Otvoren Europski olimpijski festival

Osmo izdanje ljetnog Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) večeras je otvoreno na gradskom stadionu u talijanskom gradiću Lignanu, u regiji Friulija Venezia Giulia.

Talijani su priredili zanimljiv program koji je uz mnoštvo pjesme i plesa i veliki vatromet trajao nešto manje od dva sata. Vrhunac proslave bio je svečani defile sudionika Igara koji je otvorila, kao i na Olimpijskim igrama, reprezentacija Grčke, dok su domaćini bili na začelju. Hrvatska reprezentacija na stadionu se pojavila kao 13., a zastavu je nosila mlada atletičarka Arna Erega.

EYOF je službeno otvorio predsjednik Europskog olimpijskog odbora (MOO) Mario Pescante, a uz mnoštvo uglednika iz talijanskog javnog i sportskog života otvaranju Igara prisustvovao je i predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora (CONI) Giovanni Petrucci. Predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na otvaranju igara bio je dopredsjednik i član Vijeća HOO-a Luciano Sušanj.

Na ovom multisportskom natjecanju sudjeluje više od 2.500 sportaša u dobi od 13 do 18 godina iz 48 europskih zemalja, među kojima i 56 hrvatskih sportaša. Na programi EYOF-a je jedanaest sportova, a hrvatski sportaši će nastupiti u plivanju, atletici, odbojci, tenisu, biciklizmu, gimnastici, judu i kajak-kanu.

Natjecanja počinju u ponedjeljak, a od hrvatskih sportaša prvi će na borilišta izaći plivači, atletičari, odbojkašice i kajakaš Davor Kovač.

(Hina) xzm yzm

Pročitajte više