Otvorena Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora u Zagrebu

Foto: HOO

U SVRHU očuvanja materijalne baštine iz bogate povijesti hrvatskog sporta u Zagrebu je svečano otvorena Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora. Godinu i pol prošlo je od ideje do realizacije projekta, u kojem su donacijama knjiga, časopisa i vrijednih dokumenata, osim HOO-a, sudjelovali nacionalni sportski savezi županijske sportske zajednice, gradski sportski savezi te brojni pojedinci. Na dan službenog otvorenja knjižnica sadrži 1882 primjerka sportske knjižne građe, 1030 jedinstvenih naslova, 919 primjeraka serijskih publikacija, 255 vlastitih izdanja HOO-a, 81 primjerak sportskih biografija te brojne autorske uratke. 

"Ovu knjižnicu u budućnosti vidim kao multimedijski centar u kojem će se čuvati i obrađivati ne samo knjige i časopisi nego i ostali multimedijski zapisi iz prošlosti hrvatskog sporta, a  potpisivanjem ugovora o suradnji  između HOO-a i Hrvatskog športskog muzeja na projektima očuvanja knjižnične i muzejske građe iz sporta i olimpizma stvaraju se uvjeti da svako sportsko izdanje u Hrvatskoj bude dostupno svim zainteresiranima", kazao je na svečanosti otvaranja knjižnice predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. 

Glavni tajnik HOO-a Josip zahvalio je svim suradnicima koji su od početne inicijative uspjeli realizirati projekt Sportske knjižnice. 

"Uvjeren sam da su mnogi dionici sustava hrvatskog sporta s oduševljenjem dočekali ideju o Sportskoj knjižnici, što su i praktično potvrdili donacijama vrijednih knjiga. Oni koji znaju da imaju nešto vrijedno za ostaviti budućim naraštajima još mogu naći mjesta za to na policama ove Knjižnice", poruka je glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, koji je s ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja Danirom Bilić potpisao sporazum o suradnji na području knjižnične i muzejske građe iz sporta i olimpizma. 

"Zahvaljujući ovom sporazumu već smo dobili nekoliko raritetnih predmeta i dokumenata iz naše bliže olimpijske povijesti, koji će se stručno obraditi i trajno čuvati u Hrvatskom športskom muzeju i biti dostupni posjetiteljima, ali i istraživačima hrvatske sportske povijesti", kazala je Danira Bilić.  

Voditeljica odjela za Komunikaciju i multimedije HOO-a Radica Jurkin naglasila je da su u Knjižnici HOO-a zastupljena 33 sporta, olimpijske i druge višesportske igre, međunarodni sport i olimpijska ideja, sportska povijest, prigodna i periodična izdanja nacionalnih sportskih saveza, županijskih zajednica re društava i klubova. 

"Sloganom "Znanjem do sportske izvrsnosti" željeli smo naglasiti našu težnju da svako sportsko izdanje u RH bude dostupno i vidljivo, da traganje za sportskom knjigom bude lakše i da svaki sportaš, sportski dužnosnik ili sportski povjesničar ima prostor i platformu za istraživanje, proučavanje, informiranje i edukaciju", istaknula je Jurkin. 

Bivši europski prvak na preči, gimnastičar Mario Možnik, prisjetio se da je neka od svojih istraživanja rezultata u sportskoj gimnastici započeo u prostoru buduće Knjižnice HOO-a, a nastavio na Kineziološkom fakultetu, na kojem je i doktorirao. A upravo je nakon njegova istraživanja sportske građe u HOO-u, inicirana ideja o stvaranju ove knjižnice. 

"Nisam ni znao da su moja istraživanja gimnastičkih rezultata pridonijela razvoju ideje o otvaranju Knjižnice HOO-a, ali mi je drago da sada, uz dobro opremljenu knjižnicu na Kineziološkom fakultetu, postoji još jedna sportska knjižnica u kojoj će svaki autor, izdavač ili sportski savez imati zagarantirano mjesto za svoja sportska izdanja", rekao je Možnik.

Voditeljica knjižnice Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijana Briški Gudelj na kraju je svečanosti simbolično podarila Radici Jurkin nekoliko knjiga iz fundusa tamošnje knjižnice, najavljujući time uspostavu suradnje i između dviju "sportskih knjižnica".

Pročitajte više