Oni nikome nemaju pravo prigovarati zbog ustašluka i nasilja

Foto: Igor Kralj / Pixsell

"TAOCI smo huligana, pomozite", zavapio je HNS nakon incidenata na Poljudu. Ali Šuker i Mamić koji su hrvatski nogomet oteli i zgadili nam ga, nemaju baš nikakvo pravo ikoga prozivati za talačku krizu.

Savez koji je s podsmijehom dvije godine odbijao poštovati Zakon o sportu pod vodstvom nasmijanog pozera na Pavelićevu grobu

"Ubij Srbina", "ZDS", bezakonje s tribina i nasilje s terena Poljuda, dramatičnim vapajem o tome da su "hrvatski klubovi, hrvatska reprezentacija i Hrvatski nogometni savez taoci huligana" osuđuje Savez koji je s podsmijehom dvije godine odbijao poštovati Zakon o sportu i Savez pod vodstvom nasmijanog pozera na Pavelićevu grobu, kojeg je na to mjesto postavio stvarni vladar hrvatskog nogometa, kompromitiran optužnicama i suđenjima za ozbiljan porezni kriminal. 
 
Imali bi pravo osuđivati vitlanje palicom po terenu, da im Savez nije pun zvijezda crne kronike
 
HNS bi imao svako pravo osuđivati vitlanje palicom navijača na terenu, da u njegovoj vrhušci nisu niti ukoreni sjedili primjerice, čovjek koji je cijelu regiju uništio gospodarskim kriminalom ili bludnik nad maloljetnim nogometašicama. Dok se zgraža nad "nedozvoljenom upotrebom pirotehničkih sredstava", Savez kojim predsjeda marioneta zaboravlja kako je gospodar hrvatskih nogometnih lutaka verbalnom pirotehnikom zasipao novinara kojeg će "prebiti kao mačku", a novinarku nazivao "kurvetinom" ili kako je na državnoj televiziji čitao tajne policijske dosjee.
 
Navijači su na Jadranskom derbiju zasrali jer na dizanje hrvatskog nogometa iz močvarnog mulja ili uvođenje zakona u kriminalom do kraja zatrovani sport, ne mogu pozivati urlanjem ustaškog pokliča ili "ubijanjem" Srba. 
 
Uzvikujući sranja i radeći ih, navijači stvaraju i podgrijavaju klimu koja je omogućila postanak i uspjeh onih protiv kojih se tako grčevito i žestoko bore
 
Oni koji ih opravdavaju da je sve to samo "folklor", "vreli temperament" i "izraz navijačke ogorčenosti kada su vidjeli da od sređivanja stanja u hrvatskom nogometu legalnim putem nema ništa", nisu svjesni ne samo kakve nebuloze izgovaraju i pišu, nego da je upravo ono što s tribina odjekuje kao šovinizam loše zamaskiran u pravednički bijes, te ono što se preko ograde prelijeva na teren, supstrat za isti onaj mulj iz kojeg je niklo tisuće močvarnih cvjetova, uključujući i najsmrdljivije među njima, ali i savršeno opravdanje za nastavak ne tako savršenog zločina omražene mafije nad hrvatskim nogometom. 
 
Uzvikujući gluposti i radeći ih, navijači stvaraju i podgrijavaju klimu koja je omogućila postanak i uspjeh onih protiv kojih se tako grčevito i žestoko bore, da ne spominjemo kako Hajdukovi navijači štete klubu koji je u svakom pogledu njihov, u emotivnom, ali i doslovnom, "imovinsko-pravnom" vlasništvu. Ali licemjerje ili "nesavjesno poslovanje" navijača, neusporedivo je s onim koje već desetljećima pokazuju hrvatski nogometni oci.
 
HNS-u kojeg napušta HDZ savršeno su došli navijački ispadi u Splitu
 
U posljednje vrijeme Šuker i vrhuška HNS-a pritisnuti su, u defenzivi, a gotovo svi politički pokrovitelji su ih otpisali jer je ogorčenje koje puk prema njima osjeća odavno prešao navijačke tribine. HDZ nije odjednom otkrio svoju pravedničku stranu zbog etičkih i moralnih, nego isključivo pragmatičnih razloga. Stranka koja je od osnutka države štitila hrvatsku nogometnu močvaru i bdjela nad njom, okreće leđa motivatoru sa stranačkih skupova, donatoru njene predsjedničke kandidatkinje i organizatoru predsjedničinih rođendana, kao i bivšem zastupniku HDZ-a u zagrebačkoj skupštini, zato što su u središnjici shvatili da bi uskoro čak i birači u njima sklonoj Dalmaciji mogli početi shvaćati zanimljivu vezu. Da je stranka pod čijim je patronatom nastao sustav koji obožavanom Hajduku ne dopušta da bude prvi i ona za koju svi ti hajdukovci desetljećima glasaju - ista.
 
Zbog svega navedenog, prilično uzdrmanom, ali još uvijek do kraja neporaženom HNS-u, navijački ispadi u Splitu došli su savršeno, pa se sada, stjeran u kut, stao umiljavati javnosti i kmečati da je, sirot, napadnut i ucjenjivan, talac huligana. Odvratna laž i čista manipulacija, da ne govorimo o licemjerju, zanemarivanju uzročno-posljedičnih veza i ne o zamjeni teza, nego zamjeni uloga.
 
Zašto HNS nema baš nikakvog prava ikome spočitavati išta?
 
Leglo nepotizma i HDZ-ovaca, gdje je aktualna garnitura na vlast došla izborima prema kojima su savjetovanja gangsterskih kurija na kojima se bira Don vrhunac demokracije i fair-playa, organizacija čiji je vladar nogometnu reprezentaciju, tu "nacionalnu svetinju", pretvorio u prodajni izlog, gdje s onima koji loše glume izbornike utvrđuju igračke kvote, dok se nacionalno prvenstvo u organizaciji bogatog Saveza igra na razvalinama od stadiona i gdje svemoćni suci kroje ligu u korist jednog kluba... Taj i takav HNS nema baš nikakvog prava ikome spočitavati išta.
 
Barem dok od ovakvog kakav je sada ne ostane išta osim imena, odnosno kada Savez i hrvatski nogomet konačno budu istrgnuti iz kandži onih koji su ga učinili njihovim taocem. I tu nema pomoći od tako klasično hrvatskih kompromisnih i polovičnih rješenja. Samo ako HNS bude promijenjen radikalno i dubinski, imat će pravo osuđivati huligane.
 
Huligani i oni koji ih pravdaju, samo podižu spomenik onima protiv kojih se bore i čiji odlazak zazivaju
 
Jasno, jedino budale mogu misliti da će nestankom Mamića, Šukera i njihovih slugu, u Hrvatskoj nestati huligana. Oni koji i sada bave takvim aktivnostima, kao i oni kojih ih pravdaju, moraju znati da ustašlucima, bezakonjem na tribinama ili nasiljem oko njih, samo podižu spomenik onima protiv kojih se bore i čiji odlazak zazivaju. 

Pročitajte više