Optuženi za namještanje u Turskoj će se izvući s niskim kaznama?

HRVATSKI nogomet teško je uzdrman nakon uhićenja Željka Širića i Stjepana Djedovića, no to je još uvijek ništa pored onoga što se događa u Turskoj.

U protekloj sezoni u Turskoj namješteno je najmanje 19 utakmica zbog čega je izbio skandal, no kako piše Deutsche Welle situacija se stišava. Najpoznatiji među uhićenim je Aziz Yildrim, šef Fenerbahčea. Njega se smatra glavnom osobom u organiziranju namještanje utakmica.

Zanimljivo je da je turski parlament glasovima vladajuće strane AKP (stranka premijera Recepa Tayyipa Erdogana) i dvije najveće oporbene stranke (CHP i MHP) progurala donošenje zakona koji se kazne za namještanje smanjuju s maksimalnih 12 godina smanjuje samo na tri godine. Premijeru Erdoganu prebacivalo se da ublažavanjem zakon želi ići uz dlaku navijačima Fenera kojih u Turskoj ima preko 20 milijuna.

Predsjednik Abdullah Gul stavio je veto na taj zakon uz obrazloženje da se može dobiti dojam da se žele poštedjeti odgovorne osobe. No, sad je i Gul promijenio mišljenje pa će se krivci vjerojatno izvući s niskim kaznama.

Optužnice su podignute protiv 93 osobe, prvo saslušanje je zakazano 14. veljače, a Turski nogometni savez je zbog skandala odgodio početak prvenstva za mjesec dana. Optuženo je ukupno 14 igrača, a u optužnici se spominje osam klubova među kojima su, osim Fenera, i Bešiktaš i Trabzonspor.

Pročitajte više