OLIMPIJSKE IGRE 2020.

Olimpijski maraton i utrke u brzom hodanju se neće održati u Tokiju

Foto: EPA

OLIMPIJSKI maraton i utrke u brzom hodanju na OI-ju u Tokiju 2020. bit će premješteni na sjeverni otok Hokkaido zbog bojazni od visokih temperatura, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u srijedu.

"Zdravlje sportaša i njihova dobrobit su nam najveća briga", izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"Olimpijske igre su platforma na kojoj sportaši mogu pružiti izvedbu 'jednom u životu' i ove mjere će omogućiti da imaju uvjete da pruže sve od sebe", dodao je.

Organizatori pokušavaju naći način kako zaštititi sportaše i gledatelje od visokih temperatura koje bi mogle vladati Tokijom sljedeće ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Tokio je u rujnu održao testni maraton podigavši uz trasu po kojoj su prolazili maratonci šatore s aparatima s maglicom. Organizatori također namjeravaju organizirati održavanje dugoprugaških utrka u vrijeme kada nisu velike vrućine, no postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno.

Izrazito visoka vlaga i visoke temperature pokazale su se kao jako loša kombinacija za maratonce na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Dohi, iako je start bio u ponoć. Gotovo trećina od 70 maratonaca, koliko ih je bilo na startu, nije završila utrku.

Temperature u Tokiju tijekom srpnja i kolovoza, kada se dogodine održavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre, uglavnom prelaze 30 stupnjeva, uz visok postotak vlage.

Temperature u Sapporu na Hokkaidu su pet do šest stupnjeva niže tijekom dana nego u Tokiju, tvrdi MOO koji dodaje da će promjena mjesta održavanja maratona biti raspravljena i sa samim domaćinom OI-ja Tokiom kao i televizijskim kućama. 

Pročitajte više