstvo smo se pripremali punih godinu dana, odigrali četrdeset utakmica i zato smo tako jaki", kazao je izbornik Bjegović.

Sutra naši rukometaši igraju sa Dancima posljednju utakmicu u skupini, a kako su Danci danas izgubili od Amerikanaca 27:24, gotovo je izvjesno da ćemo i u polufinalu za 24 sata igrati opet sa Dancima za finale.


POREDAK:

1. HRVATSKA 6
2. NJEMAČKA 6 (+1 utakmica),
3. SAD 2
4. Danska 2
5. Tajvan 0

U zadnjem kolu igraju Hrvatska - Danska, SAD - Tajvan.

Pročitajte više